Výuka kousání dvouleté slečny :-)

Otázku položila: Anonymní uživatelka #261334 2.6.2020 15:41

Ahoj. Za dva týdny bude mít malá 2 roky. Má problém s kousáním. Nebo se jí nechce :-) První příkrmy jsem jen mačkala, pak měla malá angínu, dr radil během nemoci mixovat, aby se lépe najedla a nedráždilo jí to krk a už jsme u toho zůstali :-/
Vyloženě nemixuju, ale musí to být konzistence, že to může spolknout a to je náš problém - místo kousání VŠE polykáme. Uhryzne si třeba chleba z krajíce, ale přijde mi, že v puse to tak nějak spíš rozmělní jazykem o patro, než aby používala opravdu zuby a pak spolkne. Co se vyloženě nedá rozmělnit tím jazykem + patrem, tak se snaží polknout tak, jak to je a samozřejmě pokud je tam větší kousek, tak jí to nadavuje, tudíž to buď pak drží rok v puse a nakonec vyplivne, protože i já mám nervy jen jedny :-D Anebo to mělní do té doby, než to nějak spolyká, ale ty zuby používat nechce (přitom má skoro všechny). Občas ukousne banánu, ale zase... spíš mělní jazykem, pak polkne.
Co se týká mluvení, tak zvládá základní slova, přijde mi, že se snaží mluvit, sice to ještě tak patlá, ale líná není, že by mlčela.

Vaše rady zní? :-)
Hodně jsem četla, že nechat den, dva vyhladovět a podávat jen tu kouskovitou stravu, aby prostě musela začít kousat. Radíte jet takhle od rána a celý den? Asi jo, že. Pokud se mi ráno nají ovesné kaše, tak asi těžko bude ke svačině s radostí chroupat jabko, že... chjo.
Budu ráda za všechny triky!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Neradila bych určitě vyhladovět. Spíš bych hledala důvod proč nechce jíst kousky.
    Mám dvě děti, první chtěl mixovat a chleba taky dlouho dávil, měl problémy se zoubky, než mu vyrostly všechny, tak to byl mazec. Nespal až do dvou a půl let a do dneška je žvejkal, že jak je tužší jídlo, tak to prostě nerozkouše a to je muž 11 let. Neznamená to, že mixuji. Jen, prostě tvrdší bagetu, chleba, nebo maso prostě nejí.
    Každé dítko je jiné a některé potřebují více času a nikdy nevíte, proč vlastně nechce kousat. Třeba jí to někde bolí.

  • gluzka3.6.2020 9:25

    Přímo s rozmělňováním jsem se u synů nesetkala, ale taky samozřejmě měli období, kdy jedli buď jen jogurt nebo přesnídávku, mixovanou polívku, kaši apod. Souviselo to většinou se zuby. První syn byl celkem čitelný, když ho trápily. Měl všechny zuby venku už v roce a půl a zvládalo se to. Druhý syn nemá všechny zuby ještě ve dvou a půl letech a u něj vždy souvisely s horečkami, virozou a nejezením. To je ale už extrém. Je jasné, že může v tom být zdraví zubů ( nebo dásní, proto to rozmělňování) a koukla bych jí do pusinky. Nebo je to zvyk a obrnila se trpělivostí. Jídlo bych úplně neodpírala. Pokud mi kluci odmítají některou z potravin, jednoduše ji nabídnu jindy, zakamufluju do omáčky, polívky... U nás tohle trvá max dva měsíce a potom je to zase jinak a baští, co mají na talíři. Musí vědět, že se jí všechno. Klidně ty kousky víc podusit, ale už nemixovat nebo mačkat. Třeba ovesnou kaši milují, ale tu nemixuju a vařím ji z těch " celých" vloček a nastrouháme jim na to jablko. Chce to jen zkoušet. Pokud byla nemocná a jedla jen mix, bude chvilku trvat, než si zase navykne na kousky.

  • Hladovět bych teda nenechala. Jak píšou holky, můžou jí bolet zuby. Hladovění určitě nezajistí kousání, pokud to dělá dlouho, tak je tak asi zvyklá. Já bych si s ní sedla, dala jí něčeho kousnout a pak bych otevřela pusu a žvejkala s ní, ať to okouká...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist