Výchova 9 měs. dítěte, režim, první boty, do kdy kojenecká voda?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #395222 30.9.2018 12:43

Ahoj, naší dceři je 9 měsíců a proběhly u ní za poslední dobu nějaké změny v chování, a tak si jdu pro radu.

1. ačkoliv je to velmi veselé, hravé, živé a společenské dítě, začala se nedávno dožadovat různých věcí, a jakmile je nedostane, tak se vzteká (řve). Začíná to ráno, když se vzbudím, manžel ještě spí tak ji beru do obýváku (spojeného s kuchyní), kde jí dám snídani, pohrajeme si, pomazlíme se, a pak ji dám hračky a pustím pohádky, což by se většinou zabavila sama, a začnu dělat snídani pro nás a vařit oběd. Je dva metry ode mě, povídám si s ní, usmívám se na ni, třeba 15 minut je v pohodě, ale pak se plazí kolem mě a řve. Šplhá po mě, chce nosit, tak ji mám na jedné ruce, kouká co dělám, druhou rukou vařím. Po čase ji položím a řve. Dám ji na židličku aby mohla koukat. Kouká 5 minut a řve. Prostě řve dokud ji zase nezačnu nosit. Totéž když se natahuje po něčem, na co nemá sahat (telefon, ovladač, rtěnka..) jakmile ji napomeneme a dáme to pryč, aby nedosáhla, tak řve. Ve chvíli, kdy vím, že je najedená, vyspalá, pomazlená, hraju si s ní a nic nezabírá prostě řve, tak ji začnu ignorovat a většinou za půl minuty je klid. Na chvíli. Teď nemluvím o hysterickém pláči, ale křiku bez slz. Nejradši bych ji občas jednu pleskla jak je to otravný, ale myslím si, že v tomhle věku to nemá absolutně žádný význam. Přejde to? Jak ji usměrnit? PS: Zuby to nejsou, tím ji omlouvám už tři měsíce a za tu dobu žádný zub nepřibyl. Ani jiný zdravotní problém.

2. Do kdy jste používali kojeneckou vodu? Umělé mléko ještě dělám z kojenecké, ale na pití už dávám naši kohoutkovou - stejně si sotva lokne, spíš to plive.

3. Má poslední dobou většinou trvdou stolici, prostě pevné suché kulaté bobky. Je to normální? Nemá málo tekutin?

4. Už zhruba měsíc stojí a leze, prý je čas koupit první botky. Tak jsme koupili kvalitní boty pro první krůčky z Geoxu, velikost je na 100% v pořádku, při zkoušení neprotestovala, ani doma, ale jakmile jsme jí nechali v botách lézt nebo stát, tak během minuty začala plakat a nelíbí se jí to. Nedala se utišit tak jsme boty sundali. Stalo se vám to? Jak to vyřešit?

5. jak vaše dítě v tomhle věku spí?

Na závěr se chci ještě pochlubit, že sice vždycky jedla pěkně, ale občas se u toho vztekala, prskala, plivala, rozmazávala jídlo všude možně. Ze dne na den začala jíst opravdu pěkně a "čistě", že nemáme nepořádek po celém bytě, tak z toho mám radost :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • terryk30.9.2018 13:09

    Ugh, přiznám se, že jsem trošku konsternovana.
    Ale popravdě. Ano, dítě v tomto věku řve, nedostává-li se mu náležité pozornosti. A tou pustena pohádka a maminka vařící kdesi v kuchyni není, byť se na něj snaží hovořit. Dítě v tomto věku už se nechce jen koukat, chce se účastnit děje. Navíc prochází obdobím separační úzkosti, kdy víc visí na matce. Taky se začíná vztekat a manipulovat lidmi. Proto ten řev. Řešením je dítě zapojit do činnosti, již dělám, nebo mu najít nějakou jinou adekvátní zábavu. Většinou stačí pár hrnců, misek, sberacek, lžic. Či šuplík na kramovani.
    Pak ty boty. Proč by prosím mělo mít lezouci dítě boty? Při lezení mi musej setsakra překážet a pokud to nejsou extra ohebné capáčky, pak mu vadí i při stavení. Taky bych rvala.
    Kojeneckou vodu jsrm používala do roka.
    Suchá stolice obvykle značí nedostatek tekutin.

  • 1. Za mně je to naprosto normalní chování, nevidím v tom nic, co by bylo třeba vychovně korigovat. Dítě je v tomhle věku už dost aktivní, uvědomuje si, jak prosazovat svou vůli, ale zaroveň se ještě neumí ovládnout nebo si věc obstarat samo. Snaž se jí věnovat, v rámci možností zapojovat do všech každodenních činností. Může začínat období separační úzkosti. Čím víc se budeš snažit, aby byla samostatná, tím nejistější bude a bude na tobě doslova viset. Holt teď bude třeba pár dnů/týdnů, kdy bude muset vaření trochu počkat. Jediné, čemu bych se osobně vyhla, je koukání na pohádku, ani ne roční dítě prostě před telku nepatří a to ani na pár minut denně, může jí to navždy narušit schopnost soustředit se.
    2. Nepoužívala jsem, neporadím.
    3. Zkus jí dávat tekutější jídla, polévky, řídké kaše, z ovoce jiné než banán atd.
    4.Takhle malé dítě by nemělo mít žádné boty, maximálně tak kožené capáčky, spíš jen teplejší ponožky s protiskluzem. Obout devítiměsíčnímu kojenci geoxy je jak chtít po dospělém, aby si pěkně lezl a hrál v lyžácích.
    5. Dcera v tom věku spala celou noc a hodinu dopoledne a hodinu až dvě odpoledne. Syn jednou denně 30 minut a v noci se budil desetkrát až patnáctkrát. Cokoliv mezi tím bych brala jako normu...

  • Kojeneckou vodu sem používala na pití do roka, na vaření to dle doktorky stačí do 8. měsíce.
    Mě chodí malý od 11 měsíce, a až teď (rok a 14 dní) sem mu začla dávat botičky. Chtěla jsem, aby se co nejvíc naučil používat chodidla a neovlivňovaly ho hned boty. Venku chodil v ponožkách (vyšlo nám počasí, takže sme měli o starost míň).
    Syn mi nechtěl moc jíst přes den, furt vyžadoval kojení, až teď v roce začal konečně jíst a v noci se furt nebudil na prso, ale do roka sem k němu vstávala klidně co dvě hodiny.

  • petulinkaa1330.9.2018 23:06

    Tak asi je tenhle vek na to co popisujes normální, zakazy co chtějí zkoumat :-D ja teda u dcer co začaly zkoumat udělala vic práce,kort teď u druhe, protože se zabavily, tohle co píšeš mi nedelaly 🤔 jasně, že na co nesmeji se prostě musí zdůraznit, ze neeee a nelíbí se jim to a někdy spustí :-D když je dcera unavená tak chce už taky na ruce treba. Botičky jsem u prvni dcery davala jak zacala obcházet nábytek a to plánuji i ted u druhe dcery (8 měsíců) ;-) kojeneckou vodu jsem ani u jedné z dcer nikdy nepouzivala, kdo používá, většinou píše do roka. Dcera spí od 19:30 do 7-9 ráno, je to různé kdy vstane, pokud po te 7 ráno, jde spát ještě kolem 10:00 potom kolem 13-14 hodiny na 2-3 hodiny a kolem 17-18 ještě. Když vstane mezi 8-9 tak jde spát před tou 13:00 a nema dopolední spánek.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist