Voják z povolání

Otázku položila: Anonymní uživatelka #375683 10.1.2018 18:32

Dobrý den, jsem ve třeťáku a kvůli volbě seminářu na další rok už bych měla pomalu uvažovat o vysoké škole. Vždycky mě lákalo být vojanda, chodit v mundúru atp. Začala jsem si procházet co to všechno obnáší a nemůžu se vůbec rozhodnout. Práci bych měla jistou se stálým příjmem, ale samozřejmě bych musela být plně loajální státu, tím pádem bych pak toto povolání nemohla opustit, pokud to tedy správně chápu.
Je tu někdo z Vás taky vojanda nebo máte s tím nějaké zkušenosti, informace, jestli je to dobrý nápad nebo ne?
Předem děkuji moc :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nynější přítel je voják z povolání... z armády můžeš prakticky odejít kdykoliv, závazek se píše na určitou dobu, nejdelší závazek bývá 14 let a 9 mesíců (to proto, aby se vyhnuli placení renty, ) ale pokud uvidí, že jsi jako voják dobrá, tak klidně ti dají neurčito.. ale to si vyslouží fakt jen ti nejlepší.

    Samozřejmě musíš pro to něco dělat, stále se vzdělávat, a profesně růst, já třeba nechápu, že jak je možné, že je někdo v armádě třeba deset let, a pořád je jen četař, i když chápu, že každý nemůže být kapitán, major, plukovník apod..., Ale třeba Jiří je v armádě od vojny... armáda je jeho život, i jeho děda je vysloužili voják...

    A jestli je to dobrý nápad, to nejlíp musíš vědět ty sama, musíš se rozhodnout hlavou ale i srdcem.:-)
    Taky velký faktor kondička, protože armáda je dřina, není to jen válení se v blátě .:-)

  • Jistota zaměstnání po škole byl taky jeden z mých důvodů. Není to, že nemůžeš pak odejít. Musíš odsloužit jen dvojnásobek doby studia, tzn. za Bc 6 let a za Ing. 10 let. Ale můžeš odejít i dřív, ale zaplatíš školu. Kdyby tě ještě něco zajímalo, tak mi napiš :-)

  • Nevim o tom, ze bys nemohla to povolani opustit.
    Muj tata vystudoval vojenskou VS - vojensky software by se to ted nazvalo. Temer cely zivot pracoval jako vojensky ITak (zadne mise, proste ITak, jen na ozbrojene "skoleni" jezdivali). Po odpracovani asi 30let (s tim, ze mu tam zapocetli i roky na VS) presel do civilniho zamestnani. Nevim kolik let je potreba k tomu, aby pak clovek dostaval vysluhu (tenkrat to bylo min. 20), ale neni pravda, ze bys nemohla jit (temer) kdykoli jinam. Proste slo o to, ze kdyz mas nejakou hodnost a odpracovany pozadovana leta, tak krom toho, co uvadi napr. Jaja55 , mas narok i na vysluhu v nejake vysi (a priznam se, ze vysluhu meho taty bych brala hned (ma ji vyssi nez ja plat!)) a tu beres i kdyz mas pak jine zamestnani nebo uz starobni duchod, proste dozivotne.
    Toto jsou ale cca 8 let stare info, kdy muj tata odchazel do vysluhy, presel do civ.zamestnani a ted uz je to pan duchodce :-) takze pokud tam jsou nejake zmenyv poctech let k vysluze a tak, tak se omlouvam, uz prehled nemam.

  • Radsi se nauc varit a zkus zvladnout domacnost, to je nekdy jak ve valce proti smeti a dalsim mocnostem :D

  • Ja bych myslela hlavne na to, ze jednou budes mit deti. Porad se nekam stehovat, jezdit na mise do zahranici...No nevim. Asi bych premyslela o necem jinem. Ale zase na druhou stranu-tolik chlapu v praci ...to bude urcite moc fajn:-D

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 445 odpovědí a 409 668 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist