Vitariánství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #369455 24.4.2017 14:58

Ahoj :) Mám takový rychlý dotaz, spíše prosbu o názor. Včera za mnou přišla patnáctiletá dcera, že prý by chtěla začít s vitariánstvím, a že by si prý i sama klidně připravovala jídlo a nakupovala si ho. Docela mě to překvapilo. Už ted jí hlavně zdravou stravu a celkově se podle mého na svůj věk o zdravou životosprávu dost zajímá. Jen si říkám, jestli jí to v jejím věku nemůže nějak uškodit? Kvůli živinám. Na jednu stranu jsem ráda, že se chce stravovat zdravě, na druhou si zase říkám, že maso okurkou nenahradí. Má i problémy s pletí, u kožní jsme skoro jak doma, ale i tak to pořád trvá, tak na mě vyrukovala i s tím, že by jí to mohlo i pomoci s tou pletí nebo co. No zajímal by mě váš názor ;)

  • 24.04.2017 20:33:19 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Určitě bych jí to nezakazovala (koneckonců tím to pro ni jenom získá na zajímavosti :-D). Už je skoro dospělá, tak ať si rozhodne sama, co bude jíst a co ne. Jestli jí to nebude dělat dobře, tak to sama brzy pocítí. A když jí nebudete tu "normální" stravu nutit, tak myslím, že se k ní v takovém případě sama klidně vrátí. Jediný co, bych ji postrčila, aby si nechala častěji kontrolovat krev u doktora, jestli má všeho dostatek.

  • terryk24.4.2017 16:21

    Kolik je dceři? Jsem sice výživový laik, ale tak nějak si myslím, že lidé, hlavně ti ve vývinu, by se ve stravě nijak omezovat neměli. Tzn.nedrzet žádné diety, případně vyznávat tyto rádoby zdravé životní styly. Už mnohokrát totiž bylo dokázáno, že vynechani určitých potravin z jídelníčku napáchá víc škody než užitku. Jíst zdravě je jedna věc, nejíst ale třeba maso, vejce, atd.vec druhá. Osobně si nemyslím, že je vitarianstvi vhodné pro dítě ve vývinu. A takto bych to předestřela i dceři. Samozřejmě s tím, že si vážím jejího zájmu jíst zdravě, ale nic se nemá přehánět.

  • Petrakim24.4.2017 17:23

    Dej ji přečíst tento článek http://frutarian.cz/ziva-strava/zpoved-byvaleho-vitariana.
    Já mám zkušenosti jak s raw stravou (což je ten vitarián), půsty i whole 30, stejně tak výživou na míru od výživářky. Vitariánství jsem nezvládala, protože mi chyběla klasická tepelná úprava pokrmů. Pokud jí budou chybět živiny (což u vitariánů nastaven snadno), tak po čase sama zjistí, že šlápla vedle. A co se týče pleti, může tam být efekt, ale jen krátkodobý - opět jde o ty živiny, které ji budou chybět a co jí z počátku může pomoci odstranit problémy, se časem vrátí. Já tyto směry a jakékoliv stravy beru spíše jako očisty těla, ne jako něco dlouhodobého. V 15 letech je člověk téměř fyzicky vyvinutý (Výjimkou jsou kosti, osifikační části kostí se uzavírají definitivně v 18 letech). Kort v dnešní době, kdy dospívání nastupuje, co se týče fyzické stránky, mnohem dříve. Nezakazovala bych jí to, jen jí dala přečíst onen článek a upozornila, že ne vše, co si přeje, je funkční a všespásné.

  • U vitariánství neexistují žádné vědecké studie, které by ukázaly, že je vitariánství prospěšnější zdraví než třeba pestrá strava z kvalitních surovin. Ať to klidně zkusí, ale hlavně ať to nepovažuje za něco jako dogma, že jenom tohle je to nejlepší pro člověka.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 196 otázek, kterým se dostalo 271 482 odpovědí a 409 676 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist