Vítání občánků / křtiny

Otázku položila: Anonymní uživatelka #388127 1.4.2019 22:46

Holky, mám dvě otázky. Jsme zvani na vítání občánků. Co jste si oblikali na sebe? I manžela myslím. Já už delší dobu uvažuji nad koupí šatů (nějaké s puntikama, trochu v retro nádechu :-D).. a netuším co by si měl vzít manžel.. Jak jste to měly vy?
A druhá otázka - jak je to s křtinami? Jaký je nejvhodnější věk dítěte a je před nimi nějaká příprava jako třeba před svatbou?
Diky za rady :))

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • na vítání občánků měl chlap oblek, já kostýmek, případně slušné společenské šaty. dítko bylo ještě malé(necelé 3 měsíce) tak bylo v zavinovačce.
    křtiny - příprava je obvykle taky, ale kratší než před svatbou. u prvního dítka jsme měli 4 setkání, u druhého se nám podařilo domluvit, že protože jsme měli svatbu v kostele u stejného kněze, že stačilo jen jedno setkání. vhodný věk - záleží na tom jak kde. někde je to už od malého miminka, jiná církev chce, aby dítě mělo rozum a chápalo o co vlastně jde.

  • Křtiny mají být do roka. U krtin dávaji slib za dítě rodiče. Pokud dítě chce pak svůj křest obnovit, podstoupí biřmování. Tak je to u katolíků..

  • stupidiack2.4.2019 8:49

    Já měla na vítání občánků právě takové puntíkaté retro šaty z Bonprixu. :-)
    Jinak osobně si myslím, že oblek u chlapa není podmínkou, ale nějaké slušné oblečení určitě ano. :-)
    Křtiny nemohu posoudit.

  • Na vitani jsem mela spolecenske saty a chlap oblek bez kravaty - mel ji v kapse, ze si ji nanda az tam a zapomnel :-D Ale byli tam i lidi v dzinach a triku s limeckem, holky treba v leginach a delsim triku (ono, kdyz je to chvilku po porodu, tak je problem se do neceho jineho natesnat :-D ). Jeden tatinek tam byl dokonce v outdoorovych kalhotach a softshellce :-o , coz uz mi prislo trochu nedustojne, ale proti gustu... Prckovi jsem poridila bodycko s limeckem, vesticku a motylka, ktery mu vubec nesel zapnout, a manzestraky.

  • HaSha2.4.2019 10:23

    Možná je to už trochu moc "retro" :-D, ale zatím můžu vycházet jen ze svého vlastního vítání občánků. Táta má na fotce oblek s kravatou, děda sako jen s polo tričkem, máma šaty pod kolena, jedna babička v kostýmku (máma i babička mají silonky), druhá babička ve svetru a dlouhé sukni. Takže bych obecně řekla oblečení jako na společenskou událost. :-)

  • Zanthia12.4.2019 14:06

    Já jen ke křtinám. Lze to samozřejmě kdykoliv. Viděla jsem i křest batolete i dítěte mladšího školního věku. Ale sama bych to nedoporučovala. Buď bych nechala pokřtít jako miminko nebo pak už nechat na dítěti až dostane rozum a samo se k tomu rozhodne. Můj táta je farář a říká že u křtu dítěte je ideální věk tak 2 - 3 měsíce. Protože v tom věku ještě většinou obřad prospí. My se k tomu dostali až když bylo malé asi 8 měsíců a bylo to poněkud náročnější. Příště bych radši dřív.
    Délka přípravy záleží na církvi a hlavně asi na faráři. Pokud křtí farář rodinu, kterou dobře zná a je s ní v pravidelném kontaktu v kostele, tak nemusí být dlouhá (my jsme to nakonec zvládli na jeden rozhovor přes skype, ale to je asi dost extrém, bylo to dáno i okolnostmi, náš farář měl stejně staré mimino a měli jsme společný křest).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist