Víceleté gymnázium x SŠ

Otázku položila: Anonymní uživatelka #52769 13.4.2012 14:43

Ahojky holky,
jen pro zajímavost se chci zeptat, jak je nahlíženo na víceleté gymnázium (myslím organizačně)? Narazila jsem diskuzi, kde jedna slečna tvrdí, že se na víceleté gymnázium nahlíží jako na střední školu - v praxi by to tedy znamenalo, že když nastoupí 10leté dítě na osmileté gymnázium (kde v podstatě studuje druhý stupeň ZŠ), tak se to bere jako, že studuje SŠ? Připadá mi to jako hrozná blbost, podle mě se víceleté gymnázium a SŠ vůbec nedají srovnávat, ale slečna si prostě stojí za svým, že ve 12 letech studuje SŠ :-). Samozřejmě čtyřleté gymnázium se dá považovat za SŠ, ale jak je to s tím osmiletým, kde nastupují malé děti? Snažila jsem se to najít v zákoně, ale nic sem nenašla. Určitě jste tady maminky a máte děti na školách, tak možná budete vědět.

Je to sice taková blbost, ale hrozně mi to vrtá hlavou :-D

Díky za odpovědi, od začátku sem tomu nevěřila, ale slečna to tam tvrdila tak vehementně, že sem z toho byla trošku na pochybách - koneckonců u nás je možné skoro všechno :-). Pravděpodobně s nastávající pubertou přichází i nutkání být jiný a lepší než někteří vrstevníci :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Slečna plácá blbosti, navštěvuje sice víceleté gymnázium, ale rozhodně se to nedá považovat za SŠ. Je to stále povinná školní docházka, která je školským zákonem 561/2004 Sb. stanovená na 9 let. Děti, které v průběhu přejdou na víceleté gymnázium (osmiletou nebo šestiletou variantu, je to jedno), plní na těchto školách zbytek povinné školní docházky. Po ukončení devátého roku povinné školní docházky (tzn. po 2 nebo 4 letech na víceletém gymnáziu) mají možnost studium na víceletém gymnáziu ukončit (i když to většina z nich neudělá) a projít přijímacím řízením na odbornou střední školu.

  • Já teda nevím, dostudovávám SŠ, ale rozhodně bych na dvanáctiletou slečnu z osmiletého gymnázia nepohlížela jako na studentku SŠ. Prostě je na víceletém gymnáziu, na 2. stupni.

  • Chodím na 8mileté gymnázium a rozhodně ty první 4 roky nejsou SŠ :) Učí se normálně to, co na základkách na vyšším stupni, ale asi o malinko složitěji a rozšířeněji. Já jsem na nižším gymnáziu nestíhala a musela se učit na rozdíl od těch, co byli na základce, ale teď jsem za to vděčná, protože oni zase byli pěkně vyplašení při nástupu na SŠ z 9. tříd a já byla vysmátá, protože jsem se učila de facto pořád stejně :)

  • 12letá slečna navštěvuje sice gymnázium, ale stále je to povinná školní docházka, tudíž rozhodně se to nedá považovat za školu střední.
    Znám jedno dítě, které na základné škole přeskočilo dva ročníky a šlo na střední školu dřív o ty dva roky, ale to bylo extrémně nadané dítě, které zvládlo za jeden školní rok probrat dva ročníky základky, byla to snaha celé rodiny i paní učitelky.
    I z toho "nižšího" gymplu se může rozhodnout, že půjde na jinou střední školu a odejde odtama jako by vychodila základku.
    Slečně bych nic nezazlívala, oni si tam o sobě ty děti víc myslí, jsou braní jako elita.

  • Také jsem studovala na osmiletém gymnáziu. První čtyři roky se neberou jako střední škola, i když to tak vypadá vzhledem k tomu, že děti jsou skutečně na gymnáziu. Já osobně vidím rozdíl v tom, že učení bylo mnohem víc než na základní škole.

  • Rozhodně se to srovnávat nedá, celkově gymnázium prostě není SŠ je to prostě gympl, nevím, jak to vysvětlit. Ale prostě máš základní školu, gymnázium, učnák, střední školu, gympl je prostě kategorie sama o sobě a správně by o sobě gymnazista vůbec neměl říkat, že je středoškolák.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 738 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist