Velký dvougenerační RD nebo dva menší domky?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #35728 10.2.2013 23:51

Ahoj holky, mám dilema a potřebovala bych znát váš názor, jak byste se v mém případě rozhodly vy. Máme v plánuju si s přítelem koupit RD, ale potřebujeme zároveň zajistit bydlení i pro mou mamku (my bydlíme bytě v podnájmu a mamka v jiném bytě v podnájmu, přičemž mamka je v předčasném důchodu a hlídá nám malé děti, abychom my mohli oba pracovat, a my jí na oplátku hradíme bydlení a poplatky, takže za bydlení a provoz obou bytů hradíme cca 18.000,- Kč měsíčně, proto jsme se rozhodli, že by bylo efektivnější vzít si hypotéku a koupit si něco vlastního než vyhazovat tolik peněz oknem jen za podnájmy). Abychom zajistili bydlení i pro mámu, chtěli bychom koupit buď větší dvougenerační dům se dvěma bytovými jednotkami nebo dva menší samostatné domečky, nejlépe ve stejné obci či lokalitě (abychom měli mámu blízko - nyní kvůli hlídání dětí a do budoucna proto, abychom se zase my mohli postarat o mámu až bude jednou potřebovat naší péči ona). Nemůžeme se ale rozhodnout co je lepší, protože obě možnosti skýtají výhody i nevýhody.
Např. výhodou dvougeneračního bydlení pod jednou střechou je třeba to, že děti mohou přejít k babičce do bytu třeba i v pyžamu a není třeba je oblékat a v jakémkoli počasí přesouvat k babičce, která bydlí jinde, provoz a údržba jednoho domu a jedné zahrady(byť se dvěma byty) bude asi méně nákladný a náročný než dávat dohromady dva samostatné domy, nevýhodou je ale zase to, že můj přítel si s mojí mámou zrovna do oka nepadli a i když se navzájem respektují a tolerují, nemají potřebu se potkávat zrovna často (čemuž by se ve společném domě a na jedné zahradě nevyhnuli), i já se s mámou (i když jí mám ráda) v lecčems neshodnu a určitě bychom se dohadovali (už jen v představě jak má bydlení a zahrada vypadat), výhodou dvou samostatných domků by bylo i to, že máme dvě děti a určitě i pro ně bude v budoucnu příjemnější, když každý z nich po nás zdědí jeden svůj menší domek než jeden větší barák dohromady, ale zase když by mamka žila sama v baráčku, mohla by se tam sama třeba bát, zatímco pod jednou střechou s námi by se v domě necítila tak sama a určitě by se tam cítila bezpečnějí, možná že by i bylo jednodušší získat hypotéku jen na jeden, byť dražší barák než na dva levnější domky....
Takže fakt nevím. Přítel to moc neřeší, jemu je to vcelku jedno a i obecně je spíš flegmatik a tyhle věci nechává spíš na mě, ale mě to nedá spát a chci se rozhodnout tak, abych toho později nelitovala (nebo někdo jiný z rodiny). Napadá někoho z vás ještě nějaká jiná zásadní výhoda či nevýhoda těchto možností? Jak byste se rozhodli vy a čemu byste dali přednost? Už jsem v tom tak zadumaná, že ztrácím objektivní nadhled. Díky moc za každý názor.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • já bych taky doporučila oddělené bydlení.mám s tímhle společným bydlením pod jednou střechou s rodiči (at mými nebo partnera) dostatečné zkušenosti.svoje rodiče mám ráda,ale přináší to i své problémy.do budoucna by pak mohla pri oddelených domcích byt výhoda při prodeji.z hlediska energií,údržby domu,úklidu,je lepší ať se každý stará o to svoje.navíc budete mít víc soukromí-např když k vám půjde návštěva nemusí o tom mamka hnedka vědět.
    i když je partner flegmatik,stejnou jistotu nemáš u své matka a je lepší případným problémům předcgázet.

  • Já bych do bydlení s kterýmkoliv z rodičů (byť je mám všechny ráda) pod jednou střechou dobrovolně nešla. Zvlášť pokud píšeš, že přítel se s mámou moc nemusí. Na tohle existuje takový pořekadlo - tchýně by měla bydlet tak daleko, aby nemohla přijít na návštěvu v bačkorách. A myslím, že na tom něco je. Pak mě taky napadá, že kdyby se cokoliv stalo, tak bude vždycky jednodušší prodat dva menší domky než jeden megabarák. Tyhle dvougenerační dneska už moc v kurzu nejsou. Ale výhody, který popisuješ, maj taky něco do sebe. Zkus si to dát na papír, sepsat všechny kritéria co tě napadnou a dělat + a -. Pokud by to bylo finančně možný, tak bych šla do těch dvou. Ještě otázka, jestli v tak malý lokalitě seženeš dva vhodný domky. My jsme kupovali jeden a trvalo nám hodně dlouho, než jsme ho našli. Je škoda, že přítel to moc neřeší, tohle je zrovna rozhodnutí, na kterým by se měli podílet oba.

  • petulinkaa1311.2.2013 0:28

    Spolecne bydleni s rodici není nikdy med, i kdyz jsou vztahy suprovy,nedela to dobrotu,co si budeme povidat.Kazdopadne u vas je trosku jina situace,mama je sama,dela vam v podstate chuvu a stejne se chystas se o ni jednou postarat,takze rozhodne bych sla do jedne nemovitosti ac nejak dobre resene,aby jste se nemuseli tak potkavat.Dve hypoteky pochybuji ze by vam nekdo dal a tvoji mamine uz ji asi tezko dají kort kdyz je v predcasnym duchodu,takze v tom hraji i fanance na které spis dostanete jednu hypoteku než dve,nevim jak je na tom az zdravotne tvoje mamina,ale kdyz koupite dva samostatne domky,stejne se o mamku starate vy a pak stejnak samotna nemuze zustat a je zase o starost navic co s domkem ( je zase fakt,ze by jste ho treba pronajali,ale mamku by jste stejne meli u sebe) ono vzdycky ma vse sve pro a proti,tezko rict,clovek by musel znat veskery detaily a hlavne na co by jste dostali a na jakou koupi narazili.Mysli ale na to,ze se vam stara o deti,aby vy jste mohli v klidu pracovat,coz by tvuj přítel mel vzít v potaz i kdyz si zrovna nesedli,coz je dneska dobra vec mit nekoho na hlidani.Nebo si poridte neco vy,mamku si platte jako chuvu a muze byt tam kde je,timpadem je jedno jestli finance jdou tvy mame jako chuve nebo nekomu cizimu kdo se vam bude starat o deti.

  • not ak já bych to asi pořešila tak, že pro sebe bych sháněla baráček, pro matku byt. Lítání kolem dvou baráků je docela záhul a jestli matka není vyloženě člověk z baráčku, tak z toho může být po čase spíš rozčarovaná než nadšená. teď vám pomáhá s dětmi, až povyrostou, už babičku tolik potřebovt nebudou a budou mít své zájmy a klidně si za ní dojdou na návštěvu i někam dál. Dětem dopředu bych barák nepořizovala, kde máte jistotu, že tam budou chtít bydlet, třeba zrovna budou chtít cestovat a usadit se třeba v zahraničí a budou mít jen zbytřečné lítání kvůli prodeji domu, který do té doby taky pěkně zastárne a bude potřebovat další opravy atd.

  • venysek11.2.2013 9:00

    Já bych nikdy nechtěla žít v jednom baráčku s rodiči svými nebo manželovými, takže jednoznačně, pokud se vám povede najít dva domečky, které vyjdou jako jeden velký, určitě bych šla do oddělených. To míchání generací podle mě dělá zlou krev..

  • No když koupíte dvougenerační, je to levnější, ale určitě bych nechtěla ať je to propojené zevnitř, mít prostě 2 oddělené vchody, nejlépe třeba i branku každy svou. Kamarádka teď kupovala z rodiči a má to tak, že si vůbec nevidí návštěvy, což je luxusní. A do budoucna jí to jde propojit, kdyby to bylo nutné (v obýváku).

    Jde o to, že se musíte respektovat, nelozit si tam, to si hned na začátku ujasnit. A jestli se neshodnete na zahrádce, tak si to taky domluvit,... rozdělit si to třeba na části... ono mamka taky bude ráda, když jí to posekáte, a ty budeš ráda, když tam před domem zasadí nějakou kytku, ... jako má to své plus i mínus...

    A máš lepší variantu, že bys bydlela se svou mamkou, s tchýní je to horší. Já bych šla asi dokupy, a to mám blbou zkušenost jako dítě, bydleli jsme tak taky (s tchýní, ale oni byli dost divní, a to fakt), já si s mojí mamkou taky zas stopro nerozumím a kecaly bychom si do toho, ale asi bych to riskla, zas záleží jaké jste povahy, pokud jste cholerici neústupní tak určitě do dvou! ono potom až by byla třeba stará, tak byste se museli starat o dva domky... nebo kdybyses rozvedla, tak si aspoň s mamkou (nejhorší scénář), ...

    Jak jsme my kupovali domek, tak je dost těžké sehnat starší bez vad, natož 2 v jedné vesnici :-( to ty dvougenerační jsou levnější a je jich i hodně, moc je lidi nechcou, ne každý se stěhuje s rodiči.

  • pokud plánujete koupit byt i jeden domek za mega, tak musíte počítat ještě s dalšími náklady na rekonstrukci. Za tu cenu v moc dobrém stavu nebude ani jeden. Rozvody, střecha, okna,podlahy,.......takže hypotéka a pujčka na dalších několik set tisíc. Splatíte hypo a pujčky a můžete si brát další na další rekonstrukci.........o montovaném domku jste nepřemýšleli? Ten "náš" i s pozemkem by vyšel do 1 milionu

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 208 otázek, kterým se dostalo 271 544 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist