Vegetariánství

Otázku položila: ernesto 30.7.2018 3:11

Nerada si říkám vegetarianka atd..ale jenom bych potřebovala poradit.Jdu do prváku a jsem naprosto zdravá
Jenom už od malička nesnáším maso..pamatuji si ,že jako malá jsem odbíhala od stolu s řevem že to jist nechci.Moje mamka je ale na tohle hrozná ..od mala mi vysvětluje jak je maso důležité a tak ..ale já jsem zásadně proti konzumaci čehokoli co bylo živě ..No když jsem se zmínila že maso odmítám jíst seřvala mě a možná přilítl i pohlavek
Když jsem další víkend u rodinného oběda řekla že chci porci bez masa...opět začala křičet a dostala jsem domácí vězení.Nevim proč ji na tom tak záleží?Prý má jen mě a nehodlá o mě přijít .Dle mého si plete pojmy vegetarián a anorekticka (jim hodně,zdravě,bílkoviny ATd..doplňuji)Každý pokus o rozhovor končí hádkou.Je nějaká šance že to pochopí?Z masa je mi poslední dobou jen a jen blbě

Prosím všechny o názor a radu❤️

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • wirna30.7.2018 6:49

    Nejedla jsem maso od 13let do cca 23let..a stále žiju a nic mi nechybí.
    Pokud si rodiče pletou anorektika s vegetariánem...budeš muset sednout ke Googlu a vytisknout jim všechno co najdeš. Stejně tak si nakoupit luštěniny či tofu a šmakouna a ukázat jim, že chceš ke svíčkové místo kusu masa tady tuto náhradu. Rodiče ač velmi neradi, ti nesmí nutit něco co nechceš.... I sportovci jsou vegetariáni či vegani, a to mají o hromadu větší potřebu bílkovin.

  • Těžko radit, jestli s mamkou takhle není rozumná řeč :-( Ono při přechodu na vegetariánství to je vždycky těžké, ty přiblblé reakce okolí typu "co sis to zas vymyslela". Mojí rodinu tyhle kydy přestaly bavit asi až po pěti letech, co jsem nejedla maso. Širší rodina se nad tím pozastavuje doteď a to už je to skoro devět let 8-o
    Napadá mě snad jen najít si nějaký zdravotní důvod. To, že je ti z něj blbě sice asi bude spíš psychické, ale jestli máš rozumného doktora, tak ti třeba vyjde vstříc.

  • HaSha30.7.2018 7:50

    Myslím, že máš věk na to se rozhodnout. Já zůstala někde napůl, jím jen ryby, krevety (nejde jen o bílkoviny, ale i jód, omega 3)... a občas nepohrdnu kuřecím/krůtím, i když na to už jsem vybíravá. Vždycky se mi v regálech s masem dělalo špatně, nechápu, jak se stalo "zdravou" normou jíst maso pomalu třikrát denně. Rodiče si u mě zvykli, babička ne, pořád to zkouší a vždycky dělá, že zapomněla. Jestli máš hodnou doktorku, zkusila bych to probrat s ní, aby tě trochu sledovala a třeba to mamku přesvědčí, když uvidí, že máš výsledky jako zdravý člověk.

  • Holky radí dobře. Jen bych dodala, že to chce čas. Hlavně u těch starších lidí být trpělivá a stát si za svým. Nemohou tě nutit k něčemu, z čeho ti je zle.

  • ahoj, já se tvé mamky nezastávám, ale zkus se vžít do ní. ono to opravdu není jen o tom, že vegetariánství není zdraví škodlivé, ale hlavně o čase navíc a finanční zátěži pro tvou mamku. když všichni ostatní mají kuře s rýží, nemůže ti mamka dát jen suchou rýži, to bys do sebe nedostala potřebné živiny, takže by musela u sporáku stát dýl a přemýšlet nad vegetariánským obědem pro tebe, nakoupit speciální suroviny, které nejsou zrovna levné. Zkus se kouknout kolik stojí třeba taková čerstvá zelenina, nebo tofu. Navíc, mě by se tedy nechtělo každý den chystat dva obědy, to si umím představit něco jiného jak strávit čas. Jestli to myslíš vážně, zkus navrhnout, že by sis připravovala obědy sama, zapojila se i finančně a sem tam mamce ukaž třeba v tabulce, že si potřebné živiny dostatečně nahradila (třeba bílkovinou z luštěnin).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 552 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist