Váš názor na filozofii

Otázku položila: Anonymní uživatelka #372818 12.4.2017 0:03

Ahoj, nevím zda to sem patří, ale chtěla bych se zeptat těch z vás, které se již někdy setkali s filozofií (třeba ve škole). Jaký na ní máte názor? Bavila vás/nebavila? Proč? Myslíte, že je k něčemu dobrá nebo úplně neužitečná?
Já jsem jí nepřišla na kloub, nebaví mě a přijde mi úplně k ničemu... Připadá mi nesmyslné cpát si do hlavy, co kdy si který filozof myslel o duši nebo smyslu bytí..
Díky za názory

  • 12.04.2017 18:58:56 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Thea1412.4.2017 11:50

    Filozofie nemá být o našrocení dat, pojmů a jmen. Filozofie má učit myslet a přemýšlet, číst komplikované texty a vidět věci​ v souvislostech, které nejsou na první pohled patrné. Měla by člověka vést při vytváření osobních a morálních hodnot, měla by člověka naučit připustit si svou konečnost, pomíjivost, nedokonalost a že jsou věci, které ho přesahují a které je těžké vysvětlit. Tento náhled na filozofii jsem ale získala až na doktorském studiu na VŠ, kde máme povinnou ZK z filozofie, ačkoliv studuji nefilozofický obor. Na gymplu mě filozofie moc extra nebavila, a to jsme měli výborného učitele. Na nižším VŠ studiu jsem ten předmět brala jako věc, kterou si musím odbýt. Pak až při magisterském studiu jsem pochopila, jak moc důležitá a hluboká filozofie je. Měli jsme profesora, který dokázal neuvěřitelně zaujmout a dokonale vysvětlit i ty nejnáročnější filozofické proudy. Naučil nás kouzlo argumentace a vidět věci v souvislostech. Občas člověku dojdou i dost děsivé pravdy, ať už o sobě nebo o společnosti. Rozhodně​ si nemyslím, že je to zbytečná věda. Naopak. Jen není pro všechny a ne všude se dobře vyučuje. Sama přiznávám, že ne všemu rozumím na 100%, ale rozhodně se stojí za to přemoct a pár textů přelouskat. Člověka to obohatí.

  • Měla jsem jí pár let na vejšce. Taky mě nebavila, jsem totiž zaměřená spíš na sociologii. Ale při čtení filozofických textů se člověk naučí opravdu číst, myslím pomalu a s přemýšlením, a což ještě tak shrnout četbu do psaného referátu, to se člověk naučí i psát:-D Filozofie je četba náročná, pochopit jí nelze uspechat, ale myslím, ze je správné, aby se s ní setkal každý vysokoškolak. At už si jí oblíbí nebo ne.

  • Cpaní si do hlavy, co si který filozof myslel, je ve škole oblíbený způsob výuky, ale rozhodně to není filosofie. My jsme tomu říkali dědkologie :-D Filosofie jako taková je podle mě dobrá věc, není špatné se občas zastavit a zamyslet se nad smyslem života a vůbec :-) Na gymplu jsme měli seminář, kde jsme se třeba rozdělili na tři skupiny podle vlastních preferencí (stoiky, skeptiky a epikurejce) a pak jsme měli diskutovat a obhajovat pohled právě toho směru, který jsme zastávali. Bylo to skvělý, vyzkoušeli jsme si tam jak argumentovat apod. Takže za mě filosofie jako taková super, ale samotné dějiny filosofie jsou dobrý tak maximálně pro přehled :-)

  • sisterrys12.4.2017 10:33

    Filozofie sama o sobě je celkem zajímavá. Je to vlastně zkoumání smyslu života a podstaty věcí. Myšlenky některých filozofů jsou hodně zajímavé.
    Ovšem to jaký způsobem se podává ve škole je děs. Na střední mě ještě jakžtakž bavila, ale na vejšce to byla katastrofa. Bavily mě celkem rozbory textů, pokud jsem jim rozuměla a názory, které mě nějakým způsobem oslovily.

  • Já teda vidím ve filosofii aspoň nějaký smysl. Vybrala jsem si ji dobrovolně jako studijní obor na VŠ. Někdy je to fakt otrava, ale jinak zjistit, že vlastně filosofie je to co dalo základ architektům, matematikům, básníkům, náboženství,... A všemu tomu okolo, to všechno k filsofii patří stejně jako latina a řečtina. Naštěstí jsem prošla jen latinou, řečtina se v té době ještě neučila. Předem jsem do toho všeho šla s tím, že z tohoto oboru žádná práce nekouká. Ale tak nějak k tomu tíhnu protože jsem od narození dost přemýšlivá. Nespokojím se jen tak s nějakým vysvětlením a filosofie je opravdu v tom šťourat se ve věcech až k jejich prvopočátkům. A i když víš, že to co se snaží vyřešit se stejně nikdy nikomu nepovede, protože lidstvo je prostě pořád ještě dost zaostalé. My u nás na fakultě se řídíme tím, že se učíme pro učení, ne pro práci. Učíme se pro ten pocit z toho, že si něco obzvláštníš. Je dobrý když pak nekoukáš jako tupec když někdo mluví o slavným filosofovi. Ale je taky na druhou stranu jasný, že jestli kolem sebe takové lidi někdo nemá připadá si jako blbec, když něco takového ví. Upřímě ráda ty knihy čtu i když jsou teda typy, které jako fakt nemůžu ani cítit a když se spojí s profesory, kteří to neumí správně podat. Nikdy se nedozvíš ani ň. Zatím, mi tenhle názor zůstal tak uvidíme po státnicích :D Jinak právě na filosofii často chodí lidi, kteří nebyli na střední na gymplu a chtěli by mít možnost dostat se dál třeba na politologii, sociologii, práva, učitelství, historii. Všechny ty pro naši dobu údajně nepotřebný a nudný obory. ;-)

  • bestie12.4.2017 6:12

    Podle mě záleží na tom, jak se to podá. V soukromí bych si třeba něco přečetla, ale ve škole to bylo většinou jen o tom znát jména, termíny, které si někdy vymyslel, aby tím popsal fungování světa, a umět vyložit jeho interpretaci. To mě taky moc nebralo. Ale stejná nuda se dá udělat i z psychologie, která je při tom taky zajímavá.

  • Filozofii jsem měla na gymplu i na VŠ a upřímně - vidím to jako zbytečné kecy o ničem. Nic se tím nevyřeší, je to prázdné mlácení slámy, ztráta času. Mluvím za sebe teda. Některé citáty filozofů se mi líbí a je v nich kus pravdy, ale ty omáčky okolo nuda.

  • terryk12.4.2017 4:58

    Za mě je to takový řekněme na nic. Občas mě to bavilo, občas těžce štvalo. Pac člověk, aby pochopil, co chce filosof říci, musel celkem dost přemýšlet. A občas stejně nepochopil... Jako na trénink mozku dobrý, aby jeden nezakrnel, ale jinak? Nevím nevim.

  • ono hodně záleží na podání a stylu výuky. mně třeba bavila a brala sem to jako součást všeobecného rozhledu a toho, jak se v průběhu věků nahlíželo na život a vše kolem něj.

  • Mě to spíš přijde jako "všeobecný" blábol, který se musí učit nebo se s ním setkat každý ve škole a tím, že si budu říkat, že je to blbost, si moc nálady nepřidám. Mám k ní stejný pocit jako k fyzice, chemii, matematice, literatuře, prostě nudná povinnost, kterou po škole použiju maximálně někde na zábavě opilá, když budu v náladě. Zas na druhou stranu si říkám, že mám větší rozhled a o trošku víc vím, než kdybych nestudovala. :-D Nemůžeš na nudné věci pohlížet v tom negativu, k čemu ti to je?

  • nejhorší předmět na gymplu, naprosto žádnou přidanou hodnotu jsem v tom nenašla, jen se tupě nabiflovat na test a okamžitě zapomenout...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 217 otázek, kterým se dostalo 271 565 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist