Vada očí u kojenců

Otázku položila: Bývalá uživatelka #23742 31.7.2013 20:07

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli některá máte zkkušenost s očními vadami u kojenců. Malé je 10 měsíců, už po druhé jsme byli na průplachu slzného kanálku a ted si paní doktorka všimla, že Naty občas ujede očíčko. Hned jí změřila i očíčka a zjistila, že na jedné straně má o jednu dioptrii víc než na druhém. Řekla mi, že musí dostat brýle a potom operaci. Nic mi nevysvětlila, i když jsem se ptala. V listopadu máme přijít pro brýle. Četla jsem, že jsou nějaká cvičení, která by mohli pomoc. Můžete mi některá porad z vlastní zkušenosti? Děkuji moc

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, já jako miminko prodělala s očima mnohem náročnější věci a je to v pohodě, jen klid ;) Brýle jsem měla od tří měsíců (obě oči, velký počet dioptrií, byla jsem slepá jak krtek), díky tomu se mi dioptrie tolik nezhoršovaly. Brýliček bych se nebála, pro miminka a batolata jsou gumovo-plastové a jakmile dítko zjistí, že s tím lépe vidí, tak si je na nosánku nechá ;-) Další věc: šilhání - tzv. strabismus, lze odstranit cvičením jen do určité míry, někdy to nejde vůbec - to určí lékař. Operace není náročná, mě operovali až v sedmi letech (takhle pozdě až kvůli dalším vadám, to se vás netýká, ale být vámi neotálím tím, mě kvůli šilhání ve školce a ve škole děti hrozně šikanovaly) a v nemocnici jsem byla s maminkou všeho všudy dva dny a už třetí den jsem zas vesele koukala na pohádky. Co vás chci ale upozornit: šilhání velmi často souvisí s takzvanou TUPOZRAKOSTÍ, která je mnohem vážnější a brýlemi vykrýt nelze. Ta se odstraňuje právě celkem známým speciálním a dlouhodobým cvičením, jde to ale pouze do šesti let věku, pak už je vada trvalá. Takže pokud vám diagnostikují i toto, cvičení vás čeká, ale až ve chvíli, kdy bude děťátko plně komunikovat a bude schopné plnit vaše příkazy. (jedno oko bývá slabší, proto se dlouhodobě zakrývá to silnější, aby se to slabší muselo víc snažit a pak se "ukazují éčka" - speciální znaky... správný lékař vše vysvětlí a popíše co a jak - určitě už jste někde potkala dítko se zalepeným očičkem, ne?)
    Hlavně klid, oční lékařství je dneska úplně někde jinde než když já byla malá a pokud to můžu srovnávat, je to fakt brutální změna. Ty hnusné bolestivé metody už se dávno nepoužívají a nosit brýle? Já to beru téměř jako módní doplněk - je tak široký výběr barev, tvarů i ceny... nádhera! A jako bonus: vidím! :)
    Nebojte se, všechno jde řešit, jen by to chtělo donutit lékaře komunikovat.

  • jestli malé měřili očko takovou tou kamerou, tak jen upozorním, že naměřené dioptrie až tak nemusí odpovídat realitě. Při rozkapání očí to udělá klidně i dioptrii navíc a je to přesnější měření.
    Mému synovi zjistili ve dvou letech, že je tupozraký a má rozdíl na očích 3,5 dioptrie, dostali jsem brýle, za pár měsíců mu začalo ujíždět očko do koutku a tak máme i okluzor na pár hodin denně.
    Syn je hodně komunikativní a šikovný, ale na cvičení je ještě i u něj brzy. Děláme tak aspoň doma činnosti, při kterých očko víc zatěžuje.
    U nás operace nepřipadá v úvahu s touto vadou a tak pocitvě nosíme brýle, očko zakrýváme a trénujeme. Někdy je to sice boj, ale je to pro dobro prcka.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist