Uznání předmětů ze stejného ročníku z jiné školy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #408684 3.9.2019 10:56

šně jsem dokončila 6. rok na osmiletém gymnáziu (druhák) a přešla na SOŠ do 2. ročníku po složení srovnávacích zkoušek že 7 odborných předmětů, které jsem na gymnáziu neměla. Shodné předměty (Čj, M, ...) mi byly po předložení vysvědčení z kvinty uznány a nastoupila jsem do druháku na SOŠ. Vysvědčení z druháku na gymplu ale už mám a tak jsem chtěla uznat shodné předměty, které už jsem absolvovala. Bylo mi ale řečeno, že toto by bylo možné jen kdybych měla už studium na gymnáziu ucelené a předložila maturitní vysvědčení.
Přijde mi to nelogické. Proč by nemohly mé loňské úspěchy být částečně uznané? Vždyť kdybych teď byla doma a pak chtěla udělat srovnávací zkoušky do třeťáku, tak bych dala vysvědčení z druháku a také by mi ty shodné uznali. Proč to tedy nejde?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Hadam, ze to bude z toho duvodu, abys nemela diry v rozvrhu a chodila na vsechny predmety jako zbytek třídy.

  • HaSha3.9.2019 15:48

    Co jsem koukala tak formulář na částečné uznání vzdělání existuje, u některých škol vidím přímo žádost na uznání předmětů. Ale všude se píše ředitel MŮŽE uznat:
    § 70
    "Ředitel školy uzná ucelené dosažené vzdělání žáka podle § 66, pokud je doloženo dokladem o tomto vzdělání nebo jiným prokazatelným způsobem. Částečné vzdělání žáka může ředitel školy uznat, pokud je doloženo dokladem o tomto vzdělání nebo jiným prokazatelným způsobem a od doby jeho dosažení neuplynulo více než 10 let..."
    Pokud ti tedy možnost uznat předměty nedají, nic neporušují. To s tím maturitním vysvědčením mi zní, že jste se spíš nepochopili, když ti už předtím uznali předměty z kvinty pro nástup do druháku, chápala bych to tak, že s maturitou by to jako ucelené vzdělání museli uznat.

  • A není to třeba proto, že už jsi se zapsala a nastoupila do 2. ročníku a to vysvědčení jsi měla dodat vyrazne driv nez v září? Škola nemá povinnost ti vše uznat. Navíc ve výuce některých předmětů muze byt i rozdíl - Někde se může klást na něco větší důraz a tobě by to bez absolvování toho predmetu mohlo v dalším ročníku nebo jinem predmetu chybet.
    Ono už je dost na tom, že jsi na SOŠ šla do druhaku po absolvování 7 rozdilovych zkousek-nejspis z odborných předmětů na té škole.
    Je taky otázkou, zda na tebe s individuálním vzdělávacím plánem a nechozenim na některé předměty dostane škola stejnou dotaci jako na žáka, který studuje klasicky. A je možné, že proto chtějí, aby jsi toho ve škole absolvovala více než jen pár předmětů.

  • buccaneerka23.9.2019 20:38

    A k tomu všemu, co bylo napsáno: v dnešní době má každá škola volnost, co se kdy v kterém předmětů učí, takže se klidně mohlo stát, že to, co jste brali v druháku, mohli oni brát v prváku a zase to, co oni budou brát ve druháku, mohla mít tvoje škola až později, takže to může některé učivo úplně chybět a jiné budeš brát dvakrát.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist