Už nemůžu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #423425 8.6.2020 21:10

Dobrý den. Je mi 12 let a tohle není tak úplně dotaz...já vím že si hodně lidí řekne co může mít 12 letá holka za problémy ale někdy to máme i my děti náročné. Už jsem hrozně unavená ve škole nám toho dávají hrozně moc a já to nestíhám ( mám slabou WiFi a 10 let starý počítač který jen tak funguje) zítra mám jít do školy s tím že teď píšu všechny předměty co mám odevzdat a zabere mi to tak čas do 3 do rána a píšu to od oběda. V noci vůbec nemůžu spát a pak mám přes den fungovat...hlídat 2 mladší 5ti leté bráchy kteří jsou nezvladatelní. Nedávno jsem skončila v nemocnici z vyčerpání a proto že se nestíhám najíst ani napít...tam jsem si krásné odpočinula ale teď jsem zase doma...snažím se hlavně hodně pít když na jídlo nemám ani pomyšlení. Rodiče po mě vyžadují aby bylo vždy uklizeno a navařeno a do toho mám hlídat bráchy a dělat úkoly které nemám šanci stihnout...já vím že je dobře aby mě nechávali dělat domácí práce já s tím nemám problém ale potřebuju si už odpočinout a takhle už to dál nejde ...mamka vždy namítne že i oni jsou unavení a v mém věku dělali mnohem více já to chápu ale taky bych si ráda na celý den sedla a odpočinula si ... z toho stresu mi mívám křeče bolí mě hlava břicho a mám pocit že omdlím už 2 měsíce...to už fakt nejde...nejraději bych se vrátila do té nemocnice a odpočinula si co mám dělat já už to fakt nedávám

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tobě je 12 a rodiče po tobě vyžadují, aby bylo doma navareno? To už je trochu přehnané, mi přijde ? Úklid naprosto chápu, ze doma s něčím pomůžeš, uklidis a ulehcis práci rodicum, ale zároveň jsi pořád dítě, ja jsem si v tvém věku ještě pořád hrála, chodila ven, blbla s kamarády a ano, taky jsem musela doma pomáhat, ale tim stylem, že jsem si udržovala pořádek v pokoji a pak podle potřeby, maximálně jsem vynesla kos, dosla nakoupit a umyla nádobí, ale zbytek dělali rodiče, protože já byla školou povinná a mela svoji úlohu, dobře se učit. A taky jsem hlídala mladšího brachu, ale občas, když zrovna byli oba rodiče v práci, ale rozhodně jsem ho neměla na krku pořád. Nepřijde mi to k tobě fér. Co se týče školy, pokud opravdu potřebuješ wifi a notebook, popros rodiče alespoň o silnější spojeni, třeba si přesun tu wifi blíz k sobě, nebo ji vymente úplně pokud je slabá. Jinak nevím, jak ti pomoci a je taky těžké tu situaci posuzovat pouze z tvého pohledu, nicméně pokud tě to trápí a přijde ti, že je toho na tebe moc, s rodiči si promluv a popros je, aby ti dali trochu více volného času, že se potřebuješ věnovat škole, protože chceš mít dobré výsledky, měli by to pochopit a trochu ti ubrat povinnosti, protože minimálně to vaření si myslim, ze by měli obstarat oni, protože je ti teprve 12 let a to mi přijde přehnané. Hodně štěstí

  • Ahoj. Předem chci napsat, že je mi moc líto to, co se Ti děje. To, co Tví rodiče dělají, není v pořádku. Existuje cosi jako práva dítěte (mj. právo na odpočinek a volný čas).
    Určitě je žádoucí, aby děti v domácnosti přiměřeně pomáhaly, ale ne aby na ně rodiče delegovali své povinnosti s tím, že i oni jsou unavení. Rodiče a děti si v tomto směru NEJSOU rovni a povinností rodičů je postarat se o potřeby svých dětí - a to je i potřeba odpočinku a poskytnutí volna (a radosti).
    Oni mají spoustu možností jak si poradit - v neposlední řadě třeba slevit ze svých nároků na pořádek, zajistit si hlídání, najmout si výpomoc apod.
    Těžko se mi radí. Pokud nezabral rozhovor s nimi, zkusila bych se asi pro začátek obrátit na linku důvěry, případně na školního psychologa. Je potřeba říct si o pomoc a pokud Ti ji neposkytnou rodiče, je potřeba obrátit se na někoho jiného.
    Držím palce.

  • Speedy619.6.2020 11:32

    Moc mě mrzí v jaké situaci jsi. Rodiče nechci kritizovat. Evidentně je toho i na ně moc a neví si rady. Dávají ti více povinnosti než jsi schopná zvládnout a nevšímaji si většího tlaku, který na tebe klade situace ve škole a samostudium. Zkus rodičům říci o svých pocitech. Že je toho na tebe příliš a nevíš si rady. Já osobně. Ych požádala i o psychologa. Nen to žádná ostuda k němu jít a nakonec mamince vysvětlí jak se asi cítíš a jak je nezdravá situace do které tě staví.

  • pokud je to skutečně tak,jak píšeš a s rodiči se nedokážeš dohodnout (škola by měla být priorita!), tak co nejdřív zajdi za školním psychologem, výchovným poradcem nebo aspoň třídním učitelem! řekni to tak, jak jsi to napsala tady, určitě ti pomůžou, poradí a třeba promluví s rodiči. Tohle opravdu není normální, to co po tobě rodiče chtějí, a hlavně ty si to neber jako že je to tak v pořádku! za chvíli ti řeknou, že jsi skoro dospělá a naloží ti ještě víc :-(

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist