Uspávání

Otázku položila: sigiska 22.8.2011 18:20

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jak uspáváte svá mimi? Malé je 9 měsíců a stále kojím. Problém je, že mi usíná u prsa, jak po obědě, tak i večer. Chtěla bych toto uspávání odbourat. Spí s námi v posteli. Jakmile jí dám do postýlky, tak je konec spaní a řádí vní jak černá ruka. Dnes jsem byla u známe a ta říkala, že jí mám dát najíst vedle v místnosti, pak jí dát do postýlky a prostě nechat vybrečet přijít jednou za 10 minut,ale nevytahovat z postýlky. Tak jsem to zkusila po obědě a malá mi tam 2 hodiny řvala a řvala, byla ospalá, ale prostě neusnula. Takže večer mě čeká druhé kolo :-( Chtěla bych tedy nějaké zaručené rady a tipy jak na to a jak se z toho nezbláznit. Jsem tady na to měkota. Jinak kojit chci i nadále.... Díky

Holky děkuji za názory. Nakonec jsme se s manželem rozhodli, že tuhle akci "Z" necháme až budu malou odstavovat od kojení. Včera z toho šoku večer i přesto, že byla u mě nemohla usnout, pořád plakala. Asi si jí chci ještě užít a šmuchlovat se sní dokud to jde, pak už tahle velká blízkost jako teď nebude :-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Mám osmi a půl měsíční miminko a od úplného začátku je zvyklé usínat sám ve své postýlce. Takže večer jenom nakojím, opusinkuju, uložím do postýlky a pohladím. Chvilku si tam ještě hraje s plínkou nebo s nožičkama. a zhruba do 10 minut sám usíná.
    Podle mě ti budeš muset najet na taktiku nechat vyřvat. Chodit v 10 min intervalech, jen pohladit a zase odejít. Časem to pochopí, ale bude to trvat. Holt když sis ji od začátku takhle naučila, tak to nebude za dne na den.

  • Ahojky,
    podle toho co jsem zazila (delam deset let chuvu), tak nejvic se osvedcila metoda z knizky "Kazde dite muze dobre spat" kde je popsat postup. Nejen, ze dite je pak celkove klidnejsi, ale je i hodnejsi a rodice jakbysmet :). A 9 měsíců je dost na to, aby mimi umělo hezky usínat samo v postýlce. Moje dvouletá neteř stále leze k rodičům do postele, a věřte mi, že to není nic příjemného, protože od doby kdy sestřenka porodila ještě nespala celou noc v kuse.
    Pomáhala jsem kamarádce s malým, který byl fakt těžký od mala, a ona si ho naučila usínat na rukách ve stoje u postýlky .. byla už zoufalá, protože někdy to uspávání trvalo i hodinu. Usínal v 11:00 večer, v noci se pořád budil, odpoledne nechtěl spát vůbec. Začali jsme se řídit podle té knížky. Spočívá to v tom, že vytvoříte nějaký večerní rituál (spojený s koupáním, nebo např. fénováním,.. ukádáním do postýlky s pusinkou na dobrou noc - pokaždé stejně) a odejdete. Poté se v určitých intervalech vracíte, ale nezvedáte mimi z postýlky. Vracíte se vždy - i když pláče ale i když je potichu, aby mimi mělo jistotu, že tam jeste stále, a ne jen když brečí. První den je první interval 3 minuty, potom pet minut a potom až do usnutí 7 minut. Na druhý a další dny pak první interval 5 minut, druhý 7 a třetí a každý další 10 minut. Čím starší je mimi, tím se to učí hůř, ale ještě se mi nestalo, aby to po čase nezabralo. Je pravda, že první dny jsou nejhorší, znám případy, kdy mimi fakt usnulo až po dvou hodinách. Ale druhý den o polovinu lepší, a třetí den některé usínaly už bez křiku. Ve finále ten malý od mojí kamarádky usnul pár minut po tom, co ho položila do postýllky bez toho, aby nějak protestoval. Fakt to funguje, takže vřele doporučuju. Tato metoda se pak dá použít i při odpoledním spaní, ale je důležité dodržovat rituály tak, aby si děti správně nastavily vnitřní hodiny. Rituál je pro děti jedna z nejdůležitější věcí, protože když ví, co se děje a co bude následovat, jsou o hodně klidnější. ... tak snad jsem trochu poradila.

  • Ahoj, já to udělala podobně, já bych ji klidně uspávala prsem i nadále, kdyby se neprobudila vždy, jak jsem odešla...neměla jsem na výběr, mám ještě 2 starší děti, kterým se večer musím také věnovat a nemůžu s ní hodinu-2 ležet, nicméně nejsem takový tvrdoň a nehodlala jsem malou úplně vysunout z naší postele, či ukončit noční kojení-ony rostou zoubky, děti jsou nemocné a td. a je to pak těžké rozlousknout, když už umí usínat v postýlce, tak se tam jednou naučí nebo začne sama celou noc. Po 1. nočním kojení si ji beru klidně už do postele a spím s ní-s kojením mi nezlobí, spí hezky. Určitě snažší to bylo na noc, tím jsem začala a až když uměla usínat na noc, začala jsem přes den, takže už to šlo rychleji-ale musíš opravdu vystihnout ten správný čas na uložení.
    Ze začátku jsem chodila ale častěji a ten interval se prodlužuje až na 10 minut a pak se už chodí po 10ti minutách. Jsou to 2 metody-Eastvilova nebo Feberova-nebo-obě jsou to metody kontrolovaného pláče-u nás to fungovalo, i když jsem malou nakojila u nás v posteli a uložila do postýlky ve stejné místnosti-3.tí den už usnula bez brečení-reagovaka na tu metodu výborně..učila jsem jí to v 7mi měsících, teď je jí 15 měsíců a pořád to funguje a je to opravdu úleva, že mě nepotřebuje k tomu, aby usnula:-)

  • S tím necháním vybrečet to podle mě není jen tak, je na to celá knížka, jmenuje se to "estivillova metoda" má to jistá pravidla, která je nutné dodržet. Jinak se ještě můžeš podívat na www.kojeni.net, tam je hodně rad a dotazů na toto téma.

  • mám syna, bude mít 8 měsíců. Taky usíná u prsu a u kojení, jinak mu to nejde. Poslední dva dny večer usnul tak, že se nakojil a otočil se a spal i beze mne. Vždycky jsem se na takovou chvíli těšila, ale skoro jsem to i obrečela, protože mi to přišlo líto, že už je to tak brzo. V noci už taky nespí přilepený na mě, jak to bylo od návratu do porodnice až donedávna. Asi jsem jiná, ale mám tu naši blízkost ráda a ještě bych si ji ráda užívala i dál.

  • Moje malá spala od začátku ve své postýlce, taky mi usínala při kojení, v momentě kdy usnula, jsem ji přendala do postýlky a v pohodě... Sice jsem kojila bohužel jen týden, ale od začátku jsem s tim neměla problém a od konce šestinedělí spinká ve svém pokojíku a když jsem chtěla ke kamarádce o patro níž na kávu, tak jsem měla chůvičky...

  • Martasek8923.8.2011 7:12

    Dítě v posteli rodičů nemá co dělat. Má svou postýlku a tam má spát. Mě malá u kojení taky usínala, teď už tedy ne, přeci jen už spí méně a méně - má nyní 2 měsíce. Kojím ji obvykle v obyváku, takže ji pak podrndám a buď usne, nebo ne. Když ano, buď ji mám chvíli vedle sebe na gauči, nebo ji pak dám do postýlky. A v noci spí krásně v postýlce a nevadí jí to. Je zvyklá od mala. Je teda asi po mně, protože za tmy se jí spí lépe, než za světla. Takže musíš naučit a vysvětlit, že vaše postel je vaše a na ní čeká postýlka.

  • Já bych teda 9ti měsíční dítě tohle neučila..nemá z toho ani žádnej rozum :( a nechávat vybrečet i když "kontrolovaně" mi přijde vůči miminku dost nefér.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 557 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist