Tykání bez souhlasu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #312220 15.1.2021 23:57

Co si myslíte o člověku, který vám od prvního dne tyká a chce aby jemu bylo vykano. Pamatuji si na první zaměstnání. Byla jsem vedoucí a podřízené mi ihned začaly tykat. Bylo mi 26 a jim přes padesát. Připadalo jim správné abych jim vykala. V dalším zaměstnání na tom trvala šéfová. Hodně mi to vadí od tchyně. Od prvního dne mi týká a já musím vykat. Co o tom říkají pravidla slušného chování a jaký máte názor vy? Jak se k tomu stavíte?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • HaSha16.1.2021 11:47

    Společenská pravidla určují, kdo nabízí tykání (šéf podřízenému, starší mladšímu, žena muži), rozhodně to neznamená, že ty budeš dané osobě vykat a ona tobě tykat, zvlášť když je ti kolem třiceti(?).
    Jsi si jistá, že tchyně na vykání trvá, není to nedorozumění? Můžeš samozřejmě říct, ať vyká i ona tobě, ale asi by to dělalo v rodině zbytečně zlou krev. Mám zkušenost s rodiči přítele, kdy to bylo takový zmatený, jednou tykli, jednou vykli. Pak jsem se zeptala přítele a on mi prostě řekl, že oni to neřeší, jen prostě nevědí, že jsou to oni, kdo mi má tykání nabídnout. Můj názor je, že v práci by se mělo vykat i nejposlednější uklízečce, pokud kolegiální vztah nepřejde do kamarádského (nikdo nemá právo tykat ti jen tak), v rodině by se podle mě mělo tykat, ale například seznámení s rodiči partnera začíná vykáním.

  • Rodina a zamestnanie sú v tomto podľa mňa dva odlišné svety. V rodine, pokiaľ tam vzťah nebol od malička mi pripadá úplne normálne, že človek čo je o generáciu až dve mladší vyká a starší tyká. Ex keď ma predstavil rodičom, jeho otec bol tiež trochu zmätený tak som mu povedala, že som mladá baba, že nech mi tyká. Ja som mu samozrejme vykala. V práci je to úplne iné. V prvom rade zaleží na firemnej kultúre, napríklad ja momentálne pracujem v tykacej firme, od začiatku si tykám aj s výkonným riaditeľom (všeobecne je u nás stále sranda aj vďaka tomu). Inde je zas vykanie medzi všetkými priam vyžadované. Tak alebo tak tu platí, že buď si tykáme alebo vykáme, vzájomne, bez ohľadu na vek. Takže by som sa to nebála riešiť ešte z pozície nadriadenej už vôbec. Nepotykali sme si a vybavená vec. Samozrejme etiketa má nejaké svoje pravidlá, ale pri formálnych vzťahoch nikto nemôže vyžadovať aby som vykala niekomu, kto mi tyká.

  • macicekkajik16.1.2021 5:36

    Co se týká zaměstnání, tak pokud jsi šéfová ty určuješ, zda ti podřízení budou tykat. Samozřejmě je v práci lepší si udržet odstup a vykání na obou stranách. Je to o respektu. A co se týká soukromí. Pokud si to tak tchýně přeje, je to na ní. Ty jsi mladší a musíš to tolerovat. Tady je to zase naopak, tady jde o úctu ke starší osobě. A pokud si tchýně nepřeje, aby jsi jí tykala, nic s tím nezmůžeš. Třeba až tě pořádně pozná a budeš s manželem a nerozvedete se, tak ti třeba dovolí ti tykat.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist