Tlak

Otázku položila: Anonymní uživatelka #45335 1.3.2012 10:15

Holky, může se zvýšit tlak i mírnou nervozitou u doktora? A dá se věřit tomu domácímu digi tlakoměru? A je cca 130/70 vysoká hodnota? Díííík!!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahojky.....přesně tak.......doma si to vždy změříš jen orientačně, ale normální tlak udávaný všude v lékařských knihách je 120 na 80, takže 130 na 70 je úplně v pohodě.......taky záleží na věku.....po čtyřicítce tlak může stoupat a je to pořád normální. já měla do 18 let tlak 90 na 60.......pokud je ti méně jak 35 neměl by být tlak vyšší než 140 na 100.....to už je opravdu vysoký tlak......ale zkus si to doma změřit aspoň 3* po sobě a uděl si průměr a od toho se odpíchni......nezapomeň, že bys měla být v absolutním klidu a neměla by si u toho ani mluvit......a měj opřený loket.......neboj se......tlak máš určitě vpořádku.......:-) Přeju hodně zdraví......

  • Ahojky, tlak se různě mění, závisí to např. na předešlé fyzické aktivitě apod. Domácí tlakoměry digitální pacientům moc nedoporučuji, protože nejsou moc přesné. Záleží taky, na které paži si měříš tlak doma a na které ti měří v ordinaci. Mělo by se měřit na paži, která je blíže srdci (čili v vlevo). Za vysoký tlak jsou považovány hodnoty vyšší než 140/90 (u dospělého). Vysoký tlak (hypertenze) se stanoví u lékaře alespoň po třech kontrolách tlaku.

    Jak už píše Pasadra, důležité je i poloha ruky, na které se měří tlak. Paže by měla být v rovině s tlakoměrem.

    Jinak existuje syndrom bílého pláště, a ten znamená, že člověk, který se ocitne v nemocnici, ordinaci, může mít vysoký tlak jen z toho důvodu, že se bojí lékařů, sester, nemocnice,... :-) Ale doma má tlak v normě.

  • Ahojky nejsem sice zdravotní sestra, ale myslím si že 130/70 není nijak vysoký, řekla bych že je to v normě. Jinak určo se nervozitou u Dr. může mírně zvýšit :-) Domácí tlakoměry mají nevýhodu a to že nejsou kalibrovaný pravidelně, takže bych to brala pouze jako orientační hodnotu ;-)

  • Hani21.3.2012 15:11

    Ahoj!
    Takovéto zvýšení tlaku po příchodu k lékaři má dokonce svůj odborný termín. Říká se tomu "syndrom bílého pláště". Mám ho taky a dokonce zapsaný jako diagnózu. Doma si naměřím hodnotu 120/70 a u lékaře mám 150/90. Dělali mi kvůli tomu i tlakového Holtera (máš manžetu na ruce po celý den a přístroj zavěšený u pasu měří tlak každou půlhodinu a v noci po hodině). Každopádně myslím, že Tvých 130/70 je naprosto v pořádku.

  • Ahojky,
    určitě to může být tím, že se bojíš ( máš respekt z ) dr. Já mám většinou u doktorů také vysoký tlak :-D. Když mi ho měřila sestřička poprvé jako těhulce, tak na mě vytřeštila oči a říkala mi, že nekouše, ať se nebojím, že mám strašný tlak. Pak mě chvíli nechala, povídala si se mnou o věcech, které mě dostaly do klidu a pak jsem ho měla úúúplně ok.
    Ani nechci vědět, jaký tlak jsem měla třeba při maturitě :-)).
    Ale hodnoty tvého tlaku jsou určitě v pořádku - v normě. Neboj ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 217 otázek, kterým se dostalo 271 565 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist