Svatební dar peníze

Otázku položila: Anonymní uživatelka #405743 16.7.2020 8:22

Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Jdeme na svatbu kamarádovi. Nechtějí hmotné dary, pouze peníze. A já teď přemýšlím, kolik jim dát. Svatbu mají na druhém konci republiky, takže nás už kolem 1000 vyjde cesta, dalších 1400 ubytování v pátek (v sobotu už mám ho platí oni), takže už tak nás to vyjde na celkem dost a nemůžeme si moc vyskakovat. Vím, že je tak nějak slušnost dávat 1000 na osobu, ale to už je pro nás trochu moc. Ale zase je mi blbé dát míň, když vím, kolik je stojí za nás jen to ubytování v sobotu. Když nám byl na svatbě on, tak nám dal taky peníze, ale vůbec nevím, kolik. Mám pocit, že asi 500, protože tu 1000 na osobu jsme nedostali skoro od nikoho. Ale na druhou stranu, tam se nemuselo platit ubytování.

Poradíte? Dát mu míň, připadala bych si blbě, ale když si nebudu chtít připadat blbě, tak zas budu resit, že nám někde chybí peníze

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • martinna1416.7.2020 8:44

    Když jsem byla loni na svatbě kamarádky, tak jsem sama za sebe dala 500,- Byla jsem na první svatbě v dospělosti, takže jsem nevěděla, kolik se dává. Dala jsem si záležet na výběru přáníčka, protože jsem chtěla takové, které se k nim bude hodit, bude od srdce a abych v něm řekla to, co chci. Podle mně nejde o to, kolik dáte peněz, budou rádi, že jste si našli čas a přijeli za nimi takový kus cesty. :) Nestojí to za to, abyste se kvůli svatbě kamaráda dostali do finančních problémů.

  • Castecne souhlasim s nekterymi odpovedmi.
    Nicmene, o darech by meli snoubenci hosty informovat vcas, aby i oni meli cas na setreni a shaneni daru. Pokud vas o tom informovali napr mesic pred obradem, nemohou pocitat s nejak zavratnymi sumami. Pokud o tom hoste vi treba pul roku, da se za tu dobu neco nasetrit, pokud host chce. Vymlouvat se pak na nedostatek financi neni moc hezke.
    A za dalsi, pokud se znate trochu lepe, urcite vite kolik si kdo muze dovolit utracet, alespon priblizne. Pokud mam kamaradku, ktera studuje stredni, tak nemuzu ocekavat, ze mi da 1000,-, protoze vim, ze pro studenta je takova castka dost velka. Pokud ale vim, ze ma praci, dalo by se uz o tech 1000 Kc uvazovat.
    Rozmyslete se podle financnich moznosti a pokud si myslite, ze muzete dat mene nez snoubenci ocekavaji, dejte si zalezet na forme daru - napr. Penize zabalte do potravinarske folie a rulicku vsunte do doma upeceneho dortu treba v nejakem tvaru.. Nebo najdete kvetinarstvi, ktere umi bankovky (treba po 100kc) naaranzovat do kvetiny a podobne :-) urcite i toto oceni lepe nez obyc obalku, uvidi ze jste nad tim premysleli a dali si zalezet :-)

  • Rebeca16.7.2020 12:42

    Tohle se neda dost dobre zobecnit, ma to strasne moc promennych. Zalezi jestli sam clovek pracuje nebo studuje, zalezi jestli se berou jeho dobri kamaradi, nebo jen vzdaleni pribuzni. Stejne tak zalezi i ma tom, jestli maji low cost svatbu na louce, nebo jestli do toho vrazili ctvrt mega, protoze v takovem pripade chci, aby se jim to aspon castecne vratilo.

    Ale tak sama za sebe treba strucne:

    Kamaradum bych nikdy nedala pod 1000.
    Dobrym kamadum bych urcite dala vic.
    Kamaradum, kteri hradi i ubytovani, bych dala od 2000 a vic, preci jen je to taky dost stoji.

  • Dejte 1000 Kč a hotovo. My jsme dávali 1500 Kč na svatbě, kde jsem ubytovaní nebyli a 1000 Kč na svatbě, kde jsem byli jen na odpoledne cca 4 hodiny v kuse. Paradoxně třeba moje máti mně a manželovi jako svatební dar dala pro nás zbytečnou keramiku z Bulharska s přáním, na kterém byla uvedena i babička a žádné peníze (platila ovšem koláče, ale zase není finančně na tom bídně, aby místo keramiky dala třeba tu tisícovku, můj otec nám dal zase 30 000 Kč a to vydělává 20 000 Kč a žije sám v nájemním bytě - naši jsou rozvedeni). Jiní dávali peníze, většinou 2000 Kč, sem tam 1000 Kč či 3000 Kč. Jako za mě potěší každá koruna víc než žádná koruna ...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist