Svatba v kostele

Otázku položila: Anonymní uživatelka #47482 29.8.2011 9:45

Ahoj holky, jak jste to měly vy co jste se vdávaly v kostele? Mám přítele, svatbu sice plánujem až hodně v budoucnu, ale už jsme se o ní bavili a já říkala, že bych chtěla svatbu v kostele. Moje mamka ale tvrdí, že musím být pokřtěná já i ženich. Opravdu tedy kdybych chtěla svatbu v kostele, tak bych se před tím musela nechat pokřtít?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já myslím, že jak kde. Poblíž v jednom kostele jsme měli faráře, který byl dost radikální a bráchu ani nechtěl pokřtít, protože jsme nechodili každou neděli do kostela (byli jsme 4 sourozenci, takže s námi mamka měla spoustu práce a ten kostel je 7 km od našeho bydliště, u nás kostel nemáme). Ale pak tu poblíž v jiné vesnici máme kostel, kde je pan farář super a v tom kostele se berou i ti, co nejsou pokřtení.
    Takže já myslím, že by ses měla pozeptat ve svém okolí, jak kdo a co bude vyžadovat. ;)

  • Já jsem se v kostele vdávala, měla jsem i církevní obřad a stačilo, že jsem pokřtěná jen já. Pokud jde o přípravu na svatbu, opravdu záleží na fafáři, kterého budeš mít. Jde o to, že před takovou svatbou by si měla několikrát faráře navštívit a povídat si s ním o svátosti manželství, podepisuješ papír, že děti budeš vychovávat jako křesťany atd. Dneska, ale když ti to připadá hodně, tak existují klasické občanské obřady, které taky mohou probíhat v kostele a tam je úplně jedno jestli si pokřtěna či nikoliv, ale jedno musím říct, atmosféra v kostele byla nezapomenutelná:o)

  • Verousek8929.8.2011 10:45

    Já když jsem jako malá měla být pokřtěná, tak moji rodiče museli být sesdáni v kostele a kostel navštěvovat, jelikož to tak neudělali, museli mi vyhledat faráře, který byl ochoten mě pokřtít, i přesto, že rodiče neměli svatbu v kostele. V dnešní době je to už jen o domluvě s farářem, některému je to jedno, jestli jste pokřtění, oddá vás i tak, ale někde je to tak, že musíte být oba pokřtění a musíte před svatbou mít několik schůzek s farářem. Nejlepší je dopředu se pozeptat, jak to u vás chodí, abys věděla :)

  • ahoj, my jsme měli svatbu v kostele letos v červnu, já pokřtěná nejsem (byla sem dokonce rozvedená), nastávající pokřtěný katolík (taky rozvedený) a svatba šla. Stačí, když je pokřtěný jen jeden, pro nepokřtěného zajištujě farář dispenz u biskupa. Pokřtěný dokládá křest dokladem z fary, kde byl pokřtěný, který nesmí být starší než 3 měsíce. Před svatbou jsme chodili na setkání s faráři, které bylo povinné. Pokud některý ze snoubenců není pokřtěný, tak svatba je bez mše (trvá cca 40min), pokud jsou pokřtění oba, svatba je se mší a trvá cca 90min.
    To aby se nastávající nechal pokřtít není jen tak, trvá to více než rok, je dle stanov katolické církve nutné chodit na katechismus a pak je teprve možné člověka pokřtít. (možná by to šlo obejít, ale neradi tohle dělají, pokud je to jen kvůli svatbě a ne z přesvědčení). Na přípravu svatby v kostele jsou nutné alespon 3 měsíce, tak s tím počítejte.
    Přeji štastné vykročení do života.

  • Mám pocit, že opravdu musí být pokřtění obá.... ale já svatbu v kostele neplánuju, tak zkus pohledat na netu;)

  • petulinkaa1329.8.2011 10:10

    Ano,musíte být oba pokřteny,kamarádka byla pokřtena a přítel ne,ale chteli svatbu v kostele a tak on se musel nechat dopokřtít a chodit na pár nejakych tech kázání nebo co to je.

  • Přesně jsem ve stejné situaci, jako tazatelka, svatba ještě daleko, ale už jsme se bavili a byla jsem na svatbě v kostele i na úřadě, ale v tom kostele, ta atmosféra, to je něco nádherného, já i přítel jsme pokřtění, sice kostel nenavštěvujeme, ani v Boha nevěříme, ale tu svatbu bych tam opravdu chtěla, možná je to hloupé, ale je to tak...

    Jinak si myslím, že by měli oba být alespoň pokřtěni, ale jak hlky píšou, tak asi opravdu záleží na domluvě s farářem...

  • Ahoj, já třeba znám kolem HK 2 místa - kostely - kde se normálně dělají civilní svatby - už jako kostely nefungují, ale jsou tam varhany atd. Pokud jde jen o tu atmosféru. Tak třeba bude něco tákového i kolem místa tvého bydliště.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist