Svatba se mší

Otázku položila: OveckaVeru 28.1.2017 10:56

Ahoj holky. Chtěla bych se zeptat na váš názor... Budeme se s přítelem brát, obřad máme v kostele..ted je před námi otázka jestli se mší nebo bez ní...
Já bych chtěla obřad se mší, přítel bez ní... Nevím proč, ale z hlediska své víry mam pocit ze když to bude obřad bez mše, tak nám to přinese smůlu a bude to takové... Nevdecne vůči Bohu...... Jaký mate názor vy?

Vy které jste nevěřící možná budete soudit ze jsem pitoma, ty které věří me snad pochopí co tím myslím....:)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • nechci rýpat, ale opravdu věříš, že pokud bude obřad bez mše, tak se vám manželství nepovede? Já si myslím, že je to spíš celoživotní práce vás obou, co rozhodne o spokojenosti nebo nespokojenosti ve vztahu..Je to na dohodě mezi vámi..jen zkus pamatovat na to, že pro budoucího manžela je to stejně významný den jako pro tebe, a pokud z nějakého důvodu mši opravdu nechce, možná je čas na kompromis. Nebyla třeba už svatba v kostele z jeho strany ústupek? Pak taky praktické důvody jako třeba kolik bude na obřadu lidí s malými dětmi...děti dlouhý obřad prostě v klidu nevydrží, budou vyrušovat, nebo s nimi bude muset někdo odejít..

  • Jsem nevěřící a manžel věřící. Brali jsme se sice jinak, jelikož nastaly okolnosti jaké nastaly, ale přemýšleli jsme taky nad obřadem v kostele. A u nás by samozřejmě byl se mší, jelikož manželovu víru respektuji. A respektuji vše, co k tomu patří. Mě se líbí i to, že je syn pokřtěný, jelikož bude mít navíc vzdělání, které já neměla možnost "studovat", takže to beru jako plus. Né jako dogma nebo nějakou blbinu. Spíš záleží na příteli, jak se k tomu staví. myslím, že se berete jen jednou.

  • evika28.1.2017 11:19

    Víra je jedna věc a pak je tady i trochu praktická záležitost. Kolik bude lidí na svatbě-kolik bude dětí a já veliké?Vydrží celou tu mši? Kolik z pozvaných hostů je věřících? Asi bych si odpověděla na tyto otázky a pak se rozhodla. Byly jsem na obou variantách svatby a nebrala bych to jako nějaké ošizení :-)

  • Pokud jsou oba věřící a praktikující, tak se dělá se msi (pak je totiž sňatek svátost manželská), pokud je jeden z nich nepokrten, tak se dělá bez mše.

  • No já nevím, ale můj názor je takový, že když nechce mši, tak to rovnou nemusel chtít svatbu v kostele ne? Ta mše k tomu patří, to si měl rozmyslet dříve.
    Nicméně i to, že je v 13h se dá lehce zvládnut.
    Něco k jídlu svatebčanům můžete dát před obřadem, nějaké občerstvení, i kdyby to byli jen chlebíčky, apod. To i přes obřad a mši vydrží. :)

  • Ahoj odpovim mozna jinak, ale asi bych si polozila zakladni otazku jake budete mit na svatbe hosty. Verici nebo neverici. A kdyz to bude se msi jak dlouho bude svatba trvat??? Ptam se proto ze my verici nejsme. A bracha se rozhodl ze bude chodit (omlouvam se kdyz to napisu spatne) na katechizmus a necha se pokrtit. Chapu ze pro neho to byla velika udalost atd... chtel tam mit celou rodinu. Coz je ok a rozumim tomu, ale bylo to spojeno s velikonocni msi a uprime pro me jako pro nekoho kdo do kostela nechodi to bylo utrpeni. Cele to trvalo asi 6h a ja uz se opravdu tesila az bude konec a tak znudena jsem v zivote nebyla. Takze i toto je dobre zvazit.

  • sisterrys28.1.2017 15:11

    Ahoj, určitě bych se odprostila od pověry, že byste měli mít smůlu, kdyby byla svatba beze mše. To nemá s vírou nic společného. A z tohoto hlediska je jedno, jestli bude svatba se mší nebo bez. Se mší to má tu výhodu, že mše je obětována výhradně za novomanžele, takže modlitba, prosba za vás navíc, což je určitě fajn. Pokud je ale partner nevěřící, tak bych ho do mše netlačila.
    A jak píší holky podívala bych se na to i z praktické stránky.
    My jsme oba praktikující katolíci, takže nebylo co řešit a svatba byla se mší, ačkoli oba máme v příbuzenstvu lidi, kteří do kostela nechodí. Křtiny jsme naopak měli beze mše, a to z praktických důvodů.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 594 odpovědí a 409 751 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist