Střední škola

Otázku položila: Anonymní uživatelka #390931 23.3.2018 15:05

Ahoj holky,
jsem ve druhém ročníku na střední. Poslední dobou mám jisté obavy. Od prváku mám vyznamenání. Jsem hrozný perfekcionista a taky velmi náročná. Bojím se, že kdybych na vysvědčení měla horší známky než dvojky, což se samozřejmě jednou stane, byla bych velmi zklamaná. Vím, že do čtrťáku se pravděpodobně nedá dojít s vyznamenáním, proto nechápu, proč se toho tolik bojím. Jsem dokonce už vystresovaná z toho, když z matiky dostanu dvojku. Doma na mě nikdy nikdo netlačil. Možná je to vážně jen mnou. Možná mám strach, že ode mě někdo něco očekává a já ho zklamu... Fakticky nechápu, co se děje.

Další věcí je, že jsem si chtěla dát nějaký motiv, k tomu, abych zvládla maturitu, nějaký cíl. Tím byla pro mě výška. Miluju psaní příběhů, tak mě napadlo, že bych studovala literaturu, ale jaké má člověk pak uplatnění? Nestudoval někdo z vás tento obor? :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud cítíš, že se tlak stupňuje klidně vyzkoušej psychologa, za to nic nedáš. Naučí tě jak s tímto typem perfekcionismu pracovat. Také jsem tím dlouho trpěla, ale dost mi pomohli. A co se týká druhé otázky. Studuji obor, který má daleko menší pravděpodobnost na uplatnění, ale splním si tím své tajné přání. A taky záleží jestli by tě lákala opravdu ta literatura to bys pak dělala třeba filologii ale kdybys byla dobrá na jazyky mohla bys vyzkoušet studovat i třeba literaturu pro jiné státy. Podle oboru pak můžeš být třeba knihovnice, překladatelka knížek, učitelka nebo třeba někdo kdo připravuje knihy před tím, než se vydají k tisku nebo paní zabývající se překladem starších knih a jejich úpravami. Těch možností je opravdu velmi mnoho. A když už nic jiného budeš mít velký přehled a pak se snáze pokračuje s tímto magistrem na další. Kolegyně ze studijí má filologii a historii/němčinu. Teď se zabývá tím, že v nějakém ústavu nevím čeho :D vždy nafasuje knihu a pak nad ní tak nějak stojí a čtou ji a rozhodují o čem to vlastně je a jak ji upravit a tak dále. Moc tomu nerozumím 8-. Ale asi nejčastěji holky z filologie chodí od nás učit nebo končí jako knihovnice. Pokud je to ale bakalářský obor může tě připravit právě také na ty dějiny, ale také k dalšímu studiu žurnalistiky a podobně. Opravdu velmi záleží na typu školy a následně na oboru, který zvolíš. ;-) Nevím od kud jsi, ale u nás se třeba pravidelně každý rok dělá veletrh se středními a vysokými školami, tak pokud máte někde v okolí něco podobného, doporučuji navštívit a poptat se. I některé vysoké školy dělají den otevřených dveří i tam se můžeš ptát. ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist