Stěhování s přítelem

Otázku položila: Bývalá uživatelka #14140 16.7.2013 20:52

Ahoj holky, v kolika a po jak dlouhém vztahu jste se stěhovaly od rodičů k přítelovi? Mně bude po prázdninách 20, příteli 26, nejsme spolu ještě ani rok, ale uvažujeme o tom, že bychom se třeba po novém roce sestěhovali. Já bych hrozně moc chtěla, ale bojím se, jak to budeme finančně zvládat - od září nastupuji na VŠ, takže by většinu musel platit přítel. Tak by mne zajímalo, jak to bylo u vás, nebo zda ze zkušeností radíte, ještě vydržet, než si dodělám školu a najdu práci. Děkuji :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud půjdeš studovat a nebudeš mít žádný vlastní příjem, tak bych se stěhováním ještě počkala, pokud ale budeš mít stálou brigádu - nevidím v tom problém a držím palce, ať to vyjde

  • Martasek8916.7.2013 20:58

    Já jela za ním po 2 týdnech chození na 2 týdny. Už jsem tu zůstala :D Postupně jsem si sem vozila věci z domu akorát :D

  • Souhlasím s martina.vaneckova, my jsme spolu s přítelem už 5 let, ale neplánuju odejít od rodiny, která mě živí, dokud studuju. ;) Leda, že bych měla tu brigádu, ale při mém studiu si to nedovedu moc představit.

  • K příteli jsem se oficiálně nastěhovala po 5 měsících. Dva měsíce předtím jsem tu stejně byla už jako doma. Tak jsem pustila studentský byt, kde jsem bydlela předtím. V té době mi bylo 19 a jemu 25. Oba dva jsme jště studovali a žili jen z peněz od mých rodičů (ty jsem stejně dostávala i na předchozím bytě) a sirotčího důchodu, který pobíral přítel. V říjnu spolu udeme 2 roky a rok zasnoubení :) Jestli se máte rádi, jděte do toho i klidně při VŠ

  • já bych si být tebou našla brigádu. my to měli obráceně, já už pracovala, i když jen na částečný úvazek a přítel ještě studoval, ale neživila jsem ho, platili jsme všechno napůl. myslím, že je to tak lepší:-) bylo nám 22 a 25

  • mě bylo 22 příteli 26 a po 3měsících si mě nastěhoval do bytu...letos spolu budem 10let

  • petulinkaa1316.7.2013 22:25

    ja jsem vzdycky tvrdila,ze az mi bude 18 jdu z domu,ne ze by se mi tam nelibilo,to neee,rada se tam vracím,ale chtela jsem se osamostatnit,kort kdyz uz jsem zacala delat,takze pul roku po 18tych narozeninach jsme sli s manzelem bydlet spolu,ale oba jsme delali,takze v pohode,ale pokud chcete spolu bydlet a ty jdes studovat,pritel si to musi uvedomit,ze hlavni starost o penize bude jeho prace,ty muzes treba brigadou prispet,ale furt na nem to bude nejvic a to si musi uvedomit a ne uvedomit na pul roku a pak to vycitat a mit te tim pod hakem jak se rika,takze tohle si musite vyjasnit,ale od 18ti nevidim duvod se neodstehovat :-)

  • dzusinka16.7.2013 22:40

    Podstatné je, abyste to zvládali po praktické stránce. Pokud tě bude zčásti živit nebo budeš mít brigádu, pak v tom nevidím problém. Jen musím z vlastní zkušenosti upozornit, že člověk si pak nepřijde moc jako student, když se musí už živit při výšce a nemůžeš vysedávat po hospodách nebo jít třeba do kina, protože jdou peníze do bydlení... Můžeš mít pak pocit, že ti něco uteklo.

  • a rodiče by ti nějakou korunou nepřispěli? stejně jako by tě živili doma, by ti mohli alespoň trošinku přispět, když budeš bydlet u přítele (měla by jsi na to od nich i nárok - alimenty ;-) )

  • Pokud jdeš studovat, tak by bylo dobré se domluvit s rodiči na penězích, pokud studuješ v jiném městě, než bydlíš, tak by ti stejně museli platit kolej/privát a jídlo, případně cesty a tak... Takže by bylo dobré dostávat tyto peníze od rodičů tak jako tak, možná by je to vyšlo i levněji, pokud bys bydlela s přítelem (jinak dnes jsou náklady na VŠ studenta tak 5000,-/měsíc cca a to bych řekla, že jsou ještě hodně okousané náklady a bez nějakého přivýdělku by student nevyšel)... Další věc je najít si brigádu. Tady bych ale chtěla upozornit na to, že to chce časově nenáročnou brigádu (teda podle toho, na jakou VŠ jdeš...) - znám spoustu lidí, co víc pracovalo než studovalo a doplatili na to... Další věcí je, že se můžeš prakticky rozloučit se studentským životem. Budeš mít starosti s domácností a taky by se příteli určitě nelíbilo, kdybys chodila domů ve dvě ráno :D A v neposlední řadě zmizí ze vztahu taková ta intimita. Uvidíte věci, které byly očím toho druhého skryty... Já jsem se v 21 vdávala a ted čekám miminko (23) a čeká mě ještě rok studia - doufám, že to zvládnu dodělat v příštím roce. Jsem finančně závislá na manželovi - ted úpně, dřív jsem měla brigádu aspon na "svoje osobní" výdaje, ale ted v jiném stavu už ji dělat nemůžu...

  • Bydlím s přítelem teprv 4 měsíce, ale jsme spolu už 6 let. Sestěhovali jsme se, jen co on dodělal v lednu VŠ a v únoru si našel práci. A já teprv teď v červnu končila VOŠ, takže mě zatím celou dobu živí, ale nechala jsem rozhodnutí jen na něm, že klidně počkáme až skončím školu a najdu si práci, ale už se chtěl osamostatnit co nejdřív a prý mu vůbec nebude vadit, když budem nějaký čas žít jen z jeho peněz. Tak teď hledám práci, ale zároveň už se pokoušíme o mimi:-D sice bysme na tom byli finančně ne tak dobře, protože já jako ještě nepracující nemám teď na nic nárok, ale ta touha je větší. Přítel mě pořád ujišťuje, že to zvládnem a nemůže se dočkat. Jinak mě je 22 a příteli 23. Doma občas uklidím, vyperu, uvařim, ale že by mi to zabralo nějak strašně moc času, to se říct nedá. Já být tebou, tak do toho jdu.

  • novaklen134.10.2020 23:54

    Já bych s tím taky asi spíš počkala. Hlavně kvůli té vysoké škole. Pokud se do toho ale nakonec stejně rozhodneš jít, tak hodně štěstí. :-) Jestli můžu mít jeden tip, tak před časem se mi povedlo narazit na super článek o stěhování https://www.bezvarady.eu/stehovani-vas-uz-nemine-podivejte-se-jak-na-nej-bez-ztrat/ tak třeba by se ti některé rady, které tam mají mohly hodit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist