Starší, téměř slepý člověk - pomůcky

Otázku položila: Anonymní uživatelka #260478 12.12.2019 11:28

Ahoj, obracím se na vás s netradičním dotazem. Možná by tu někdo z vás mohl mít zkušenost (rodiče, prarodiče). Jsem letos Ježíš. vnoučetem 75letého pána, který postupně přichází o zrak a nyní je prý téměř slepý. Jeho přání byl el.holicí strojek, protože žiletkou to už nezvládá. Ptala jsem se soc. pracovníka, jestli je ještě něco, co by mu udělalo radost nebo usnadnilo život, chtěla bych to jako překvapení kromě strojku, který čeká, ale prý strojek stačí.
A tak mě napadl womenzone, máte někdo zkušenost, co by uvítal takový člověk? Jinak mu budu muset asi dovézt dobroty z vánočních trhů....no...ty mu dovezu tak jako tak :-))))
Díky za tipy.

Jen ještě doplním, že je to senior, který o zrak přichází až teď během stáří. Takže něco, co by mu usnadnilo život, když postupně už nemůže to, nač býval zvyklý...mě totiž vážně nic kloudného nenapadá :-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • EvaOp12.12.2019 11:59

    Ahoj, babička měla to samé. Existují speciální obchody na tyto pomůcky, je tam široká škála od drobností (např. čidlo aby nepřelili vodu, když zalévají čaj, "mluvící hodinky", které říkají čas) až po např. telefony, které říkají nahlas jednotlivé úkony, nebo notebooky, čtečky knih. Nebo speciální elektrické lupy. Některé věci hradí i pojišťovna, ale podrobnosti k tomu nevím.

  • Pro radost i zvukove pexeso - plastova kindervajicka naplnit ruznymi materialy, vzdy po dvojicich, podle zvuku musi poznat dva stejne. Byla by to i fajn zabava pro ostatni babi a dedy do domova duchodcu (pokud tam je).
    Vajicka muzete bud pomalovat, nebo obhackovat, obsit....
    A vim ze holky v sici skupince na fb sijou i pomucky na rozpoznavani (myslim ze se tomu rika didakticka) ve tvaru treba balonu, kostky a jsou na nem ruzne kapsy, zipy, ruzne materialy, masle, klice.. Dela se i pro deti, ale slo by i tak.

  • Agnes.S13.12.2019 12:23

    Asi by to nemusela být přímo nějaká pomůcka, mohl by využít praktické dárky, můj taťka má přes 70 a na stará kolena je zimomrivy, takže potěší papuce s kožíškem či vlněné ponožky a většina starých lidí ocení i kvalitní čokoládu, kávu. Fajn jsou i nahrávací polštářky s pohankou. Možná i deka na pospavani přes den.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist