Společný účet, soukromí ve vztahu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #241731 3.5.2022 12:41

Ráda bych se zeptala na váš názor - kde je hranice jakéhosi soukromí ve vztahu, když jako manželé máme společný účet?
S manželem máme společný účet (manželé jsme 2 roky, do té doby jsme měli oddělené účty). Když něco platím nebo koukám, jestli už mi od někoho přišla platba, prolítnu očima elektronický výpis a samozřejmě vidím všechny útraty a platby kartou. Vidím i manželovi platby kartou, včetně místa (jak už to tam bývá vypsané).
Narazila jsem na platbu dvou káv a fyzicky se mi z toho udělalo nevolno. Hned se mi honí hlavou myšlenky - koho zve na kafe? Navíc v místě, který není v našem rádiusu běžnýho denního pohybu, je to dost cesta z ruky od práce i našeho bydliště. Místo, kde jsme kdysi bydleli (ještě jako svobodní, na škole). A vím, že tam byl s někým na kávě a platil to.... Nemůžu to ovládnout, ale hned mě napadá, koho zve na kafe? Asi nějakou holku/ženu? A proč mi to neřekl, když jsem se ho včera ptala, jaký měl den? Když je to pak stejně vidět na účtě... jsem dost paranoidní. Máme za sebou menší krizi, kdy jsme si říkali, jestli spolu budem nebo nebudem... Dopadlo to tak, že spolu jsme a necháváme to plynout. Kde je ta hranice soukromí, že když to vidím na společným výpisu účtu, tak se můžu/nesmím zeptat, s kým byl na kávě? Proč mi to neřekl, když jsem se ptala, jak se měl?
Kde začíná výslech a šťourání se v tom...? Překvapuje mě i má fyzická reakce, když jsem to uviděla, začala jsem se klepat, udělalo se mi na zvracení, nešlo to ovládnout.

Že to byly dvě kávy vím, protože je to ten klasický automat, kde si každý naťuká co chce a zaplatí se postupně (hotově, kartou). Když by potkal známého/známou, kohokoli, tak si to přece z automatu zaplatí každý sám, ne?
Žárlím na jeho výdaje a potřebuju samostatný účet pro každýho z nás :D

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Náhodné dvě kávy bych fakt neřešila...ono se lehko může stát, že i ten kamarád zapomene kartu a nemá drobné apod. Takže děláte z komára velblouda.
    Neci jineho by bylo kdyby se to opakovalo. Upřímně ale pokud by vás chtěl podvádět asi by to nedělal přes společný účet.

  • Francy3.5.2022 13:37

    A ptala jste se ho? Nebo si jen vytváříte nepodložené domněnky?
    Jinak my máme každý svůj a jeden společný, kam posíláme část výplaty. Ze společného se hradí jídlo, náklady na bydlení a veškeré společné výdaje. Ani po svatbě nechci, aby měl manžel přístup ke všem mým platbám a on to vidí stejně. Věříme si, takže nemám potřebu ho lustrovat.

  • tak mně napadá i myšlenka, že pokud by pro vás koupil nějaký dárek tak to ani nebude překvapení, protože začnete pátrat zda je to skutečně pro vás.
    a pokud je to automat, odkud kupoval to kafe, tak se nabídl někomu známému, že on jemu, a známý příště na oplátku. a to je něco, co vědět nebudete, že příště s tím známým měl zase kafe.

  • eliskao5.5.2022 22:14

    Já nevím, ale dvě kávy mi rozhodně nepřijdou jako důvod k podezírání a žárlení... Pokud Vás to ale tak dráždí rozdělte si účty. My máme také společný účet a opravdu neprocházím platby a výdaje co manžel má. Platí z účtu i např. dárky pro mě, nebo našeho prcka. Takže bych ho musela podezírat že někomu nakupuje šperky (když mi kupoval např. před porodem řetízek) a nebo že někde má tajný dítě (když kupuje našemu malýmu hračky).

  • Přesně z tohoto důvodu jsem ráda, že máme každý svůj účet :-D manželé jsme 5let, 12 let spolu a vyhovuje nám mít prostě své účty. Rozpočet máme taky rozdelen, kdyz je potreba zaplatit nejakou opravu nebo koupit novy spotrebic, domlouvame se podle toho kdo ma vice prebytku apod. Ani me nenapadlo, ze by vlastne tohle mohl nejak resit. To by me z toho samotnou mrsklo, vsechno takhke videt, to pro sebe vlastne nemuzete udelat zadny prekvapeni :-D vse bude podezrele..

  • dzusinka6.5.2022 19:45

    My máme společný účet na společné výdaje a každý svůj na každý svoje výdaje. Přijde mi, že tak je to lepší a právě to zamezuje podobným situacím. Co je super, že se studujete, svoje reakce a pracujete s tím. Ale asi by to chtělo buď párového nebo individuálního terapeuta, aby vás dokázal co nejefektivněji navést na správnou cestu. Neznáme celou vaši situaci a tak se těžko radí, jestli je to opodstatněná reakce nebo ne.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist