Sociální fobie

Otázku položila: Anonymní uživatelka #33847 29.5.2012 22:12

Studuji VOŠ sociální, a teď bereme psychopatologii, tj. různé poruchy.
A jak se to tak na zkoušku učím, tak zjišťuji, jestli náhodou netrpím sociální fóbií. :-(
Příznky:
- strach z mluvení na veřejnosti (to je pro mě utrpení mluvit před hodně lidma, kteří neznám)
- konzumace jídla před ostatními (né, že bych z toho měla strach, ale moc ráda to teda nemám, když mám jíst před hodně lidma, mám z toho divný pocit)
- setkání se s člověkem opačného pohlaví (to je fakt terno pro mě :'-( ) viz. moje téma: "Strach ze setkání"
- nízké sebehodnocení (to určitě mám, to mě říká každej, kdo mě dobře zná)
- potíže při pohledu z očí do očí (nedokážu se dívat do dlouho do očí někomu, koho neznám, uhýbám často pohledem)

Tak teda nevím, jestli nad tím moc nepřemýšlím, nebo jestli je to možné, že bych tímto mohla trpět.
Holky, prosím, myslíte si, že je to možné? Díky za každou radu!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Řeknu ti k tomu jen tohle. Když jsem se narodila, tak moje máti akorát dokončovala VŠ a učila se zrovna vývojovou psychologii. Než se to doučila, viděla na mně snad všechny odchylky od normálu. Jestli máš ale pochybnosti a neumíš se s tím sama srovnat, tak navštiv psychiatra a třeba tě pošle na terapii.

  • ja som studovala psychologiu a prvy rocnik som tiez mala vsetky choroby sveta :)
    neboj, pokial tie prejavy nie su kinicke, tak ze ti brania normalnom vedeni zivota, k lekarovi ist nemusis :) ale nevyhodi ta ked pojdes ;) ja len ze si opisala tymi symptomami mna, vsetky moje kamaratky a 90% introvertov s nizsim sebavedomim, alebo proste nie az tak dobre vybudovanym sebavedomim, ako je prezentovane mediami v ulohach hlavnych hrdiniek :) Sme ludia, na kazdom je nieco "nedostatocne" ale to neznamena, ze je to hned klinicka porucha :) ale ak mas ten strach z kontaktu silny, az tak, ze ta to nuti robit nelogicke veci, ma silnu fyziologicku neprijemnu odozvu, tak to ries, ved psychologoviaj aj psychiatri su tu pre nas, tak preco ich nevyuzit :) aspon sa ti ulavi a mozno ti ponuknu nejaku dobru strategiu zvladania a ulahci ti to zivot :) vela stastia ;-)

  • Toto je klasická "choroba" všech studentů.... něco se učíš a prostě se v tom vidíš, normálka... na medicíně si každej diagnostikuje div ne mor a syfilis :-D ....
    Myslím, že jsi naprosto normální, málokdo rád mluví na veřejnosti (to se musí člověk naučit a nacvičit a i herci mají trému), jídlo na veřejnostio si taky nevychutná většina lidí (když se musíš kontrolovat, tak jak se v klidu najíš?) a opačné pohlaví, sebehodnocení a z očí do očí? Zeptej se ve svém okolí kohjokoliv, jak se choval a viděl sám sebe v mládí...:-)

  • Ahojky, myslím, že fobii nemáš. Pokud tě to neomezuje v životě, tak to není nic vážného. Já jdu se sociální fóbií (pravděpodobně) tento týden poprvé k psychologovi a jsem na tom mnohem, mnohem hůř než to málo co jsi vypsala. Ale to se stává každému, když se něčím zaobírá, že to na sobě pak pozoruje :-)

  • I kdyby šlo u Tebe o sociální fobii - omezuje Tě nějak? Pokud se cítíš, tím co popisuješ nějak výrazně omezovaná - řeš to s psychologem. Spíš si ale myslím, že "zveličuješ" své vlastnosti a sociální fobií netrpíš. Každý člověk, podle mě má v sobě kus stydlína a nekomunikativní bytosti. Znala jsem dívčinu co se s tím léčila a věř mi, že ten člověk není téměř schopen fungovat ve společnosti (ten strach co cítí on překonat bez pomoci nedokáže).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 560 odpovědí a 409 735 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist