Sociální fobie

Otázku položila: Anonymní uživatelka #396209 28.10.2018 8:31

Dobrý den, mám tu jeden problém. Už od mala trpím sociální fobií. Ve školce jsem se odmítala s kýmkoli bavit, protože jsem se jich bála. Učitelky si se mnou nevěděli rady. Nechtěla jsem tam chodit. Když jsem mezi lidmi, mám stažený žaludek, potím se, špatně se mi dýchá a když na mě někdo promluví, div že nezkolabuji. Když mám před celou třídou například číst referát, je to pro mě noční můra. Klepu se, potím, koktám a je mi neskutečně špatně. Všichni říkají, že to moc hrotím a ať nepřehrávám, ale nevědí, jak se v danou chvíli cítím. Je to pro mě neskutečně stresující a těžké a bojím se, že si v budoucnu nenajdu žádnou dobrou práci, protože neumím komunikovat s ostatními lidmi. Nedělá mi problém mluvit před malou skupinkou lidí, co znám a se kterými se bavím, ale jakmile je tam víc lidí, je to hrůza. Nemůžu pomalu dojít ani do obchodu, protože se bojím kontaktu s ostatními lidmi. S lidmi, co neznám, si dokážu povídat pouze přes sociální sítě formou psaní, ale když dojde na volání, okamžitě panikařím. Občas mám strach i vyjít z domu, protože hrozí, že někoho potkám. Pár mých přátel a členů rodiny mi navrhovalo, ať začnu chodit k odborníkovi, ale tady je ten další problém. Bojím se toho, i když vím, že by se mi snažil pomoci, mám z toho prostě strach. Má to někdo podobně, nebo jsem v tom sama? :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Poslúchni blízkych a choď k odborníkovi. Nemusíš ísť sama, vezmi niekoho, komu dôveruješ, dodá ti to odvahu. Tu nejde o to aby si zapadla medzi druhých, si jedinečná a je to v poriadku! No z tvojich slov mi je jasné, že ťa to vnútorne ničí, že ťa ovláda strach a ty nad tým potrebuješ vyhrať. A to, že ti s tým niekto pomôže je úplne normálne, ľudia sa boja rôznych vecí ;-)

  • macicekkajik28.10.2018 10:05

    Ahoj, radila bych ti zajít ke kinezioložce. Nejlépe k paní Malypetrové v Lounech. Něco podobného mám v povaze. Jsem hodně velký samotář. Kvůli tomuto jsem tam nebyla, ale moc mi pomohla. V tvém případě, bych řekla, že budeš muset jít vícekrát. Někdy jedno sezení nestačí.

  • ElisHoli28.10.2018 13:36

    S kinezologií souhlasím :) Měla jsem stejný problémy, akorát asi v o něco menší míře. Chodila jsem tam několik měsíců, nepamatuju si už přesně jak dlouho, ale 5 sezení to bylo určitě. Dneska už je to 5-6 let, co jsem tam byla a známý mi říkají, že jsem od tý doby nejukecanější člověk, co znají. :D Dojít do obchodu už mi nedělá problém, bavit se cizíma lidma nebo někam jít a na něco se zeptat taky ne. I když s tím ještě trochu bojuju. Jestli chceš, můžeš mi napsat do zpráv, měla jsem hodně podobný problémy. ;)

  • donalabuznice11.1.2019 19:44

    Ahoj a nejedná se vyloženě o agorafobii ? Určitě bych ti doporučila objednat se k nějakému odborníkovi. Sama jsem tímto problémem dlouhá léta trpěla, pak jsem se však objednala k https://psycholog-holcner.cz/psychoterapeut-praha/ a během několik sezení se můj stav opravdu hodně zlepšil.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist