Škola versus práce

Otázku položila: Anonymní uživatelka #38368 7.9.2011 14:25

Ahojky holky, chtěla bych se zeptat na váš názor. Letos jsem státnicovala a mám bakalářský titul. Nyní jsem přijata na VŠ na magisterská studia na prezenční studium. Jsem už i zapsaná. Ale stále mě nahlodává červíček, zda nejít do práce a nezkusit další rok se přihlásit na dálkové studium a dodělat si titul při práci. Když jsem se koukala na nabídky práce, všude chtěli praxi, kterou však já na škole nezískám. Vím, že je to jeden ze zásadních životních kroků. Zajímá mě váš názor, zda byste se rozhodly studovat či pracovat :-). Mám přítele ve vzdáleném městě a ráda bych s ním začala bydlet, našla si tam práci a i tu školu si tam dodělala. Děkuji za každý názor či připomínku :-)

Děkuji vám všem za názory :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já jsem si práci našla hned po maturitě, odstěhovala jsem se k příteli a vejšku si tam dodělala dálkově(magisterský titul). Ale být tebou, tak bych si hlavně našla tu práci a až pak ze školy odešla. Podle mě není nic špatného na tom jít už ted do práce a studovat při ní. Aspon se postavíš na vlastní nohy a zvládnout se to dá;) Já jsem měla přítele asi 180km daleko a byli jsme spolu asi pět let, takže rozhodování bylo jasné a nechtěla jsem aby mě on, nebo máma živila, takže jsem musela do práce. Ničeho nelituji...mám ve svých 27 letech obrovskou praxi narozdíl od těch co jen studovali a ted práci nemůžou najít, protože tu praxi nemají.

  • Já osobně bych nejspíš šla do práce a pak si dálkově dodělala školu :-) zabiješ tak dvě mouchy jednou ranou. kdyby si dělala školu a pak až chtěla jít do práce.. nevim no, ale podle mě je to takový zdlouhavý :-)

  • Dcera se po maturitě dostala na VŠ, kde vydržela 1rok. Odešla v červnu během zkouškového období, takže prázdniny ještě využila jako studentka. Od září si našla práci na dobu určitou do června (ve školství). Přihlásila se na další VŠ, zkoušky úspěšně složila, ale nebyla přijata pro vysoký počet uchazečů. Dávala si odvolání a ještě stále čeká na rozhodnutí. Další práci nenašla, takže je na pracáku....

    Být tebou, můj názor z pohledu "matky", tak školu neopustím, ale když už je to nezbytné, tak požádám o přerušení studia, což lze, pokud mám správné informace, na dobu až 2 let, aniž bys potom musela dělat nové přijímačky....Info určitě dostaneš na studijním VŠ.

  • Taky bych řekla, že školu opustit není až tak dobrý nápad jak se jeví. Najdi si nějakou práci - brigádu, kterou lze dělat i při studiu (a určitě najdeš a budeš mít nižší daně jako studující). Bude to lepší řešení. Na dálkové studium se nemusíš dostat - je tam přece jen omezený počet studujícíh a taky není náhodou na rozdíl od prezenčního placené? Takto máš ještě nárok na studentské jízdné a určitě i jiné výhody. Pokud začneš pracovat (nevím, jaký studuješ obor), tak není jsité, že budeš mít na studium chuť. práce bývá náročná, hodně přesčasů, hlavně když se zapracováváš, a do studia už nemusíš mít tolik elánu a sil. Využit toho, dokud jsi mladá a hlava ti to dobře bere. Škoda každého ztraceného roku. Z bakaláře na magistra už to není tolik let.

  • no mě se vyplatilo dělat školu v denním studiu a při tom si najít brigádu v oboru. Vlastně to byla práce v kanclu a mizerně placená, ale hodně mi to dalo a i praxe se mi hodila při výběrových řízeních. Při své současné práci a péčí o domácnost bych už školu nezvládala, pokud bych se měla všemu věnovat naplno.

  • Verousek897.9.2011 15:46

    Já právě dodělala bakalářský titul a nastupuji do navazujícího studia. Přihlášky jsem si podala do navazujícího 2 - do prezenčního i do kombinovaného. Celé prázdniny jsem se rozhodovala, na které jít a nakonec jsem si vybrala kombinované. Hlavně kvůli praxi. Studium jako takové těžké nebude, protože učitelé jsou na kombinovaném mnohonásobně vstřícnější a nejsou tak vysoké požadavky jako na prezenčním. Navíc já už nechci být student, ale chci začít pracovat, ale zároveň školu bych chtěla dodělat, a tak to je pro mě jediná možnost. Na druhou stranu, můžeš i při prezenčním najít dlouhodobou brigádu, při které také získáš určitou praxi, budeš chodit na prezenční a zároveň budeš mít určitý příjem... Nemusíš nutně chodit na kombinované. Takže oboje má své výhody a nevýhody. Ale ven to zase z jiné stránky, můžeš jít na prezenční a když poznáš, že ti to nebude vyhovovat, můžeš si to přendat na dálkové.

  • Simea7.9.2011 16:45

    poKud nemas praci, bez do skoly. Muzes si pri studiu najit brigady a pak prejit na plnej uvazek. Pokud praci mas, tak si skolu dodelej dalkove.

    Praci bez praxe budes shanet hodne tezko (zalezi na oboru). Mam ekonomku, od cervna jsem ing, ale nikde me bez praxe nechtej..

  • Simone8.9.2011 10:02

    Právě kvůli té praxi jsem už během bakaláře pracovala. Sice jako dobrovolník (takže jsem byla chudá jak myš a závislá na rodičích), ale nakonec jsem za to ráda, protože mi to hodně pomohlo si najít práci. Teď jsem na magistru, taky prezenční a práci mám v oboru na částečný úvazek. Až dodělám magistra, budu pokračovat v práci na plný úvazek. Na kombinované jsem nechtěla, protože jsou tam nižší požadavky a celkově se tam toho tolik nenaučíš. Tak to je zase moje zkušenost :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist