Sexuální výchova

Otázku položila: Bývalá uživatelka #21913 9.2.2011 17:06

Ahoj holky,
mám na Vás otázku trochu z jiného soudku než je snažení, výtoky nebo akné. Jsem učitelka čtvrté třídy (děcka 9-10 let) a za pár týdnů se v přírodovědě chystáme na sexuální výchovu. Nemám z toho žádné obavy, nevadí mi o tom mluvit, ani to učit. Spíš mě tak jako zajímal váš názor, jestlli začínat už v tak nízkém věku, proč ano, proč ne a co je podle vás dobré a špatné učit. A jakou zkušenost s tím máte vy? Pamatujete si to ze čtvrté třídy, nebo až z páté či sedmé? Nebo to vaši učitelé vynechali úplně? Díky za názory!
PS: Nevíte, zda existuje nějaký díl seriálu Byl jednou jeden život o sexu a vývoji miminka? To bych dětem strašně ráda pustila a ještě mám čas si to sehnat.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • full.avl9.2.2011 19:35

    Já jsem pro. :-) U nás něco podobného na škole probíhalo cca v 10hodinách. I u nás vždy kluci byli v jiné třídě. Nám povídala učitelka a pouštěla nám videa i jak se rodí děti. :-) Klukům zas vysvětloval učitel, asi tenkrát se učitelka styděla hovořit o tom když žena dostane poprvé MS a jak vznikají děti před kluky tak učitla jen nás holky a kluky učitel. :-) Myslím si že je dobře že se to na škole zavadí.
    Dokonce bych byla i pro,aby se na školách vyšších ročníku dali nějaké automaty na kondomy. Aspoň by nebylo tolik těhotných patnácek. :-))

  • yamd9.2.2011 17:25

    Já jsem rozhodně pro, samam jsem měla sexuální výchovu ve 4. třídě. Byli jsme rozdělení na holky akluky, takže nevím, jak to probíhalo u nich. Na prvníí hodině, kdy jsme teda byli ještě všichni a třídní nás nejprve seznamovala s tím, o čem si budem povídat, se kluci tlemili jak pitomci, ale když jsme se jí pak ptaly, jak se kluci chovají, tvrdila, že když jsou bez nás, tak už nefrajeří a o téma se zajímají. Nás holky to teda určitě bavilo, třídní byla naše kamarádka a v tomhle duchu vedla i všechny tyhle hodiny. Přinesla různé knížky, vyprávěla i svoje příhody, bavila se s náma o všem, nejen o praktických věcech, ale i o pocitech, které nás čekají a tak.

    Podobní otázka už tu padla, tak si můžeš přečíst odpovědi i tam. ;) http://www.womenzone.cz/poradna/otazka/Pruzkum-Sexualni-vychova-9885.aspx

  • ahoj, já si teda nepamatuju, od kdy jsem registrovala nějaké informace o sexu, ale určo bych to dětem v tomto věku už sdílela. Jednak dnešní děti jsou víc napřed než si myslíme:-) a vzpomínám si, že když jsem se měla poprvé líbat s klukem - to jsem byla v nějaké sedmé třídě...tak jsem se cítila trapně, protože jsem nevěděla ani to, co ten termín znamená :-) a jak říkám, dnešní děti vyspívají daleko dřív, a určitě se budou tvářit strašně znuděně a jak jsi trapná:-) ale věřím že to bude jen an povrchu a zajímat je to bude velice!

  • Ahoj, no myslím si že Petilka má pravdu, děti jsou v této době hodně napřed než jsme byli mi:-)))
    Byl jednou jeden život je dobrý nápad a ten díl se myslím jmenoval " zrození "

  • Nedávno někdo na facebooku sdílel video o vývoji plodu. Bylo to neuvěřitelně krásné. Vypadalo to strašně reálně. Nádhera, zkusím to někde vyšťárat. Myslím si, že by to takto malé děti mohly určitě vidět. Jinak co se týče knih, mohu vřele doporučit od Ondřeje Trojana "Jak mluvit s dětmi o sexu". Je to rádce pro rodiče a učitele. A nebo kniha od téhož autora " O čápech, vránách a dětech". Pomáhám teď kamarádce se semestrální prací, která se tohoto velice úzce dotýká. Nedávno jsem sem vkládala dotaz, jak vlastně v současné době probíhá na základních a středních školách sexuální výchova :o)

  • Opravdu hodně záleží na přístupu a na obsahu. Já bych rozhodně nechtěla, aby se při vyučování mých dětí někdo ptal, zda mu už roste ochlupení apod. Tak to aspoň bylo v ministerské příručce - ani nevím, jak to s ní nakonec dopadlo. Ale je pravda, že zvlášť holky by spoustu věcí měly vědět, o menstruaci, miminku apod.

  • Existuje, dá se stáhnout na netu. Jinak já mám dvouleté a když jsem teď čekala jeho brášku, už se taky ptal.Přiměřeně věku a chápání je o tom třeba mluvit, my se ani před dětmi neskrýváme při koupání apod, takže už zaregistrovali rozdíly-teď myslím ta škvrňata, ty máš větší, tak zase úměrně jim. Jinak i jeden díl krtečka docela realisticky znázorňuje porod-zaječice rodí miminka a dost reálně:-)))))

  • Ano, v seriálu Byl jednou jeden život existuje díl o početí a vývoji miminka, myslím 1. díl z 1. DVD. Sama jsem ho pouštěla dětem v 1. třídě. Líbilo se mi, jak fandily: "Spermie, do toho, spermie, do toho!" :-D

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 530 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist