Šátky na nošení dětí - jakou velikost vybrat a co s těmi kroužky?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #92984 27.1.2017 19:17

Pěkný podvečer,
především se omlouvám za téma "šátky po sto padesáté", ale odpověď na to, co potřebuji, jsem tady nedohledala :-)
Chci si na mládě pořídit šátek, už mám jasno v tom, že chci ten pevný, protože se dá použít na více způsobů, jak na malé miminko, tak na odrostlejší dítě.
S čím pořád bojuju, je velikost. Předpokládám, že mladýho občas bude nosit i přítel, který měří skoro dva metry, takže bych asi měla koupit Lko, aby se do toho taky vešel. Já jsem ale proti němu docela mrňavá. Můžu mít i s konfekční velikostí 36-38 ten Lkový šátek? Nebudu si na to šlapat? :-D
Další věc - co ty kroužky? Našla jsem, že se prodávají nějaké extra nebo mohou být i všité přímo do šátku. Je to uvazování s nimi nějak lepší? Vyplatí se je pořídit? A když už tak kroužky extra nebo ty všité?
Díky všem zkušeným šátkařkám za rady! :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • janalab27.1.2017 19:33

    Satky s krouzky se jmenuji ringsling, jde je nosit pouze jednim způsobem (do krize pres jedno rameno). Hodi se spis pro poponeseni starsich. Pro zakladni uvazy nejsou krouzky vubec potreba, nekdy se pouzivaji, kdyz je kratsi satek, misto uzlu na zakonceni uvazu.
    A co se tyce delky, nejlepsi je vyzkouset, otazka jestli chlap bude vubec chtit vazat, vetsinou chlapi nosi v nositku.

  • Satek vybrat podle konfekcni velikosti. Do 38 satek dlouhy 4m, 38-42 satek dlouhy 4,6m, 42 a vys kolem 5m. Univerzalni je ten 4,6m dlouhy neboli 6tka. Krouzky muzete vyuzit na ,,zavazani,, misto uzlu. RingSling je kratky satek na poponaseni. A pri vyberu se vyhnete znackam jako Womar, Pentelka, Medley nejsou to satky, nemaji vlastnosti satku na noseni deti a noseni by se vam nelibilo.

  • kosicek27.1.2017 20:30

    Doporučuji koupit si šátek takový, aby seděl hlavně tobě, jinak tě délka může až odrazovat, zvlášť, pokud je mezi vaší tělesnou konstrukcí výraznější rozdíl. Chlap si pak zvolí úvaz méně náročnější na délku (např. ty kříž s kapsou, chlap jednoduchý kříž, klokana). Já mám štěstí, ten můj uváže i s 4,1m (vel. 5), kříž s kapsou, což je nejpoužívanější úvaz, i když na koncích, ale moc tomu nošení stejně nedá (raději nosí na rukou, na koni..), i já mám nejraději miminko u sebe. Taky vážu na skoro na konci, ale když ho napůl rozvážu, necamrám ho po zemi, nosím výhradně a vážu za všech možných okolností a jistě to ne vždy proporce maminky dovolí, aby to takhle hezky vyšlo, někdy se člověk taky cítí líp, když neváže na koncích, ale zbydou mu cípy.. a pokud si člověk nechce zazdít možnost vázat třeba na mikinu, musí mít rezervu (tu já třeba nemám žádnou, ale nepotřebuji). Kroužky netřeba, osobně tedy vlastním i šátek přímo s kroužky (ring sling), nosím s ním přes jedno rameno a je to takové šup sem šup tam, ale fyzicky o dost méně pohodlné, možná by to bylo řešení pro chlapa a využitím kratšího tvého šátku, viděla jsem s kroužkem různé úvazy, ne jen jednostranné, ale nemám os. zkušenost.

  • Zdeherda27.1.2017 22:24

    Urcite zkus pohledat na fb, nosicich skupin je vicero, maji i svuj bazarek. Urcite je dobre jit na nejaky jejich sraz, ochotne poradi s uvazy, pujci treba satek na ozkouseni atd...U satku plati, ze je leckdy lepsi starsi zanoseny nez novy. Velikost bych volila tez na tebe, mela jsem zbytecne dlouhy a hodne mi vadilo, ze mi zustavalo viset spoustu latky za zadkem. Ale to je asi individualni a prave dobry dopredu ozkouset...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 221 otázek, kterým se dostalo 271 572 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist