SŠ?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #409194 18.10.2019 23:27

Ahoj, tohle je pro mě moc důležitá věc. Vybírám si střední školu (Plzeňský kraj) a nejvíc mě zajímají obory jako knihovnická a nakladatelská tvorba. V budoucnu bych chtěla propagovat právě ty knížky, řídit nakladatelství, pracovat v redakci časopisu a podobné. Jenže tenhle obor jsem bohužel našla jen Praha a Brno, kam mě rodiče nepustí ani náhodou. Potřebuji aby moje škola byla v plzeňském kraji. Nevíte jaké obory (podobné tomuhle) bych tu mohla někde studovat? Jdou mi také cizí jazyky.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • HaSha19.10.2019 8:17

    Ahoj, nejsem z Plzeňského kraje, ale měla jsem v tvém věku podobné zájmy a v současné době dělám redaktorku pro knihovnu, předtím jsem pracovala v redakci online novin.
    Když kouknu na příklady, které uvádíš, vnímám to pořád jako dost široké spektrum. Vysvětlím:
    V propagaci je třeba jistá kreativita, ale taky se neobejdeš bez znalosti trhu, což by tě vedlo spíš obchodnickým směrem.
    Řídit nakladatelství by měl zase člověk s manažerskými schopnosti, ve vašem kraji jsem nic jako management neviděla, možná obor Podnikání. Trochu kreativnější by mohla v tomhle být mediální studia, kde ti kromě nakladatelské činnosti ukážou i ostatní média, která v širším vnímání trhu knihám konkurují (kromě pedagogů mívají takové školy i odborníky z praxe).
    Práce redaktora v časopisu, v novinách a v nakladatelství se hodně různí; chceš spíš pracovat s cizím nebo s vlastním textem? Tak jako tak je klíčové používání jazyka, často přijde vhod i schopnost překládat. V tomhle případě je na místě uvažovat o gymnáziu (zaměřeném na jazyky) a o studiu VŠ. Ideální by byla škola, kde bys mohla být součástí redakce školního časopisu, ale přispívat články se dá např. do lokálních novin.
    Ať se rozhodneš jakkoliv nebude to špatně. V životopise je SŠ jen jedna kolonka, je na tobě, čím to doplníš.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist