Různá úroveň vzdělání ve vztahu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #290872 18.1.2016 23:09

Hezký večer přeji.
Mám přítele, je vyučen zedníkem a pracuje u jedné firmy, kde obkládá koupelny. Já studuji chemickou fakultu.
Jde o to, že si čímdál více uvědomuji fakt, že jsem s přítelem na uplně jiné urovni vzdělání.
Chodíme spolu už od základní školy, takže je v podstatě něco jako má první láska. Když jsem měla na střední problém například s matikou, přítel mi dokázal sehnat lidi na doučování a pomáhal mi takto "ne-přímo" . Dělá pro mě všechno a protože studuji, je hlavním živitelem on.
Jako muž je skvělý, ale na druhou stranu, ve škole se stýkám s tak chytrými a studovanými lidmi, lidi s ambicemi a stejným vzděláním jako mám já. Přesněji jeden můj kamarád se mi tímhle dostal do hlavy. Je pokaždé ochoten mi on osobně se vším pomoci a já v něm vidím tu sílu, to vzdělání a tak nějak vnitřně cítím, že je v nečem lepší on a vyhovuje mi to. Ale doma u přítele jsem většinou já, co to táhne nějakým intelektuálním směrem.

Nevím, jestli z toho jde poznat, jaké pocity mám. Každpádně, jak s tím mám naložit? Bojím se, že by tohle mohlo být překážkou

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • piprdka19.1.2016 7:29

    U nás je to podobně - já mám vystudované dvě VŠ a pracuji v oboru. Můj přítel je zedník a pracuje ve svém oboru. Vyděláváme stejné peníze (kolem 30.000 - nikdo se tedy nemůže cítit z této stránky nadřazený/ závislý). Já se s ním nepobavím o mém oboru, on se mnou zase o jeho. Ale - pobavíme se kromě práce o čemkoliv jiným. Máme podobné koníčky, podobný pohled na svět, podobné názory na věci. Prostě se doma sejdeme jako dva LIDI a jdeme třeba na punkovej koncert, kde je každýmu šumák, jestli jsi docent nebo cukrář :-)

  • Je to malicherné si myslet co na to řekne okolí, nakonec intelektuální řeči půjdou stanou při řešení úplně obyčejných věcí, a těch je v životě víc. Držím palce :-)

  • Nejdřív bych si upřímně rozmyslela, proč ti ten rozdíl začíná "vadit" - proč tě něco nahlodává a hlavně co to je. Očekávání okolí? Okolí do toho přece nic není. Mám taky VŠ a přítel je vyučený - letos to bude 12 let, co jsme spolu. Musíš si prostě urovnat osobní priority a říct si, co je pro tebe důležité, příp. co na chlapech obecně nejvíc oceňuješ. Taky jsem hodně kamarádila s "intelektuálama" a kamarádství to bylo fajn, ale ve vztahu je pro mě důležitější nějaká činnost, než intelektuální žvásty. Navíc studium na VŠ mě utvrdilo v tom, že vzdělání a inteligence opravdu nemusí jít ruku v ruce. Samozřejmě každá osoba má ale daleko víc rozměrů, než tyhle dva.
    Další věc je, že jste ještě docela mladí a pokud to začneš cítit jako nepřekonatelný rozdíl, nevidím v ukončení vztahu problém. To se prostě stává. Nicméně důvod typu "já jsem inženýrka a ty zedník" já osobně moc nechápu, připadá mi to povrchní.

  • podle mně záleží na povaze člověka a ne na vzdělání.
    ex měl VŠ vzdělání a byl (a je) blbec až na půdu. Manžel si dodělával maturitu až při zaměstnání a že by mi to ve vztahu nějak vadilo, i když mám VŠ, to ani omylem.
    jde o to, jaký má celkový rozhled, nebo zda je to "zabedněnec" od přírody a nezajímá ho nic.
    můj táta má učnák a strčí do kapsy mnoho VŠ vzdělaných lidí svým rozhledem a orientací ve věcech. Pro některé lidi je VŠ spíše omezením, protože se zajímají jen o ten svůj úzce specializovaný obor a o nic dalšího.
    pokud ho máš ráda a ve vztahu vám to klape, proč řešit vzdělání?

  • všeobecně se dá říct, že vám jednou jeho jiný mentální stav než váš, začne lézt na nervy.
    Nicméně lidi bez vzdělání nemusí být blbci - jen prostě neměli tu možnost nebo chuť či píli se vzdělávat. Horší je stav, kdy je jeden opravdu více omezenější (teď to nemyslím špatně) a druhý bystrý člověk.
    Přece jen vrána k vráně sedá :-)

  • Na tom vůbec nezáleží. Po vysoké jsem chodila dokonce i s docentem. No a dneska? Jsem šťastně vdaná za muže s maturitou. Taky jsem si nad tím lámala hlavu, protože jsem se pohybovala ve společnosti hodně inteligentních lidí, doktorů až profesorů (z úplně jiné oblasti, než dělám já, o to víc mi to imponovalo). Dělala jsem doktorát a okolí samo sebou předpokládalo, že budu mít partnera "řádně otitulovaného", A najednou mi došlo, že je mi s "normálním člověkem" prostě líp. Neodháněj ho od sebe jen proto, že dělá zedníka. Z toho, co píšeš, tě má rád, stará se o tebe a ty ho máš ráda taky. Tak se mějte rádi a vyprdni se na nějaké náznaky kolem.

  • petulinkaa1319.1.2016 17:36

    No,myslet si,ze je vzdelany clovek neco ,,vic" nez vyuceny ci bez vzdelani mi prijde na hlavu,promin.Citim z tveho popisky povysenost,jako kdyby si byla nekdo i s temi tvymi kamaradami nez tvuj pritel.Co se tyce uziveni,mnohdy remeslnik s vydlekem strci do kapsy vystudovaneho cloveka.U vas není problem vzdelaní,musí ti vadit neco jineho,protoze ve svem okoli i rodine mame takovehle protiklady ve vztazich a nikdo nikdy na to nekoukal,nemluvil o tom atd. tohle je uplne na poslednim miste ve vztahu,zalezi jaky clovek je,ne jestli se o par let bifloval vic nebo ne.

  • Ja bych teda hlavně Koukala na to, jestli by te ten nový kamarád ze školy taky dokázal uživit ? Pak bych mozna az premyšlela, jak s tím nakládat dal

  • Ja bych teda hlavně Koukala na to, jestli by te ten nový kamarád ze školy taky dokázal uživit ? Pak bych mozna az premyšlela, jak s tím nakládat dal

  • Na to ti neodpovi nikdo lip nez ty sama. Muj nazor je ze i kdyz vam to zatim klape, driv nebo pozdeji ti to trochu zacne vadit. Ale moc vam preji aby to tak nebylo ;-)

  • maxice19.1.2016 7:55

    Já osobně mám také radši, když je chlap na aspoň stejné úrovni jako já, nesnesla bych doma někoho, kdo mi nerozumí, či komu bych měla radit. Můj manžel je zvláštní případ, nemá maturitu, dělá strojvedoucího a má tolika zkoušek, že maturita je mu k ničemu, ty zkoušky a léta praxe je prostě víc, ale to mě na něm nezaujalo, ale to, že je opravdu, ale opravdu sečtělý, chytrý, až se někdy stydím já, za sv vědomosti :-) ale to mě právě baví, mít vedle sebe někoho, u koho vím, že prostě ví. Hodně rád čte, zná veškerou historii dokonce i v detailech, zeměpis, češtinu, to jsou prostě věci, které má hrozně rád a baví ho to. Lidi se s ním dost často radí, jsem na něj strašně hrdá, když někde u pivka třeba dojde k diskusi a on nakonec vysvětluje všem, jak to bylo a opravdu má pravdu :-)
    Ale i tento člověk má chyby, asi jako každý, věci co ho nezajímají prostě neumí, auto mi neopraví :-D daně řeším já, účty a poplatky také, takže je to tak nějak vyrovnané :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist