Rada - problém doma

Otázku položila: Anonymní uživatelka #423215 30.1.2020 19:29

Dobrý den, mám dotaz. Je mi 19 let, mám před maturitou. Mám přítele, se kterým chodím tři měsíce, ale známe se rok. Rodiče to dozvěděli nedávno. Přítelovi je 18 let, do školy nechodí, takže má jen základní vzdělání a momentálně je bez práce. Práci si samozřejmě hledá. Rodičům se nelíbí, nejsou spokojeni a sdělili mi, že si nepřejí, abych s ním chodila. Zakázali mi i chodit s ním ven.. tedy .. "Ven s ním nepůjdeš, jedině přes mou mrtvolu!" Prý to není kluk do budoucna. Neznají ho, jen ho znají z vyprávění. Nebyla ani možnost ho seznámit s rodiči, protože si myslím, že je na to čas. Zajímalo by mě váš názor, jak by jste se zachovali v této situaci. Mám ho moc ráda a rozcházet se sním nechci, ale pokud mi tohle udělají, nedovolí se vidět, tak ten vztah půjde do háje a to nechci.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • macicekkajik30.1.2020 22:44

    Rodičům se nedivím, že se jim nelíbí, když chodíš s klukem, který má jen základní školu a ani nepracuje. Rodiče si pro tebe představují partnera, který tě zajistí, až přijde období, kdy budeš chtít mít děti, aby jste nežili z úst do úst. Ber to z jejich pohledu. Odpověz si na pár otázek: Proč přítel nemá práci? Opravdu chce pracovat? Nebudu pak přítele živit, protože není schopný si udržet práci? Je mi jasné, že teď to jako důležité nevidíš, ale proč nemá alespoň výuční list? Vždyť to vše je do budoucna důležité. Vím, že v dnešní době se dají vydělat slušné peníze i jen se základní školou, ale přeci jen vzdělání není jen o tom mít v ruce papír, ale i o rozhledu a nevím jestli má budoucnost být s klukem se základkou, když ty budeš mít střední školu. Vždyť i vzdělání je odrazem osobnosti. A jste spolu teprve 3 měsíce, jste zamilovaní a chyby, které má teď vidíš jako roztomilé a nebo si jich vůbec nevšímáš. Až po delší době vyplavou na povrch a pak teprve začne být ta pravá realita a uvidíš, zda s ním opravdu vydržíš. Může ti pak dojít, že si s ním vlastně ani nemáš o čem povídat, nemáte absolutně nic společného. Nevím zda ještě neplánuješ jít na vysokou, to bude propast ještě větší. Teď si myslíš, že jsou to jen dospělácké keci, ale na to si musíš přijít sama zkušenostmi, a pak dáš třeba i zapravdu rodičům. Ať s přítelem budeš nebo ne, držím palce, ať to dopadne ve tvůj prospěch, ať jsi v životě šťastná.

  • ani mně jako rodiči by se to moc nelíbilo, pokud by si dcera našla kluka, který nepracuje, má jen základní vzdělání.
    ve chvíli, kdy on má jen základní vzdělání to může pro rodiče vypadat tak, že ty nebudeš mít ani snahu a potřebu (i když na to budeš mít hlavu) studovat dál (a třeba i zdárně dokončit školu), protože on taky nestudoval.
    rodiče si obvykle pro své dítě přejí to nejlepší a chlap jen se zš, který si stále jen hledá práci tím nejlepším pro dítě obvykle není.
    ty základní otázky (jak už zde padlo) zní: proč nemá alespon učnák, co celý dny dělá, když nepracuje? jak moc usilovně si vlastně tu práci hledá? co říkají jeho rodiče na to, že nepracuje ani nestuduje? a nebude tě táhnout dolů, protože budeš mít lepší vzdělání než on? ono totiž ne každý chlap dobře ustojí, pokud má ženská lepší vzdělání. navíc pak by to mohlo být tak, že sice budeš mít děti, ale půjdeš co nejrychleji do práce, protože budeš mít lepší výdělek než chlap. a budeš z toho všeho utahaná - směna v práci a pak ještě doma, protože budeš muset zaopatřit i domácnost. taky je otázkou, jak moc široký rozhled má a zda si s ním budeš mít co říct - o čem se bavit, zda to nebudou jen PC hry apod ale bude mít alespon trošku rozhled a dostatek rozumu.
    otázek je hodně a pro mně jako rodiče by byla v první řadě obava, aby jsi zdárně udělala, pod vlivem zamilovanosti, maturitu, která by pro tebe (i když se ti to v tuto chvíli nejspíš nelíbí) měla být prioritou.
    dcera si našla nového přítele v září v době, kdy nastupovala do 4.ročníku, ale ... byl to kluk, který studoval gymnázium a tudíž ji táhnul, aby i ona zdárně udělala maturitu - učili se spolu. i přesto jsem občas obavu měla, natož pokud by to byl kluk, který se ke vzdělání moc nemá.

  • Ahoj,
    rozumím tobě a chápu i Tvé rodiče. Jsem už taky rodič, takže chápu jejich jednání, i když vím, že takové zakazování bohužel nevede k ničemu dobrému.
    Z vlastní zkušenosti ovšem vím, že v 19 letech jsem svět viděla taky jinak. Tehdy jsem chodila s klukem, co měl maturitu a já chtěla jít na vysokou, ale myslela jsem si, že by mu to mohlo časem vadit a tak jsem se neučila na přijímačky a nechala to být.
    Dnes s odstupem času vím, že jsem udělala hned několik blbostí, jedna byla, že jsem se na tu vysokou vykašlala a že jsem s ním byla dýl než bylo "zdrávo", ale to by bylo na další vyprávění.
    Asi Ti rodiče nemohou zakázat s kým se můžeš setkávat, když už Ti je 19 let, ale mohlo by to dopadnout jinak než bys asi Ty, rodiče a pokud je Tvůj přítel rozumný tak by si to nikdo z vás opravdu nepřál.
    Držím palce ať to dopadne a jste všichni v pohodě a spokojení.

  • Ahoj, vzhledem k tomu, že je Ti uz 19 a jsi plnoleta, myslím, že se můžeš stýkat s kym budeš chtít. Já bych se rodičů vůbec neptala, popřípadě bych prostě lhala, že jdu ven třeba s kamaradkou. :-) Myslím, že ve Tvém věku je nesmysl Ti něco podobného zakazovat, protože pokud jsi zamilovaná, vždy si najdeš způsob, jak se s nim stýkat, i přes jejich zákaz :-) A ja v tom nevidím nic špatného. Pokud je Tvůj přítel slušný člověk, nemlati Te, nebere drogy nebo něco podobného, tak bych vůbec neřešila, co ma za vzdělání. A jak uz tu bylo zmineno, pravděpodobně nepůjde o partnera na celý život, ale spíš něco jako první láska, tam bych asi neřešila jeho vzdělání. Počkej, až si přítel najde nějakou práci a rodičům to řekni, třeba pak změní názor, když uvidí, že se snaží a postavil se nějak na nohy. Hodně štěstí. :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist