Pupečníková krev - ano či ne?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #32904 1.8.2013 9:57

Prosím vás o názor, zda nechat odebrat dítěti pupečníkovou krev pro vlastní účely.. Zdá se mi to dost drahé (odběr asi 10 000Kč a roční poplatek za uchovávání 2000Kč), ale zase člověk nikdy neví a pak bych toho mohla litovat. Myslela jsem, že bych ji darovala, ale v porodnici, kde se chystám rodit, tento odběr neprovádějí. Tak já opravdu nevím. Jsem v 35.tt, takže na rozhodování už moc času není..

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Martasek891.8.2013 10:23

    Přesně jak píšeš, pro vlastní je to dost drahé a já taky chtěla darovat, ale musí se to myslím hlásit dopředu a já si na plno věcí vzpomněla stejně až po porodu :) Takže pokud chceš darovat, klidně daruj, ale pokud chceš rodit tam, kde to nedělají, tak bych to neřešila :)

    Já bych teda ty peníze pro vlastní potřebu neinvestovala. Je to hezké, ale myslím, že jsou důležitější věci, kam investovat :) Raději bych po pravdě tyto peníze dala na nějaké spoření pro dítko, kdy se jistě více budou hodit :)

  • Agnes.S1.8.2013 10:46

    pro vlastní potřebu bych ji odebírat nenechala

  • taky jsme to zvažovali, měla jsem nabídku na odběr za 10.000 Kč a uchování ročně za 1.600 Kč ... mě spíše cena překvapila příjemně, myslela jsem, že je to o hodně dražší ... rozhodli jsme se toho ale nevyužít, sice kmenové buňky mají v léčbě velká budoucnost, ale jsem přesvědčená, že během několika let nebude pupečníková krev potřeba, kmenové buňky se budou "pěstovat" jednoduše i z vlastního těla ;-)

  • taky sem zvažovala a hledala pro a proti. nejen že ne každá porodbice odběry nedělá, ale taky i když je třeba dělali (darcovské), tak je ani dělat nechtějí a mají je pozastavené.
    co se týče využití, tak sem četla, že to zase až tak snadný není a že ne vždy se opravdu dají použít. také jde o to, kolik by se z toho vyzískalo. někdy to je prostě málo a odběr by byl zbytečný. použitelné je to spíš jen pro děti a navíc - pokud by se u dítěte objevila nějaká nemoc (od kterého byly odebrány bunky), ztak (co sem četla), je to už stejně přítomno i v těch kmenových bunkách jako informace a nemuselo by to v budoucnu být použitelné pro léčbu.
    dítku za to kup něco, co využije, nebo penízky pro něho uschovej.

  • hodně jsem o tom uvažovala, hlavně u prvního, ale je to strašně moc peněz, a kolik let to člověk může platit? A pak to nebude třeba? nebo naopak pochybnosti, nedám to, a pak by se to hodilo? No, nakonec jsme do toho nešli. Teď čekáme druhé a zase váhám, ale těch peněz je fakt moc. Manžel říká, že už by to měly mít děti obě, což je už pozdě, že. A na druhé možná taky, končím 37.tt. Takže to spíš vypadá, že to nebude mít ani jedno dítě, bohužel.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist