Psaní všemi deseti

Otázku položila: Anonymní uživatelka #47380 30.1.2012 17:13

Ahoj holky, mám dotaz z trochu jiného soudku, než se tu běžně probírá. Učila jste se některá (at už ve škole nebo doma) psát všemi deseti, samozřejmě bez koukání na prsty? Já jsem z toho zoufalá, vůbec mi to nejde, píšu rychle, ale dělám chyby a ne a ne se to naučit. Mám z toho docela vítr, protože máme na tento předmět pěknou semetriku a klidně nás nechá propadnout :( Zajímaly by mě zkušenosti, abych věděla, jestli jsem opravdu levá nebo je normální že to hned nejde. (Sedím ve škole na místě, kde na mě učitelka vidí, od spolužáků vím, že oni se koukají na prsty, ale já nemůžu :( Je tam jen pár lidí co to doopravdy umí)

Díky holky :) Trénuji, ale vždycky jsem tak zdeptaná z těch chyb, že s tím zase rychle praštím. Musím vydržet no :) Já jsem ale taky stašnej nervák, takže když píšeme zkoušku, celá se rozklepu a je to v háji :( Snad to nějak půjde;)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • My měli ve škole program "Zaviačič" a ten byl fakt vynikající....měl asi 2000 lekcí, který jsme museli zvládnout. Ale jinak to je hlavně o cviku, musíš si furt zkoušet psát. Já jsem ze začátku taky dělala hrozně chyby a bylo to tím, že jsem se právě snažila psát rychle. Musíš zpomalit a víc se soustředit..a půjde to neboj! A jak už mi to pak začínalo trochu víc jít...tak jsem z toho byla blázen, že třeba cokoliv jsem někde viděla napsanýho nebo jsem něco slyšela, okamžitě jsem si to v duchu psala na klávesnici.. opravdu :-D :-D

  • Je to o cviku - my jsme třeba měli ve škole takové zábrany na ruce,aby jsme se nekoukali :) ...

  • JJ, absolovovala jsem to a taky jsme měli potvoru, takže jsem doma hold dřela a cvičila a cvičila...jinak všech 10 stejně nepoužívám, píšu mnohem rychleji a lépe všema 6:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

  • petulinkaa1330.1.2012 17:55

    my jsme ve skole meli psani vsemi deseti :-) tam jsem se to hlavne naucila na tý základní skole,je fakt,že po klavesnici se orinetuju,ale pohybuu spis ukazovacky po klavesnici a pri tom koukam na monitor nebo do papiru co opisuju hlavne v praci :-)

  • Ahoj chce to cvik. Já se jsem se učila už na základce, tam mi to ještě celkem šlo. Pak jsme na střední dostali takovou semetriku, a já z toho byla tak nervozní, že jsem pletla písmenka a měla jsem 4. Pak jsem doma trénovala. A nakonec jsem z psaní udělala státnice a ted jsem písemnou komunikaci učila i na základní škole. Takže hlavu vzhůru a trénovat :)

  • Dobrovolně jsem na základce chodila do kroužku, ale nešlo mi to a moc mě to nebavilo, tak jsem toho za chvilku nechala. Ale na střední jsme to měli jako povinnej předmět, zezačátku to byl děs, ale postupem času mě to začalo bavit, šlo mi to, měla jsem hodně úhozů, chodila na různé soutěže...měli jsme program Deseti prsty. Chce to fakt jen psát, psát a psát, pořád dokola. Čím častěji píšeš, tím víc ti to jde. Co jsem odešla ze školy se počet úhozů samozřejmě snížil, protože jsem vyšla ze cviku.

  • Verousek8930.1.2012 18:29

    Já jsem se naučila psát velice dobře na střední škole. Základem je nespěchat a soustředit se. A co je velice důležité, že se nesmíš dívat na klávesnici! Takže jak ty říkáš, že se tví spolužáci mohou dívat na klávesnici, tak to je právě chyba, protože to tě právě znervóznuje a pak děláš ty chyby... Základem je, že se díváš na obrazovku a soustředíš se na to, který prst ti půjde na kterou klávesu. Nejdřív musíš začít s jednoduchými písmenky, pravidelně procvičovat a postupně si přidávat složitější. Ve chvíli, kdy se naučíš psát bez chyb, tak pak teprve můžeš zrychlovat. Na rychlost ze začátku vůbec nehleď. Já také začínala, kdy jsem byla hrozně pomalá a teď píšu rychle :) Používali jsme stejně jako Mlejnice ZAV (zaviačič), byl to program na počítači, který dával různé úkoly. Pak jsme ještě používali při psaní na stroji časopis s opisy z NÚOV. Musíš cvičit, cvičit a zase cvičit. Je to o zvyku, já si dokonce udělala 2 státní zkoušky a musím říct, že jsem za to opravdu ráda. Teď nepíšu jinak než všemi 10, tedy používám 9 prstů. Jediný, který nepoužívám je levý palec na mezerník (používám pouze pravý), :) Když mám mimo provoz nějaký prst a musím psát na klávesnici, tak ztrácím nervy, když se musím vrátit ke staré metodě psaní pouze s ukazováčky :D Takže neboj, určitě se to dá naučit, chce to jen trpělivost a opravdu procvičovat :)

  • Já se na škole učila také psát všemi deseti. Měli jsme slepou klávesnici. ;-) Moc mi to nešlo a tak jsem doma musela denně cvičit. Navíc mám krátké prsty a tak se občas překlepnu.
    Teď je to ještě horší. Vyšla jsem hodně ze cviku.:-D:-D:-D

    A neboj. Naučit se to dá a pak ti to už půjde samo.

  • Jo, jo, také jsme tento předmět měli. Je to, jak píšou ostatní, o cvičení. A navíc mě to bavilo, takže jsem brzy psala nejlépe ze třídy a do dnes píšu jako ďábel. Jakmile si to jednou osvojíš, už to je v pohodě. Nevím, podle čeho se učíte psát dnes, my jsme měli takové knížky, což už je dnes asi prehistorická pomůcka :-D

  • ahoj, nas to ucili ve skole, ale ja uz to umela, bavilo me od mala psat na psacim stroji, vyzivala jsem se v tom, a ani bych nerekla ze jsem se to nejak sama ucila, ale proste to vyplynulo samo :)

  • Ahojky, já mám z psaní s 10 udělané státnice a ten začátek mi také moc nešel. Ale je to o tom, jak píši holky, cvičit....ale nikam nepospíchat a zažít si každé písmenko, třeba opisovat z knížky s psaní na stroji ty začátky, jak se začíná jj jf jjf jfj apod a pořád dokola trénovat a důležité, při opisování textu si začít uvědomovat, že ten prstík klepnul špatně a je tam chybka a hned to opravit......

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 539 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist