Prodej bytu - s realitkou nebo bez?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #272328 6.11.2018 18:33

Ahoj holky, tajně doufám, že jsou mezi vámi některé, které mají s prodejem bytu zkušenosti a poradí mi..
Chci prodat byt - družstevní, asi až teda v srpnu (kvůli době, kdy ho můžu nejdříve prodat abych neplatila daň z prodeje nemovitosti), tak mě zajímá, jestli máte tipy - 1) Bez realitky? Nebo využít realitku? 2) Kdy ho dávat na trh? 3) Všeobecně vás prosím, jeslti máte tipy...

Moc děkuji :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Rebeca7.11.2018 9:34

    V rodině jsme nemovitost prodávali s realitkou, protože to bylo pohodlnější, plus vše z právního hlediska ošéfované. Kamarádka nejdřív prodávala na vlastní pěst, ale nakonec šla taky k realitce. Důvod? Neměla čas to všechno zařizovat.

  • petulinkaa136.11.2018 18:55

    Prodávala jsem byt v lednu 2016 v osobním vlastnictví na hypo. Prodávala jsem bez realitky, kupující si obstarala právníka, ja svého pro kontrolu ;-) v únoru bylo vše hotovo ;-) bylo to rychlejší o skrz to, že kupující mela svoje peníze a nebrala si hypotéku. Realitka jen rejžuje, nesla bych do toho a domluvila se na vsim s kupujícím ;-);-)

  • Ono záleží hodně na tom s jakou realitou a co ti za to nabídne za služby. Některá shrábne peníze a kromě inzerátu na nemovitost a prohlídky nenabídne nic, jiná nabídne v ceně veškeré přepisy (katastr, energie,...), služby notáře pro úschovu peněz, dobře sepsanou kupní smlouvu a případně i kontakt (nebo i slevu) u firmy pro rekonstrukce nemovitosti-bytu.
    Někdy o tom zda bez nebo s RK muze rozhodovat i lokalita.

  • Ahoj, nevím, jestli budu schopna kompletně odpovědět,ale pokusím se. Zda s realitkou nebo bez je celkem jedno ALE oboje má svoje úskalí. Realiťáci jsou jako supi (za každou prodanou nemovitost mají velké odměny) a ne všichni, kdo si říká realitak, to smí legálně dělat a něco o tom ví. Takže když už, tak solidní proverenou realitku a počítat s tím, ze se to prodraží. Pokud se rozhodnete bez realitky, tak rozhodně smlouvy dělat přes právníka a mít uschovny účet.
    Nejsem si jistá, jestli byla myšlena daň z převodu nemovitosti nebo daň z nabytí nemovitosti?
    Jen mě ještě napadá u družstevního bytu - kdy lze dojít k převodu do osobního vlastnictví? Takové byty se totiž špatně prodávají.

  • Nyní prodáváme byt v osobním vlastnictví,s realitkou.Uvidíme za jak dlouho se prodá,ale už tady byl dnes čtvrtý zájemce.

  • Petrakim7.11.2018 15:39

    Prodávala jsem s realitkou i bez ní. Nakupovala jsem zatím bez ní. Je to o času a vedomostech. Zažila jsem více realitek a dodnes prodávám jen s jednou, tedy s člověkem, co jí zastupuje.urcite využij notářské uschovy, případně advokátní. Pokud kupující bude financovat úvěrem, pocitej tak dva až tři měsíce minimálně, než dostaneš peníze,od podpisu kupni smlouvy.

  • Ahoj, my jsme taky letos na jaře prodávali byt a rozhodli jsme se ho prodat bez realitky. Realitní kanceláře si účtují strašně vysoké provize, takže podle mě je lepší je vůbec neoslovovat. My jsme využili při prodeji domu služby této společnosti https://www.maxima.cz/online-odhad-nemovitosti/ , která nám udělala odhad nemovitosti, abychom měli nějakou představu, za kolik byt máme vůbec prodávat.

  • donalabuznice18.5.2020 23:51

    Ahoj co se týče té dani z prodeje nemovitosti, tak bych byla v klidu. Na https://ideaclub.cz/slovnik-pojmu/dan-z-prodeje-nemovitosti jsem četla, že družstevní byty nic takového neplatí, což je koukám i tvůj případ, takže se neboj :)

  • Zatím jsem prodávala jenom s realitkou, asi bych neměla buňky na to prodávat sama, a když je to ani v týhle prapodivný době nijak neomezilo https://byznys.ihned.cz/c1-66869920-trzby-realitnich-firem-v-cesku-loni-vzrostly-i-navzdory-koronaviru tak bych asi ani nechtěla riskovat.

  • Já osobně bych asi raději prodávala přes realitku. Je to pár let zpět co jsme prodávali byt bez realitky a znovu bych do toho nešla. Ve finále jsme za něj tedy dostali ještě víc, než jsme původně čekali, ale ten prodej byl hrozně zdlouhavý a kvůli nějakým nesrovnalostem ve smlouvě jsme si nakonec museli vzít na pomoc i tohoto právníka - https://www.cikr.cz/ Už jen kvůli této zkušenosti bych raději volila realitku, bude s tím méně problémů.

  • koliaska1056.5.2022 3:19

    My před časem prodávali byt po babičce a nakonec jsme ho prodali přes realitku. Samotný prodej ale nebyl to nejhorší. Horší bylo vyklízení bytu a příprava na prodej. To bylo opravdu strašné. V ten moment jsem opravdu ocenila, že existují firmy, které se specializují na vyklízení nemovitostí v Praze. Já nakonec vybrala tuto https://chcivyklidit.cz/ a jsem za to ráda. Nebýt nich, tak bych to asi nezvládla.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 185 otázek, kterým se dostalo 271 430 odpovědí a 409 660 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist