Problémy se spaním

Otázku položila: Anonymní uživatelka #318157 23.11.2016 18:42

Ahoj, často mívám velké problémy se spánkem a nevím, co s tím mám dělat. Většinou chodívám spát v 11 večer, ale i přesto usínám až třeba po 2 hodinách. Občas se mi nechce spát vůbec (když nemusím do školy) a zůstávám i když nerada vzhůru až třeba do 4 hodin ráno. Vstávání je pro mě velký problém. Do školy vstávám v 5 a musí mě budit mamka, abych se vůbec vzbudila. Mám nastavených 10 budíků na mobilu, plná hlasitost. Dokonce mám koupený takový ten starý budík, ten mě ale budil tak měsíc po koupení. Teď už neslyším ani ten. Občas mě vzbudí, když mi někdo volá, ale to je tak 20 hovorů. Nedělám si srandu. A ono to není, že by se mi stávat nechtělo, já to ani neslyším. Dneska jsem zůstala doma v 7 jsem se rozhodla, že si zdřímnu do 9:30. Neslyšela jsem ani jeden z budíků, vzbudil mě až štěkot psa, který slyšel někoho na chodně a vyletěl. Byly 2 hodiny odpoledne. Šla jsem spát ve 12 večer, poprvé stala v 7, pak 2 odpoledne. Tím pádem jsem spala 14 hodin. Normální člověk by měl spát 7-8 i když to prý u některých jedinců kolísá od 4-12hodin. Ale i kdyby, já spím ještě víc než 12 hodin. Není to normální. Občas, když spím u mojeho kluka a on jde do práce, odejde v 6 a vrátí se kolem 2 hodiny odpoledne a jde mě vzbudit. Potom jsem přes den strašně unavená a usínám ve škole. Každá aktivita mi pak přijde náročná. Nemám žádnou energii. O velkých prázdninách se mi často stávalo, že jsem si úplně přetočila den. Spát ve 4 ráno, stávat po 2 hodině odpoledne. Tak jsem to měla vždycky 3dny, pak jsem radši jednu noc zůstala vzhůru, abych to narovnala zpátky, ale to už je trochu něco jiného. Během školy nechodím spát ráno, ale nemůžu usnout a těžko se mi stává, navíc ani budík neslyším. Nevím už, co mám dělat. Dneska jsem už byla tolik vyčerpaná, že jsem i zaspala. Cítím se víc unavená, než moje mamka a to ona má 40, já 18. Navíc mě kvůli tomu bolívá hlava, takže jsem pořád podrážděná... Teď mě budí mamka, ale jsem ve 3. ročníku. Už jen 4. a v brzké době se pak odstěhuju. Jak bych se budila do práce?! Prosím poraďte mi.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • sisterrys23.11.2016 20:41

    Základ na zlepšení spánku je chodit spát ve stejnou dobu a ve stejnou dobu i vstávat a to i o víkendu. Určitě to na nějakou dobu zkus, i když to bude opruz. Stopro bych nechodila spát přes den, to pak je večer těžké usnout. Taky vynech odpoledne vše s kofeinem a teinem - kafe, kolu, černý a zelený čaj. Na spaní mít vyvětráno, ne moc vysokou teplotu v místnosti, pokud ti svítí do okna lampa, tak zatáhnout závěsy, při usínání si nepouštět hudbu nebo televizi. Televizi by jsi neměla mít puštěnou správně už hodinu před usnutím.
    Zkus si před spaním zavést nějaký rituál - třeba sprcha/vana, poslech uklidňující hudby (to ale před spaním ne při usínání), četba. Taky pomáhá si projít zpětně den a popřemýšlet, co bude zítra, aby se ti před spaním nehonily hlavou tyhle myšlenky, ale měla jsi to projíté, než lehneš do postele.
    Ještě můžeš vyzkoušet meduňkový čaj, ale nepij ho úplně na noc, abys pak nelítala na záchod.

  • Ahoj, tohle určitě není normální mít takovéto problémy se spánkem.
    Ale jak tak čtu, máš potíže s usnutím a pak spíš dlouho a přestože spíš dlouho, jsi hrozně unavená.
    Může to souviset i s nějakou nemocí (jak psychickou - např. chronický únavový syndrom, deprese, tak fyzickou, třeba borrelioza nebo zvýšená funkce štítné žlázy). Rozhodně být Tebou bych si zašla k praktickému lékaři na prohlídku a poradila se s ním a nechala si udělat pár testů.
    Určitě společně na něco přijdete! Držím palce a přeju hodně štěstí.



Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 232 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist