Problémy s vyjadřováním

Otázku položila: Anonymní uživatelka #244032 2.5.2016 18:06

Ahoj holky mám veliký problem se vyjádřit..
Štve mě to protože než najdu správné slovo je to hrůza a hrozně dlouho trvá než ze mě neco výjde..
Zkoušela jsem knížky ale nikdy si nenajdu čas na to dokončit celou knihu a nepomáhá mi to nevíte jak mám na tom zapracovat? Máte podobný problém?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Thea142.5.2016 19:01

    Být dobrým řečníkem je umění a řemeslo zároveň. A umění i řemesla chtějí především praxi a zkušenosti. Cvik. Taky jsem dřív spíš koktala, než mluvila. Ale na gymplu jsme měli rok povinný seminář rétoriky (v maturitním ročníku) a to byla paráda, dalo mi to opravdu hodně. Takže za mě platí přísloví "opakování matka moudrosti", tedy chce to trénink. Existují i kurzy vyjadřování/mluveného projevu. V základě to všude funguje stejně. Z drobných připravených vyjádření se přechází na delší referáty až na mluvení "z fleku" bez přípravy.
    A je to také hodně o psychice a sebevědomí, to je taky pravda. Proto to chce trénovat na něčem, v čem víš, že jsi dobrá. I učitelka, která seminář vedla, nám nejprve dala vybrat, o čem chceme mluvit a až později nám témata zadávala. Prostě si vybrat nějaké téma, stoupnout si před zrcadlo a mluvit. Nejprve pro sebe. Později pro rodinu/kamaráda až časem si troufneš i před cizími lidmi.
    Je to postupný proces, ale to všechno učení. Rétorické schopnosti jsou naučitelné ;) a čím víc se učíš, tím víc si věříš. A čím víc si věříš, tím menší máš problémy s vyjadřováním. Samozřejmostí je doplňovat slovní zásobu z vhodné literatury, čtení je na tohle vážně bezva, tak ho nevzdávej. Jsem dlouhá léta knihomol, tak vím, o čem mluvím ;-)
    Kultiovaný mluvený projev je dnes vzácný a dle mého názoru především mladým ženám a mužům velmi sluší ;-)

  • Ahoj, kdysi jsem měla taky hrozné problémy s vyjadřováním... nemohla jsem se nikdy pořádně "vyžvejknout"... ale přitom když jsem měla něco napsat tak problém nebyl....
    A zbavila jsem se toho až když jsem se rozešla s mým tehdejším přítelem a našla si nového. Ten mi hodně pomohl zvednout sebevědomí a pak už to šlo samo.
    Tvůj problém může být v něčem jiném, ale pokud si třeba moc nevěříš, rozhodně doporučuju začít s něčím co ti sebevědomí zvedne :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist