Problémy s penězi

Otázku položila: Anonymní uživatelka #415171 2.4.2022 18:20

Ahoj, nepíšu asi vyloženě o radu, ale spíš se chci vypovídat. Jsem studentka na střední škole, žiju s matkou, není mi ještě 18, takže na plný úvazek práci mít nemohu, zároveň bych ani nechtěla, protože mám studium a fakt to neni lehký pracovat a zároveň ráno vstávat do školy. K jádru věci, chodím teda na soukromou školu se školným 30 000,- ročně, každopádně to máma platí s tátou napůl (nejsou spolu) takže pro mámu to je “jen” 15 000,- výdej na rok. Chodím na brigádu, ale z toho mám tak měsíčně maximálně 2 400,- (když se poštěstí a paní nezruší termín) což není vejvar, plus si sama platím tarif 500,- což už jsme každý měsíc na 1 900,-. Máma mi samozřejmě platí jídlo, nájem apod. a zdá se to jako dost peněz na studentku, ale máme školní výlety-to si taky platím sama, přítel má mít narozeniny, to mu chci dát něco dražšího.. no prostě mě to mrzí, když koukám kolik dětí v mém věku nic nedělá a rodiče platí vše a dávají jim kapesné, je mi do breku.. Nejsem rozmazlená, ale spousta z nich nic nedělá a já se můžu sedřít z kůže a nebudu mít ani 1/3 z toho co mají oni..
Zapomněla jsem ještě dodat, že máma je sice sama, ale pobírá od táty dost vysoký alimenty, abych nemusela pracovat.. výplatu má průměrnou.:/

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Francy2.4.2022 19:32

    Nechápu, proč si stěžuješ na málo peněz a zároveň studuješ soukromou školu 🤷‍♀️

  • A máš třeba ponětí kolik máma platí za byt + energie+ jídlo? V dnešní době je to taková raketa, že samotné ji nemusí zůstat téměř nic...a energie letí pořád nahoru...nemůžeš se srovnávat s ostatníma spoluzakama, v každé rodině je jiná finanční situace...

  • Třeba tě chce maminka tímto naučit, jak zacházet s penězi, abys jednou, až budeš stát na vlastních nohách, sis uměla spočítat, na co máš a na co ne. A v tom budeš mít od ostatních rozmazlených dětí výhodu. Prostě budeš vědět, jak zacházet s penězi a to je do budoucna k nezaplacení.

  • dcera taky chodila na soukromou SŠ, ale celý školní rok stál 16 tis. s jejím otcem jsme to platili taktéž na půl, do toho jsem sama platila školní akce.
    osobně moc nechápu, proč máš potřebu, jako studentka, kupovat příteli drahé dárky. za mně teda ne.
    a to, že rodiče dávají kapesné - můžeš si vybrat - soukromá škola nebo kapesné? ono 15tis ročně, takže 1500Kč na měsíc školné není málo. Ono se to nezdá, ale koruna ke koruně a peníze nikde. A nepíšeš že by ti máma neplatila oblečení, jak je to s kosmetikou? co potraviny? chodíš s mámou na nákup a vidíš za co se utrácí? a co znamená - neplatí tolik za nájem? mně osobně ty penízem které si vyděláš nepřipadají málo. spíš máš osobní vysokou spotřebu.

  • Rozmazlená možná nejsi, ale nevděčná ano, alespoň takto to na mě působí. Máš soukromou školu a ne, není to "jen" 15 000 na rok. Ono se to nezdá, ale i ta tisícovka měsíčně zahýbe s rodinným rozpočtem. Spousta dětí si nemůže dovolit soukromou školu, pokud chceš tahat od mamky více peněz, tak odejdi na státní školu a maminka ti bude možná dávat více peněz, když každý měsíc ušetří přes tisícovku. Já jsem na střední fungovala tak, že jsem v pátek přijela z intru a šla pracovat do hospody, od pátku do neděle, takže tohle se zařídit dalo a měsíčně jsem pak měla okolo 6 až 8 tisíc.

  • ;-) ti tady nevyresis ... presto ti povim, me rodice by si nikdy nedovolili platit ani 15 tisic dohromady... moji rodice zili od vyplaty k vyplate... mela jsem nove obleceni jen na leto a pak na zimu to zn 1 bunda 1 par bot a 1 ryfle a mozna 2 nrbo 3 tricka... zadne šminky , jedna kabelka... no citila jsem se jak supak, jini meli znackove a skvele obleceni ,stale nove.... ale ja si nikdy nestezovala... chodila sjem na brigadu a delala za 60kc na hodinu... vydelala si taky kolem 2500kc za mesic.... a nekdy si z toho platila sama vlak do skoly a svaciny... vis a oak jsem se vdala za kluka ktery zase zil vzdy vm bohatsi zivot ale je vdecny jak jsem skromna... a pritom me stale obdarovava... ale neni to treba... vis penize nejsou vsechno..m i kdyz chapu ze te to trapi... ale jednou pochopis ze fakt muze z tebe byt hodna skromna divka s velkym srdcem a uz ted se ucis ze vsecko jen tak do klina nepada... vaz si toho... jini lidi co maji vsechno ted a jednou spadnou na hubu tak se nedokazi z toho zvednout... ty se alespn neco naucis... zivot neni peřičko...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist