Problémy s mámou

Otázku položila: Anonymní uživatelka #422824 18.12.2019 19:16

Dobrý večer.
Fakt jsem netušila, že někdy využiju internetovou poradnu, ale budiž. Je mi 24 let, studuju, bydlím u rodičů, přes týden na koleji. Skoro rok má mám přítele. Hlavní problém je s mojí mámou. Fakt je mi proti srsti na ni "žalovat", ale už fakt nevím, co mám dělat. Mámě vadí všechno. Že s ním trávím víkend (sobotu večer, na noc domů), že s ním chci trávit víc času, že mám ráda, všechno. Musím podotknout, že přítel je fakt hodnej, rozumnej, normální kluk, který by pro mě snesl modrý z nebe. Kámen úrazu nastal tehdy, kdy jsem oznámila, že na víkend pojedeme pryč. Hrůza. Máma mi vyčetla, že chci "být s klukem přes noc", že jsem jim to oznámila ani se nezeptala, že nebudu doma, že před Vánocema "má být ženská doma a ne lítat po vejletech", že mám rok do konce studia a chci mít dítě (který samozřejmě mít ještě nechci, ale máma to tak vidí - společná noc = automaticky dítě). Máma je dost staromódní a připadá jí podle jejích slov "nenormální" chtít spolu být víc než jeden večer v týdnu, nenormální chtít být spolu obecně. Nepřipouští si, kolik je mi let, nepřipouští si, že když chci mít nějaký intimní život, tak ho prostě mít budu, i když mi "nedovolí" spát u přítele. Připadá mi to ve 24 letech absurdní a nevím, co mám dělat. Rozumně se domluvit se s ní nedá, okamžitě je hysterická a jakákoli debata je nemožná. Je mi strašně trapný to sem psát a "škemrat" o radu ve věci, která je prostě takhle hloupá, ale už vážně nevím, co dělat nebo jak se chovat.
Děkuju.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • neřekla bych, že vaše máma je staromodní. spíš manipulátorka.
    nevidím důvod, proč by jste se jí měla ptát na to, zda můžete jet s přítelem ven a to i přes noc ve vašem věku.
    mám o něco mladší dceru a spíš to u nás probíhá ve stylu oznámení - mami, dnes nebudu spát doma, budu tam a tam. ok, beru na vědomí, jen se mi ozvi, že je vše v pořádku.
    v případě, že ji potřebují mít doma, tak jí to na rovinu sdělím, že ji potřebuji ten a ten den odpoledne doma protože ...
    a nechápu, proč by jste musela být před vánocemi doma. svoji činnost, která je pro domácnost potřebná z vaší strany si nejspíš uděláte, tak proč by jste musela být? s tímto jejím přístupem by to mohlo dopadnout tak, že ani ty vánoce doma trávit nebudete chtít.
    myslím, že jste zodpovědná a chápete, že asi v tuto chvíli mít dítě by nebylo ideální. ale je to opět jen a pouze nedůvěra ze strany vaší matky.
    matce bych nejspíš vysvětlila, že to, že nehodláte být doma je vaše volba a jí to pouze oznamujete, že nežádáte její souhlas, který ve vašem věku opravdu nepotřebujete.
    a podle mně (a to jsem přibližně ve věku vaší matky) je naprosto normální, pokud s přítelem chcete být častěji než 1x týdně. a pokud studujete mimo město a s přítelem nemáte v tu dobu možnost být, tak tím spíš je to pochopitelné.

  • Nehádaj sa s ňou, proste si dupni, že bude po tvojom. Maminky často zle znášajú odchod svojich detí z domu, prajú si mať navždy malé bábätká, čo ich nikdy neopustia a potom strácajú súdnosť, nútia deti aby robili čo chcú ony. Bohužiaľ často zaberie až vymedzenie hraníc. Ja som toto musela svojej mame urobiť v inom kontexte (miešala sa mi do svadby) a naozaj sa to veľmi zlepšilo, keď som jej rázne povedala, že mám toho dosť (asi týždeň sme sa nebavili).

  • Nemuzete s pritelem bydlet spolu? Treba nekde v podnajmu?

  • eliskao18.12.2019 19:53

    Dobrý den, ani nevíte jak rozumím Vašemu příspěvku. Moje rada je dát tomu čas a jasně si vymezit hranice - tedy dát jasně mamince najevo, že přítele máte ráda a musí jej i váš společně strávený čas respektovat. Přidám svou zkušenost, nyní už s manželem jsme spolu celkem 10 let, z toho 1,5 roku jsme svoji. Moje máma měla s manželem velký potíže - pořád jí něco vadilo, vymlouvala mi ho, bylo to místy šílené - hádky, spory. Až jsem jednoho dne řekla rázně dost - buďto já a přítel nebo proste o mě dojdeš, mamka se nad tím zamyslela a začala dělat malý ústupky. Ještě poukazuji že manžel byl vždy k mým rodičům velmi hodný, pozorný, slušný. No nicméně dnes je vztah mé mámy a manžela výborný, dokonce si tykají, máma manželovi kupuje jen tak drobné dárečky, je na něj hodná, všude říká jak ho má ráda a je ráda že mám zrovna takovýho muže. Takže opravdu i velmi špatný vztah matka a přítel jde zlepšit, jen to chce čas a určitě zdravou asertivitu.

  • Petrakim20.12.2019 11:36

    Na vašem místě, ve věku 24 let, bych se odstěhovala a pracovala při studiu (já to tak udělal ve 21 letech), matku nezměníte, chováním je podobné té mé a ta se nikdy nezměnila a paradoxně mi přijde, že to je věkem ještě horší (a to je mi 33, mám dítě, vlastní bydlení) - zkrátka některé matky holt nepřekousnou, že jejich dcery jsou dospělé a samostatné a mají i vlastí názor, který není v souladu s jejich názorem.

  • buccaneerka218.12.2019 21:00

    Školu končíš tento školní rok, nebo až za rok a půl?

  • Asi bych si s ní sedla a řekla ji svůj pohled na věc a co si o tom myslím..

  • Francy19.12.2019 6:22

    Ve 24 letech bych už dávno nebydlela s rodiči, tím se problém vyřeší.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist