Problém s nevychovaným psem

Otázku položila: Anonymní uživatelka #377473 19.1.2018 16:58

Ahoj slečny, dámy, já už nevím jak dál.. Předem se omlouvám za anonym, ale nevím, kdo z rodinných přátel by to mohl číst.
Matka je na pokraji rozvodu s 3. manželem. Jsou spolu 10 let. Nikdy jsme s matkou neměla dobré vztahy, ale spíše jsem to překousávala a udržovala kvůli babičce ( matce matky), aby bylo ticho, když jsem u ní bydlela.
Nedávno jsem se odstěhovala k příteli na malou vesničku do bytu 1+1. Prozatím to stačí. Rodinu neplánujeme a měla jsem svého pouze králíčka. Podotýkám, že můj králíček byl od malička vedený k tomu, že má svůj záchůdek, není vzteklý, je naučený na základní povely a zavolání. Je taktéž zvyklý na celodenní otevřenou klec a v noci spí jak má. Nemám s králíčkem problém ani ohledně psa. Králík ho prostě ignoruje.
Teď k psovi.... No kde začít.. Psovi je 8 let. Matka si ji s manželem pořídila místo třetího dítěte k jejímu třetímu manželství. Bohužel se to odvinulo i na výchově. Já byla nechtěné dítě, a matka mne nechala otci.. V mých 8 letech si udělala s chlapem kterého znala pár měsíců syna, ale ten skončil v nápravným zařízení ve 14 letech a pes je jakbysmet. Pes byl neustále mazlený, jen zakníkal a už matka s manželem letěli ji drbat, hladit, pusinkovat a nějakým způsobem ji utěšovat. Nebrala jsem to v potaz, byla jsme tam na návštěvě jednou za rok, ale i tak mně to nepřišlo v pořádku. Psovi nikdy nekoupila kvalitní granule. Jen ty nejlevnější hnusy, bez vitaminu, minerálů a vesměs čehokoliv užitečného pro ní. Odvinulo se to na její srsti. Místo hezké bišonkové bílé má flekatou ošklivou chemlonovou srst , kde i přes délku 2 cm vidíte růžovou kůži. Cpali do ní horem dolem, co měli navíc ( piškoty, maso vařené a kořeněné, sladkosti, ovoce apod).. Pes trpěl nadváhou více než 2 kila, zadní nohy má kvůli tomu deformované do V a sedí rozkročmo a velmi špatně. O zubech a dásních ani nemluvím. Má je zničené a křivé, že pomůže jen operace asi za několik tisíc. Nyní po 10 letech manželství se rozhodli, že psa po 8 nechtějí , ačkoliv ho taaaak milovali a buď došlo na možnost útulek, nebo já. babička se nabídla, ale budeme-li mluvit upřímně, když ji měla hlídat týden o jejich dovolené, jenom nadávala, že ten pes pořád kňučí, musí s ním chodit ven ( to padlo na mne), překrmovala jí apod.. Takže nakonec babička padla, protože oznámila, že si jí vezme, když je tak dlouho v rodině, ale že nebude nic platit, veškerá očkování, granule a věci bude hradit matka, která to striktně odmítla, že to je důvod proč se psa zbavuje, jelikož má minimální mzdu a dítě na krku s bytem 3+1.. Tak skončila u mně. Nevadí mi, že tu je, ale nervy to už nezvládají...
Pes celé dny jen somruje a otravuje. Je schopný mi skákat po nohou když vařím a jakmile odejdu od linky třeba do druhé místnosti, tak automaticky líže celou podlahu v kuchyni, která je pak olepená, smrdí a je to velmi nepříjemné. Na zvýšený hlas reaguje, ovšem o pár vteřin se situace opakuje. Museli jsme pořídit dveře do kuchyně, které nám zabírají opravdu hodně místa a překáží kvůli ní. když jíme jídlo, sedne si k nám, ale čumí, kňučí a otravuje. Je takhle schopná pískat i hodinu, pokud cítí pitomé slané tyčinky na stole, nebo dokonce džus. Naučila jsem ji alespoň místo, sedni a k noze, ovšem musím to vyloženě zařvat tak 3x a víc, aby udělala co má a to ještě pokouší, když se v půli cesty zastaví, jak budu reagovat. Sousedi z toho nejsou nadšení, šeptají jaká jsme furie na psa chudáka, ale to co se děje doma to už nevidí. Pokaždé co se nažere, jde a začne si otírat o chlupatý bílý koberec hubu od konzervy ( dřív to dělala v koupelně na ručník na nohy, od doby co jsou dveře v kuchyni, se do koupelny nedostane) a nedejbože abych do ni strčila, nebo ji okřikla, to automaticky cení zuby a vrčí. Zatím vyjela jen jednou a to jsem jí dala takovou, až jela prdelí po podlaze.
Venčení je kapitola sama o sobě. Ven jdeme v pořádku, drží jak má a chodíme v pravidelném čase. Děláme dlouhé procházky po vesnici a nasadili jsme dietu, takže 2 kila jdou pomalu dolu. Dostává konzervy s vysokým procentem masa, hodně zeleniny a vitaminy v kapkách. Je vidět, že se jí i lépe chodí. Vyvenčíme, jdeme domu, ale najednou bum. Odmítá jít do schodů ( bydlíme v přízemí mezi patře) a když už teda to nuceně vyleze ( normálně chodila 2 patra u matky), tak začne kňučet jako blázen, nejdou ji sundat ani kšíry nebo teď v zimě bundička, jak ma staženej ocas, je u země a kňučí. Nevím, proč to dělá, ale je to o nervy. Musím ji pokaždé svléknout a umýt packy + prdku, ale je to skoro nemožné. Navíc sousedi ji na chodbě slyší a kolikrát i vidí a ťukají si na čelo, co ji zase JÁ dělám.. Já nevím co s ní.. Je to tak nevychovaný pes, že to je o palici.
Králíka nemůžu pohladit, protože pes začne tak pískat, až sousedka co bydlí ve sklepním bytě na mně posledně zvonila, že týrám psa a já jenom pohladila králíčka, protože ona je taky můj mazlíček, byla tu dřív a je hlavně MOJE a vychovaná. Když králíčka pustím, pes za ní běhá, ale králík ji ignoruje a tím to hasí. Ovšem nedej bože dát nějak dát najevo náklonnost králíkovi, to je konec světa. Uklidit klec, nebo dát seno, to je oheň na střeše Už i partner začíná být naštvaný, protože děla ranní a odpolední 95km daleko. Denně dojíždí a pes ho nenechá ani spát nebo v klidu najíst. Chápu, že je už starší, ale nevím co s ní mám dělat. Pes je tak hloupej, že si nechává šlapat na tlapky a pomalu hlavu jen aby viděla na jídlo nebo se vtírala.. je mi líto ji dát pryč, byla v rodině od štěněte, ale jestli to takhle půjde dál, za chvíli na mne pošlou sousedi policajty ( podotýkám, že naši sousedi jsou debilo*é největšího kalibru a doslova vesnický burani, kteří nikomu nic nepřejí)... Nějaká rada, jak toho psa zklidnit? Nebo nám zbude ji dát opravdu pryč? Děkuji..

  • 20.01.2018 19:35:14 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Vrátit matce....když si ji tak rozmazlila,ať se stará...>:-[

  • Zkusila bych cvičák případně psího psychologa (Teda pokud do ní chceš "vracet peníze'...)

  • výchově psa moc nerozumím, ale z tvého popisu mám velmi jasný pocit, že toho psa moc v lásce nemáš a on to určitě cítí. je stará a přesto jsi ji naučila několik povelů. zkus na ni nekřičet a být trělivá. pro ni je to obrovský šok, změna majitele a úplně všeho. zkus se s ní víc mazlit a dávat jí najevo, že je u vás vítaná, a snaž se ji naučit vždycky jen JEDNU novou věc, až ji bude umět pak teprve další.
    nebo ji dej do útulku, třeba si ji vezme někdo hodný. mám pocit, že o ni vůbec nestojíš, ale z nějakýho důvodu máš problém ji do toho útulku dát

  • On je problém i ve vašem přístupu. Nic ve zlém, ale přístup můj králík a mámy pes nebude fungovat. Ono nechávat si psa jen protože byl v rodině je hloupost buď s ním budete pracovat nebo se nic nezmění. Musíte ho buď přijmout za svého, jinak je lepší najít mu nový domov. Pes 8 let žil tak, že je alfa domácnosti a všichni (vaši rodiče) skáčou tak jak pískne (kňourne). Budete muset chodit na cvičák nebo si přečíst něco o psím chování a výchově a dopředu počítat, že to může trvat klidně rok než se naučí tak jak si vy představujete. Při žebrání odkázat na místo - to budete muset opakovat několikrát protože to bude zkoušet, můžete mu dávat nějakou kostičku nebo něco co mu vydrží než se najíte. "Bití" se moc nedoporučuje, spíš pochválit jako malé dítě, projevit to nadšení že to udělal správně a netrestat za to že ho nebylo správně napoprvé. Povely by se neměli opakovat pokud je pes umí. Podruhé říct třeba co máš dělat, nebo jen trochu přitlačit na zadek a potom chválit jako magor. - To jsou informace z cvičáku. Věk ani rasa neznamenají, že ten pes nemůže být vychovaný. Momentálně máte rozmazlené dítě ne psa. Zvažte jestli máte energii a čas se věnovat jeho výcviku i kdyby jen doma. Pokud to nejste ochotná dělat raději mu najděte domov kde ho naučí být psem. On takhle určitě také není šťastný. Nic není myšleno ve zlém, jen vám říkám jak to vidím já. :-) Sousedům bych psa vrazila ať si ho na dvě hodiny vezmou a uvidí, že ho budou "týrat" taky. Z těch bych si nic nedělala ony ty "babičky" vždy říkají ať ho necháte a kdesi cosi a za rok se vás blbě ptají jestli ho ještě udržíte na vodítku - táhne k tý babce protože ví, že jí něco nacpe ideálně kočičí žrádlo. 8-o
    Maximálně na Vás někoho pošlou, ale o psa máte postaráno jen není vychovaný. A´t si to klidně přijde někdo zkontrolovat.

  • Nedavala bych do utulku ale k nekomu kdo by o ni stal. Sama babicka, dedecek.. ja bych to nedala a to rikam uprimne. Neobetovala bych tomu cas na ukor vztahu s pritelem a se sousedy. Ale to je jen muj nazor. Na utulek bych nema srdce..

  • bestie19.1.2018 18:42

    Nečetla jsem všechny komentáře, ale jako nejsnazší řešení se mi zdá dát psa babičce a hradit jí "provoz"? Pokud to babička zdravotně zvládne, měla by aspoň společnost a pes by třeba tak neprudil (nevím, jakého věku se bišonci dožívají).

    Pokud to chcete mít složitější a psa si nechat a vychovat, obrátila bych se na nějakého výcvikáře nebo psychologa a domluvila se na víkendových schůzkách - dokáže dát užitečné tipy, protože zná nejrůznější psí povahy.
    Literaturu bych nezavrhovala, ale po důkladném pročtení recenzí. Já si před koupí štěněte pořídila jednu knihu od Desenského - příjemné čtení to sice bylo, ale jakmile se narazilo na komplikovanější problém, stejně jen doporučil řešit to u něj, z čehož jsem byla trochu rozčarovaná.
    Každopádně myslím, že je to řešitelné, jen záleží, jestli na to budete mít nervy. Pokud je pes vysazený na žrádlo, tak motivovat žrádlem za splněný povel. Třeba se naučí i povel TICHO :-). U nežádoucího chování dát jasně vědět, že to dělat nesmí, a pak ignorovat. Ale hlavně hrozně chválit za to, co udělá dobře. I když je mi jasné, že to jste asi zkoušeli.

  • Meli jsme 9 let (od stenete) psa. Byl to ten nejdebilnejsi pes na svete. Tekly mi z ni nervy, ale zboznovali jsme ji. Ted jsme si poridili 2 stenata stejne blbe rasy. Jsem z nich na nervy, motaji se pod nohama, vsechno okusuji, skacou po me kdyz sedim na zachode, olizuji mi nohy...ale! Tak pes proste projevuje lasku. Podle toho co pises mi prijde, ze ten pes si ji spis vyzaduje. Mozna bych zkusila se zamyslet a divat se na nej jako na nekoho, kdo od svych panicku odesel pryc..do ciziho prostredi a kde citi, ze ho moc nemusi. I kdyz ho budete mazlit, citi, ze ho "nechcete". Povznes se nad jeho chovani, knuceni bych ignorovala a proste ho zkusila mit rada

  • Takže, rozhodně to není tvoje vina že se pes takhle chová. Není to tím že by měla pocit že ji nemáš ráda a takový věci, to je nesmysl. Pes je prostě nevychovanej a jediný co ti zbývá pokud si ji chceš nechat doma, tak nasadit tvrdou výchovu. Neříkám psa bít.. ale povelovat, jednou říct povel a očekávat že ho splní, když ne tak ji do toho povelu dostat... odvést na misto, stlačit zadek při sednutí atd.. pokud po tobě vyjede normálně plácnout přes čumák, to si prostě nesmí dovolit.. psi jsou smečkový zvířata a buď bude alfa ona nebo ty.. ať ví kdo je tu pán.. možná tady bude někdo psát o pozitivní motivaci psa, ale to u takhle zkaženýho psa nepomůže.. musíš jí ukázat její místo.. ale počítej s tím že to bude náročný...... doufám že mě za můj názor jikdo neukamenuje, ale takhle to je.. sama mám doma psa kterej si prošel týráním a cvičím ho tímhle stylem a šlape jak hodinky, normálně se s ním mazlím a pusinkuju, nejsem zádná tyranka, ale když po něm něco chci tak vím že vždycky poslechne a můžu se na něj spolehnout:-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist