Přítel je kuřák, a mi se to hnusí, jak jej odnaučit kouřit?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #352048 6.6.2016 20:08

Ahoj, potřebovala bych poradit... mám 3 měsíce nového přítele (známe se o pár měsíců déle), zezačátku jsem to ani nevnímala nebo spíš jsem s tím nepřišla až tak moc do kontaktu, ale vadí mi že kouří. Já jsem absolutní nekuřák, nikdy jsem to nezkoušela a hnusí se mi to, když jsem mu to řekla, tak se to aspoň snaží omezovat předemnou, takže předemnou vůbec nekouří (vydrží klidně i celý den), ale má plno kamarádů, co kouří. Kouří už víc než 10 let a nejdřív si to nechtěl přiznat, ale ano je závislej. Nechci ho postavit před rozhodnutí "buď já nebo cigarety", ale nějakým způsobem ho chci přimět k tomu, aby přestal, jenže to musí jít z větší části z jeho hlavy, on sám musí chtít přestat a já ho v tom můžu akorát podporovat, ale nutit ho, aby přestal, když v tom třeba nevidí nic moc špatnýho (na něco se přece umřít musí mi řekl)... Jakým způsobem byste ho přiměly, aby přestal? Myslím si, že za tu dobu, co jsme spolu to omezil aspoň o čtvrtinu (možná i víc). A taky to podle mě ovlivňuje jeho libido (spolu s alkoholem), kvůli čemuž se stane, že na to třeba i 14 dní nemá vůbec chuť, ani sám, ani semnou. Ale to má ještě souvislost s pracovním vytížením.

  • 08.06.2016 13:57:20 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 08.06.2016 13:57:20 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Z pohledu kuřačky - pokud sám nebude chtít, tak nemá smysl ho nutit, aby přestal. Max se zeptat, jestli to třeba do budoucna nemá v plánu. Vezmi si to z druhé strany - kdybys třeba měla nějakej koníček, kterej by tě hodně bavil a jemu se to nelíbilo, chtěl by, abys s tím skončila...jak by ses cítila? Samozřejmě to ber s nadsázkou.

  • prvně bych si vůbec nebyla jistá tím, že to ovlivňuje jeho libido. to je možná jen tvoje přání aby to tak bylo. znala jsem kuřáka (krabička za dne byla málo) a sex chtěl několikrát za den.... nevěř tomu, že když přestane kouřit, bude chtít sex výrazně častěji. pokud ti vadí už tohle, já osobně bych ten vztah skončila protože taková frekvence už na začátku vztahu by pro mě fakt nebyla. musíš sama sobě přiznat, jestli tohle jsi schopná zvládat celej život.
    druhak, nutit ho opravdu nemůžeš a sama musíš vědět jestli je pro tebe kouření přípustná věc na celej život, přiznávám, že pro mě by to byl důvod se rozejít, dlouhodobě bych to nesnesla, nechtěla bych aby v tom vyrůstaly naše děti atd. je to těžký, ale musíš zvážit jestli jeho pozitiva dlouhodobě převáží negativum v podobě kouření. hlavně si ale prvotně rozmysli jestli chceš sex tak málo často a nebude ti chybět. nebuď naivní, z 1 za 14 dní se nestane 3x do týdne ani kdyby přestal kouřit a pít, rozhodně ne dlouhodobě

  • millin6.6.2016 23:12

    Částečně souhlasím s holkama nade mnou, ale...... Nechci vyznít negativně, ale připrav se na to, že ho k tomu třeba nepřiměješ, a zvažuj, jestli si ho budeš chtít "nechat", i když kuřákem zůstane. To mi pro tebe připadá jako nejlepší rada. Ono přestat s kouřením není nic jednoduchého, zvlášť když on sám v tom nic špatného nevidí. Netvrdím, že to máš vzdát a že nikdy nepřestane, ale jak bylo řečeno, můžeš s ním o tom jedině mluvit a motivovat ho, zbytek je na něm. Mluvím z pozice nekuřačky, která vyrostla mezi kuřáky a taky se jí hnusí, ale na druhou stranu ví, že někdo prostě přestat nedokáže.

    Pro povzbuzení, přítel byl kuřák (stál mi za to i tak, pozitiva převážila i kouření :) ) a taky přestal, ale sám řekl, že už se o to pokoušel dřív a prostě to nedokázal. Že mu muselo prostě něco "přecvaknout" v hlavě a pak to teprv šlo.

  • Pokud sam nebude chtit, nedonutis ho. Muzes s nim o tom mluvit. To je tak vse. Ale je od nej moc hezke ze na tebe bere ohledy a drzi se, kdyz jste spolu :-)
    A navic - koureni je to mensi zlo, bud rada, ze ma "jen" to...

  • dancewomen6.6.2016 20:41

    Můj nynější manžel byl, když jsme spolu začali, taky kuřák, já to také špatně snášela, on to omezoval, až se rozhodl, že s tím chce opravdu přestat, trvalo mu to 2 roky a teď tvrdí, že je za to hrozně rád a že jsem pro něj byla velkou motivací. Takže ano, musí si na to přijít sám, ale motivace může dost pomoc:-)

  • pokud nechce, nic s tím nenaděláš. brácha kouří a i když švagrová říká cokoliv, za těch 19 let co jsou spolu s tím nepřestal a chodí kouřit na balkon. když není vůle tak to nejde. manžel (ještě než sme se seznámili) byl nucen kvůli práci přestat kouřit ze dne na den. pokud tu práci chtěl, nemohl být kuřák. tak přestal.
    a tvoje možnosti jsou bud se s tím smířit a (alespoň) doufat, že s tím sám od sebe přestane nebo to ukončit. nutit ho do ničeho nemůžeš. pokud jsi si s ním začala jako s kuřákem, on ted přeci jen bude těžko chápat, proč ti to "najednou" vadí.
    a pokud ti to je nepříjemné, můžeš chtít, že po kouření si pusu vypláchne ústní vodou, ale i tak to prostě z kuřáka je cítit - kůže, oblečení ... a nezakryje se to ničím.
    nemá smysl argumentovat ani tím, že to "leze" do peněz - namítne - jsou to jeho peníze (nebo taky že on si na to vydělá a za nic jiného nesmyslného neutrácí a může si to prostě dovolit) .

  • zanyT7.6.2016 9:44

    Jsem s manželem deset let a z toho tak dva roky jsem občasně kouřila taky, ale pak mi to prostě přestalo cokoliv říkat a přestala jsem. Ale on se to naučil už na vojně a od té doby kouří. Kouřil přede mnou a i když mě to už několik let opravdu hodně vadí, tak s tím stejně nic neudělám. Zkoušela jsem na něj jít psychologicky, vyhrožováním z občasné zoufalosti, s tím že mi ničí zdraví a já nevím, co ještě a stejně nic. On kvůli mě i zkoušel omezit a přestat, ale nepovedlo se mu to. A víš proč? Protože to dělal kvůli mě a ne ze svého vlastního přesvědčení, že to chce on pro sebe. Prostě to v hlavě neměl urovnané, že to potřebuje. :-)
    Jsme spolu pořád, čekáme první dítě a manžela bych za nic nevyměnila. Kouření překousnu, protože i já mám taky své chyby. Ale pokud pro tebe je to nepřekonatelné, tak si musíš rozmyslet, jestli ti tenhle muž/kluk stojí za to, aby ses přemáhala. Hodně štěstí :-)

  • Přítel byl také kuřák, když jsme si spolu začali.. Přestal kvůli mě, protože se mi to hnusí. Byla jsem na něho strašně hrdá a šíleně ráda. Po roce a půl měl v rodině dost těžkou situaci + začal chodit do práce, kde všichni kolem něj kouřili a spadl do toho znova. Taky se mi to hnusí, byla jsem na něho strašně naštvaná, když znovu začal, ale domluvili jsme se, že přede mnou nikdy kouřit nebude a taky, že si nikdy v životě nevezmu kuřáka.. Takže má čas na to s tím skončit a je to na něm..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 535 odpovědí a 409 722 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist