Příspěvky na bydlení, prosím poraďte

Otázku položila: Anonymní uživatelka #476200 5.4.2023 14:01

Ahoj, chci si vyřídit příspěvky na bydlení, bydlím sama v garsonce a platím 9500-, se vším. Nyní nejsem zaměstnaná, skončila jsem v práci k 31.lednu. jsem zatím na UP a pobírám příspěvky v nezaměstnanosti, práci samozřejmě hledám, ale bohužel zatím nic moc možná se mi rýsuje brigáda. Ale tam stejně budu mít málo peněz. Příspěvky na bydlení jsem si stejně mohla vyřídít už davno ale tím že jsem vydělávala netlačilo mě to moc vyřizovat takový papírování..je to mazec, ale teď se mi penízky hodí..tak to chci vyřídit. Jsem z toho ale úplně jelen, chci si tedy zadat zpětně, což jde od října, mám doma dokumenty, a zatím co vím tak jsem vyřídila tzn majitelka mi sepisuje rozpis služeb, co platím, takže nájem, energie atd. To mi pošle poštou protože není kousek odeme, dále si vyřizují výplatní pásky od října do ledna z předchozího zaměstnání, teď jsem na up příjem nemám, chci se zeptat, mám na to nárok i přesto že jsem tedy nezaměstnaná? Podle všeho ano..jen dolozim že pobírám příspěvky v nezaměstnanosti..? 🤷 A pak za zbývající měsíce plat z minulé práce, že? Pak to od majitelky, plus vyplním prostě údaje papíry které jsem dostala? Až to budu mít hotový, tak jdu na úřad a chci se zeptat, jak dlouho to cca trvá? Než mi pak peníze přijdou na účet? Když to třeba budu mít vše v poho vyřízeny až ke konci dubna, přijdou třeba do konce května během měsíce? Nebo začátek června to už asi určitě že? 😆 Mám z toho celkem nervy, je toho plno na vyřizování, a já se v tom moc nevyznám, a ty peníze se mi fakt hodí v této situaci teď. Dekuji za odpovědi, a kdyžtak nějaké informace, které bych měla vědět. ☺️

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nevím, kdo ti řekl, že požádat o příspěvek na bydlení můžeš zpětně od října. Jde to jen 3 měsíce zpět, a není to tak, že když požádáš kdykoliv v dubnu, že můžeš žádat od 1.1., ale když požádáš třeba dnes, bude to až od 6.1. atd., takže čím později požádáš, tím později budeš mít nárok. Dokládat pak náklady na bydlení a výdělky budeš za 4. čtvrtletí minulého roku, tj. od toho října.
    Obávám se ale, že když jsi v tom 4. čtvrtletí měla výplatu, nebude tvůj příspěvek na bydlení tak vysoký, jak si myslíš, možná i žádný, záleží, kolik jsi vydělávala, kalkulačku najdeš na netu. Vyšší sumu bys pak mohla dostat v příspěvku až od dubna, kdy se budou zohledňovat tvé příjmy za 1. čtvrtletí letošního roku. Alespoň tak si to teda myslím.

  • Si zdrava, v produktivnom veku a bez deti? Nevymyslaj sprostosti ako dostat peniaze za nic a zober prvu pracu co ti na urade prace ponuknu. Oni prace je dost, lenze ludia vymyslaju hluposti. Ine je ked uz mas nejake zavazky ze si vyberas, a ine ked si sama bez zavazkou. Alebo zober svojich par svestek a odid za pracou do zahranicia. Vylakavat vie kazdy..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist