Příprava k maturitě z ČJ a AJ

Otázku položila: Anonymní uživatelka #365612 30.9.2016 19:17

Zdravím,
nejprve na úvod chci říct, že maturita mě čeká "až" příští rok, takže asi možná moc děsím, možná se moc bojím a neměla bych to řešit, obzvláště nyní na začátku třeťáku, ale nechci nic nechat náhodě a proto se chci raději zeptat na toto téma :).
Stále tak nějako přemýšlím, kdy by byla vhodná doba se začít připravovat na maturitu a to nejen k češtině. Z češtiny mívám sice na vysvědčení stále za 2, ale i tak cítím, že jisté mezery, co se týká hlavně literatury (tedy dějin) mám. Na testy jsem se vždy připravila, ale co jsme se třeba učili ve druháku či v prváku, si již nepamatuji. Něco podobného mám u angličtiny. Psaných textům sice rozumím a něco říct dokáži, ale když na mě někdo mluví nebo mám více mluvit, mám problém (buď nerozumím mluvených slovům, ale jako text jim rozumím nebo mi při tvoření vět vypadne jedno slovo a nedokáži ho ničím nahradit-malá slovní zásoba). Začínám mít celkem z češtiny a angličtiny strach a přijde mi, že už mi nadešel čas, abych se to začala doučovat. Na co se chci tedy hlavně zeptat, je to co byste mi poradili? Měla bych se už nyní začít připravovat na češtinu a doučit se starou látku z předchozích ročníků, abych se orientovala v literatuře a i ve všech důležitých pojmech? A měla bych zkusit nějaké doučování na AJ? Nebo se tím zbytečně stresuji a mám ještě čas na to, než se začnu učit celou češtinu k maturitě?
Budu ráda i za rady, kdy je asi ta nejlepší doba na to, se k maturitě začít učit a jak jí zvládnout :).

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Maturovala jsem z matematiky, takže s angličtinou neporadim. Nicméně mě u češtiny nejvíc pomohlo procházet a odvodňovat si všechny didaktické testy z minulých let. Takto jsem se připravovala i na matematiku. Určitě se také podivej jestli má vaše škola přístupný nějaký seznam, ze kterého budeš vybírat knihy k maturitě. S tím jsme my začínali již ve 3. ročníku abychom pak nemuseli za par měsíců přečíst 20 knih. Já to celkem ocenila, protože jsem měla samé těžké knihy a poctivě jsem si dělala záznamy podobné tomu, jak se na knihy odpovídalo u maturity. ;-)

  • Souhlasím s Nicollet, knihy můžeš načítat už teď (a dělej si o nich někam do deníku poznámky, snadno se zapomenou a pokud najdeš někde na internetu i maturitní listy, můžeš si je dopředu vypracovat), můžeš si taky vyzkoušet didaktické testy z češtiny z minulých let a vyzkoušet, jak na tom jsi, stejně tak angličtinu. Najdeš jednoduše na internetu. Čím dřív začneš, tím míň stresu budeš mít ve čtvrťáku, ale nijak extrémně bych to nehrotila. Nejdřív bych zjistila, jak na tom jsem a podle toho se rozhodla, kdy a jak začít s přípravou. Jinak na angličtinu pomáhá koukat na filmy či videa v aj s aj titulkama či bez. :)
    Kdyby tě něco napadlo, tak se klidně ještě ptej. ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist