Příjmení dítěte?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #195955 4.2.2016 9:27

plánujeme s přítelem miminko. ani pro jednoho z nás svatba není ani zdaleka prioritou, tohle téma je jaksi zapovězené :) z mojí strany je to tak, že ráda budu mít dítě se super chlapem kterýho mám ráda a vím, že by rodinu neopustil, minimálně po té stránce že se vždy bude chtít postarat o dítě. na druhou stranu neuznávám podvádění v manželství, a taky trochu nevěřím že dva lidi spolu dokážou být šťastný na věky věků až do smrti, aniž by aspoň jeden z nich po čase nezahejbal někde jinde.... jakože strašně bych si to přála, ale už nejsem najivní. ráda bych se jednou vdala, ale jen v případě, že si budu jistá, že s tím chlapem to je opravdový a napořád. nikdy se nechci rozvádět. tohle je můj subjektivní názor který v nejbližších pár letech asi nehodlám změnit :) a ted přemýšlím, jaký příjmení by naše dítě mělo.... on je cizinec, tedy nemá úplně standardní příjmení (ačkoliv to moje je taky dost hrozný a komplikovaný, že snad jeho by bylo lepší haha)... ale pořád to asi budu já, kdo bude dítě vyzvedávat ze školky atd. vždycky jsem tak nějak počítala, že dítě bude mít příjmení po otci za každých okolností, nevím ale, jestli je to tak v pořádku i pokud já nikdy to příjmení mít nebudu. jak byste to udělali vy? Napadlo mě ještě dát obě příjmení, jestli se to vůbec smí, ale i tak podle jeho kultury dítě má mít (a bude mít) dvě křestní jména, plus já mám velmi dlouhé příjmení, a kdyby mělo mít obě příjmení, tak už asi by to byla dost hrůza :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • piprdka4.2.2016 9:54

    Příjmení bude mít dítě automaticky po tobě, dokud neuděláte souhlasné prohlášení rodičů na radnici (že přítel je otcem), pak se příjmení může změnit, jestli si to myslím správně.. z estetického hlediska těžko soudit, když jsi nenapsala, jaké máte příjmení a jaké chcete dát jméno..
    Úplně mimo téma: "fandim" odvaze pořídit si dítě s cizincem..

  • petulinkaa134.2.2016 11:07

    Pokud bych mela ditete bez svatby,prijmeni bych dala po me,nelibi se mi kdyz kde nekdo do ditete bez svatby,preci jen dite je daleko vic nez svatba tak proc se svatby vyhybat ci ji nechtit.Z praktickeho hlediska bych proste prijmeni diteti nechala po me.

  • trinetka4.2.2016 12:11

    Já mám takovej dojem, že když dáš dítě po sobě a nááááhodou se vdáš tak dítě získá také nové příjmení..

  • Ahoj, hned bych měla jasno: když on nedá své příjmení tobě, tak ty ho nedáš jeho dítěti.
    I z praktického hlediska po tobě. Jak říkáš, když nevěříš na dlouhodobé vztahy, tak se jednou se svým dítětem alespoň budete jmenovat stejně.

  • bestie4.2.2016 10:45

    Pokud to oficiálně jde, zkusila bych dát obě příjmení podle vzoru A B C D, kdy C je to kratší příjmení po otci a D je tvoje příjmení. Při jednání bys pak mohla používat jméno AD a přítel např. ABC :-). Nevím, nakolik se druhé jméno B používá - podle mě se používá jen při oficialitách a stejně bude dítě oslovováno jen A.

  • ahoj mám dítě se Španělem, když se narodilo, ještě jsme nebyli manželé. manžel má dvě příjmení, když se ve Španělsku narodí dítě, vezme si první příjmení po každém rodiči a tak má zase dvě příjmení. dítě se narodilo v Čechách a na matrice jsme dostali možnosti (teď si jména vymyslím) Cortez Sanchez Novák nebo Cortez Sanchez nebo Novák. Takže jsme dali pouze příjmení otce. Nevím, jestli se něco změnilo, ale měli jsme možnost dát příjmení obou rodičů (ale tři příjmení už by byly fakt moc). Pak jsme se vzali ve Španělsku a tam je zase zvykem, že si žena příjmení nechá, takže já jsem pořád "Nováková" a syn má manželovo příjmení, takže stejně nemáme všichni stejné příjmení, i když jsme rodina :-) a ve školce s tím nemá nikdo problém, a to žijeme na vesnici, akorát občas někdo zapochybuje, jestli jsme vůbec vzití :-) a ta délka jmen - no tak dáte krátká křestní jména, co už.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 740 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist