Přijímačky na vysokou

Otázku položila: Bývalá uživatelka #149783 9.6.2015 11:31

Ahojky :) Chtěla bych se zeptat, jestli některá z vás nedělala v bližší době přijímačky na vysokou, jde mi spíš o to, do jakého průměru na vysvědčení se nedělají přijímačky? a prostě vás přijmou? :) Je to na každé škole jinak, nebo stejné? :)

Hlásím se na ČZU v Praze v Suchodole :) na Veřejnou správu zemědělství a krajiny a pak druhý obor je zoorehabilitace a práce se zvířaty :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Každá škola to má jinak. Musíš pohledat na internetu, zda zrovna tvůj obor bere ohled na vysvědčení a do jakého průměru.
    Jinak na průměr se bere spíše na technické obory, na humanitní musíš dělat příjmačky. :) Většinou.

  • Thea149.6.2015 12:12

    Já sice už nějaký ten rok VŠ studuji, ale myslím, že ti dokážu odpovědět, přijímací řízení prváků sleduju každý rok. Je to škola od školy, dokonce fakulta od fakulty a obor od oboru. Když já dělala přijímačky na VŠ, na jedné škole brali do průměru 2.0, na druhé škole do 1.2, na některé obory jen do 1.0. A na škole, kde jsem teď, dávali za dobré vysvědčení jen body navíc k přijímačkám, ale bez přijímaček na můj obor neberou a nebrali vůbec. Přítel je na stejné VŠ, ale na jiné fakultě a bez přijímaček ho vzali na základě vyhrané informatické olympiády. Je to hodně různé. Proklikej webovky školy, vždycky tam jsou někde v informacích pro uchazeče přesné podmínky pro přijetí a zda (a za jakých podmínek) berou bez přijímaček.
    Každopádně když zjištíš, že patříš do skupiny, která má nárok na prominutí přijímací zkoušky, tak se většinou musí předem napsat žádost o prominutí přijímací ZK. Takový jednoduchý dopis, kde přiložíš důkaz o splnění podmínek pro přijetí (kopie vysvědčení apod.) a pěkně poprosíš vedení (rektor, vedoucí katedry) o přijetí.
    Přeji hodně štěstí a ať tě případné studium baví a naplňuje.

  • Ahoj,
    tohle má opravdu každá škola jinak. A i na té škole záleží obor od oboru. U nás se třeba na průměr známek ze středních škol vůbec nekouká. Děláme klasické vlastní přijímačky z oborových předmětů - z testu je maximum 90 bodů a poté u ústního pohovoru se přihlédne max. 10 body k dalším aktivitám, jako jsou olympiády nebo jiné oborové soutěže, různé certifikáty nebo zájmová činnost v oboru.
    Také se a to je dané univerzitním řádem, že se berou automaticky uchazeči které měly nad určitý percentil v Národních srovnávacích zkouškách a zase tento percentil má každá fakulta jiný. Pokud se uchazeč účastnil NSZ a měl tento percentil nemusí dělat oborové PZ, ale není to podmínkou.
    Každá katedra by přijímací řád měla mít na svých stránkách a na ně se dostaneš ze stránek jednotlivých fakult.
    Určitě doporučuji hlídat si učitelské noviny, kde vždy kolem listopadu nebo prosince vychází kompletní seznam i s odkazy v následujícím roce otevíraných oborů na všech univerzitách.
    Popřípadě jsou zajímavé prezentace VŠ Gaudeamus v Brně a v Praze nebo Academia v Bratislavě. Kde také dostaneš hodně informací přímo od referentů nebo akademických pracovníků.
    Přeji hodně štěstí s výběrem školy i v PZ :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist