Převýchova

Otázku položila: Anonymní uživatelka #31533 5.10.2011 7:09

Ahoj, mám problém se svojí dcerou. Je jí 5 let. Vychovávala jsem ji sama bez partnera. I když jsem přítele nějakého sem tam měla, nebylo to až tak vážné. Snažila jsem se ji vychovávat jako svého partnera, na všem jsme se společně domlouvaly. Proto možná je i tak trochu "dospělácká". Nyní jsem si našla přítele natrvalo a chceme společně utvořit rodinu. Jenže dcera bohužel nechápe to uspořádání rodiny. Musím ještě podotknout, že věci, které normální děti chápou a berou je automaticky, tak moje dítě nechápe a musím jí to vysvětlovat. Věci, které ostatní děti zase naopak nechápou, tak dcerka je chápe a vůbec se mě na ně neptá. Nevím si rady, jak jí vysvětlit, že my jsme pár a ona je dítě. Ona si myslí, že se budeme o mého partnera dělit, proto se k němu chová občas až moc lísavě. :( Ne že bych žárlila, ale je jí teprve 5 let. Snažím se jí teď vštěpovat, že můj přítel je jakoby její táta. Chápu, že je to ode mě hrozné svému dítěti vnucovat říkat tati člověku, který vlastní táta není. Od začátku jsem jí vysvětlovala, že tátu má a že jsme si nerozumněli proto žije jinde. Nemá o ni žádný zájem. Viděli se asi 3x, když byla ještě hodně malá. Jinak vůbec, takže tenhle cit vůbec nezná. Prosím poraďte, nechci aby měla nenormální život, jen kvůli mému dřívějšímu rozhodnutí. Díky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • a nechceš se zajít poradit do nějaké psychologické poradny? Já jsem sama na syna a rozhodně jsem ho nepostavila do pozice partnera, stále je to dítě a taky se tak k němu chovám. Neměl problém s mým novým partnerem, říkal mu jménem, později ho sám začal oslovovat tati a to je přitom se svým biologickým otcem v kontaktu.

  • tohle je na detskeho psychologa... ja bych ti taky rada poradila, ale nejsem profik...ja byt tebou,opravdu se obratim na specialistu....

  • Také bych to řešila s odborníkem. Ale určitě bych dítě nenutila, ať mého partnera oslovuje "tati". Pokud spolu navážou hezký vztah, přijde to automaticky samo. Jednou mu tak bude říkat. Je pro ni fér vědět, že její táta, byť na ní kašle, je někdo jiný. Nebude z toho jednou zmatená. Pokud vám to s partnerem vyjde, až se dcera jednou ohlédne zpátky, bude vědět, že ten správný táta není ten, který jí zplodil, ale ten, který se o ni staral a vychovával jí. Nevím, jak jste s přítelem spolu dlouho, ale ona sama určitě časem ten model rodiny přijme. I pro ni to musí být těžké. Doposud byla její rodina ona a máma a teď přišel někdo nový. Myslím si, že děti jsou dost tvárné a když jí dáš čas, zvykne si. A případná rada od odborníka na dětskou duši určitě nebude od věci :o)

  • Simone5.10.2011 19:21

    Určitě bych vyhledala odborníka, jak tady radí holky. A mezitím je potřeba to dceři neustále trpělivě vysvětlovat, ale zbytečně nehubovat. Podle mě vidí, že se například k příteli tulíš, a tak to dělá taky, čímž tobě i tvému příteli říká, že přítele akceptuje. Ona nechápe, že takhle se malá holka nemá ke svému "otčímovi" chovat. Opakuje věci, které u tebe vidí, aniž by chápala, že se jedná o sexuální chování. Určitě se to řešit dá, ale je potřeba dětský psycholog a trpělivé vysvětlování od tebe i přítele.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist