Přehozený státní svátek

Otázku položila: Francy 6.10.2020 9:15

Ahoj holky, potřebovala bych poradit ohledně nadcházejícího státního svátku 28.10.

Vychází na středu a výrobní ředitel dnes přišel s tím, že 26.10. v pondělí nepůjde elektřina (pro výrobu nezbytná) a tak vymysleli, že v pondělí budeme doma a ve středu na státní svátek půjdeme do práce. Peníze zůstanou stejný, protože se jakoby přehodí den svátku.. Mě se to teda moc nezdá, navíc jsem už měla své plány. Není to překážka na straně zaměstnavatele a tudíž bychom měli být doma za určitá procenta mzdy a 28.10. na státní svátek být klasicky doma? Odbory bohužel nemáme, protože jsme malá firma. Přijde mi to hrozně vyčuraný 🤔 Děkuji za odpovědi, pokud tomu někdo rozumíte.

Děkuji všem za odpovědi. Dnes nám ředitel oznámil, že návrh prošel a tudíž máme pondělí nařízené volno a ve středu jdeme do práce. Přerušení dodávky elektřiny je prý mimořádný stav, kdy může zaměstnavatel využít přesunutí státního svátku. Takže jsem si vzala dovolenou a půjdu do práce až ve čtvrtek 😁

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ale to že nejde elektrika není váš problém, ale zaměstnavatele. A a tím svátkem že by jste si to nahradili v den svátku mi to taky přijde řádně vychcany. Podle mě by si to velká firma nedovolila, ale ti menší ojebavaj kde to jde.

  • Nasi zamestnanci jsou teda radeji kdyz maji prodlouzeny vikend a sami si odhlasovali, ze pokud nejaky svatek vychazi v tydnu, ze jej "presuneme".
    Tady je teda situace jina. Spravne by cas meli nechat za penize v pondeli doma a ve stredu taktez.

  • U nás to takhle funguje, je to praktičtější. A je to odborama posvěcené. Lepší než dvakrát v týdnu rozjíždět celou fabriku...

  • Ivana356.10.2020 11:48

    Překážky na straně zaměstnavatele nejste povinni si nadělávat. Zde jde o prostoj, viz. zákoník práce § 207:
    O prostoj se jedná, nemůže-li zaměstnanec konat práci pro přechodnou (krátkodobou) závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil,
    v dodávce surovin nebo pohonné síly,
    chybnými pracovními podklady,
    nebo jinými provozními příčinami
    a nebyl převeden na jinou práci. V takovém případě mu přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku. Mělo by se vám to tudíž počítat normálně do odpracované doby. U nás chtěli ať si to nahradíme když nejde proud. Mně to nedalo našla jsem si to na netu. Byla jsem ta problémová!!! Nahrazovat jsme si to nemuseli ale nakonec nám vzali den dovolené!!!!

  • almi6.10.2020 19:11

    Aby ti někdo mohl správně odpovědět, je třeba nejdřív uvést, jak máš běžnou pracovní dobu, resp. zda ji máš rovnoměrně rozloženou, či nikoliv. Tj. děláš pondělí až pátek od-do, nebo třeba na 12 hodinové směny, které jsou v různé dny? Od toho se teprve může odvíjet odpověď.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist