Právo na dům / dědictví

Otázku položila: inah91 10.4.2020 15:39

Ahoj holky, jste některá zběhlá v právu? Prosím o radu...

Mám dotaz ohledně případného dědictví - partner má 2 děti z předchozího vztahu, teď čerstvě vlastní dům - je nově zkoulaudovaný, teprve teď zapsaný do katastru - pouze na jeho jméno. Má hypotéku (resp. 2) a ty jsou napsané na jeho i na mě - jsou společné. Je jasné, že kdyby zemřel teď, nedostanu nic, jen ty hypotéky :-D Ale budeme se brát. Takže - jak to bude po svatbě? V případě umrtí mi zůstanou hypotéky, jasně - a budou nějak dopadat na jeho děti? A na naše děti? (ještě žádné nemáme, ale když Bůh dá, budou, plánujeme je, takže s nimi hypoteticky počítám) Chápu to správně, že veškeré peníze co budem mít našetřeno budou 50% mých a 50% rozděleno mezi VŠECHNY děti? A jak s domem? On se automaticky nestane i mým - tzn. našim společným po svatbě, že? Leda by ho přepsal na nás oba, jestli chápu.... Takže dům připadne komu? Taky 50 : 50 já a všechny děti, i když je dům jen jeho (a nabyl ho před manželstvím?) Tak jako auto třeba, které je jen jeho, nabyté před manželstvím? Nebo abych měla nějaký nárok na dům, musím být zapsaná v katastru jako spoluvlastník?
Sama nutně spoluvlastníkem být nepotřebuju, věřím mu, on mi, já jsem taky do domácnosti vložila třičtvrtě milionu a nevyžaduju žadné vlastnictví např. plotu, který jsme za to postavili :-D Spíš mi jde o to, jestli by dům zdědily jen děti, že mě z něj můžou "vyhodit"?
Partner se nebrání přepisu na i mě, ale je to dost citlivé téma a on chce, abych měla půlku já a hlavně děti - i naše hypotetické, ale i ty jen jeho, což chápu, bojí se, když se rozvedl, aby o ně bylo postaráno...

Moc děkuji za rady :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • macicekkajik10.4.2020 16:20

    Pokud chcete mít jistotu, aby dům zůstal jen tobě a tvým dětem, musíš mít dům napsán na sebe. Jinak se dědictví dělí, tak jak jsi psala i hypotéka se dělí 50:50 mezi tebe a tvé děti. Pokud by byl dům napsán na tebe a muže, tak by mužova polovina byla rozdělena 50% na tebe a 50% rozdělena mezi děti. Takže když je hypotéka na muže a na tebe. A s hypotékou by to bylo složitější, záleží na tom, jak máte postavenou smlouvu. Zda jsi jako věřitel a nebo spoluúčastník.

  • Hotovost bych řekla, že 50% tvoje (jako SJM) a o zbylých 50% se budete dělit vy a dětí. Dům pokud budete společnými majiteli, tak to bude stejné. Pokud bude jen jeho, tak se budete dělit. Ale je možné mít napr závěť a tam specifikovat kdo kolik. Jen dětí jsou nepominutelni dědici tak pokud budou plnolete, tak mají nárok na min 10% z případného podílu, pokud mladší, tak tam je nárok vyšší. Ale pokud budou chtít dědit, tak se dědí i dluhy ;-)

  • A ještě pozor, v bezdětném manželství manželka/manžel přednostně nedědí. Dědí děti a rodiče zesnulého.
    Pouze v manželství s dětmi se manžel/manželka stává dědicem první linie.

  • Varekcko15.10.2021 0:46

    Zdědila jsem po vzdálené tetě nádherný dům v Brně, který byl jen potřeba vyklidit od starých věcí. Sehnala jsem na to fajn firmu https://vyklizenipoumrti.cz/vyklizeni-po-umrti/ , která se o to kompletně postarala.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist