Postavit dům ze stavebního spoření dítěte

Otázku položila: Anonymní uživatelka #61453 5.6.2012 14:10

Přijde vám sobecké a nefér zřídit mimču stavebko, po pár letech spoření na to vzít překlenovací úvěr, postavit dům z naspořených financí - přeci jen to dítě tam taky bude x let bydlet a pak samozřejmě spořit dále ? Po x letech má zase dost naspořeno. Jaký na to máte názor ?

Tak to vypadá, že budeme stavět už na jaře a zda sáhneme na to stavebko, to nevím, asi nakonec ne, nevím, zda už by to tedy šlo.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nevím proč by to mělo být nefér, já bych to tak klidně udělala. Nejenom, že to dítko tam bude bydlet, ale taky to po vás zřejmě i zdědí.

  • Já bych tam viděla ještě jeden problém. Pokud to stavebko máš založené na jméno nezletilého dítěte, pak si na něj úvěr jednoduše nevezmeš. Podle mého názoru bys s tím musela po úřadech, možná i k soudu. Známí se totiž rozváděli a když si "půlili" dům, který byl zatížený hypotékou a chtěli polovinu darovat dceři, tak s tím měli hodně problém a řešili to u soudu, s tím že malé museli stanovit opatrovníka apod...
    Pokud spoříš na účet se svým jménem, tak samozřejmě ano.

  • Proč by to mělo být nefér? Určitě to přece po vás jednou zdědí, přijde mi to normální :)

  • Náš malej má taky stavebko, ale nespoříme mu zatím my, ale babička, takže v takovém případě babička nešetřila nám, ale mému synovu, tak bych to neudělala, ale pokud jste mu to zařídili vy a spořili jste mu vy, tak bych to tak hrozné neviděla. Nevím teda kolik máte naspořeno a kolik je dítěti, ale můžete mu pak ještě něco naspořit. Prcek bude taky bydlet. Ale nevím, jestli bude úplně jednoduché to stavebko použít. Byla jsem na to upozorněna, když jsme to prckovi zařizovali.

  • tak záleží, kdo stavebko zřidil, kdo ho platí a za jakým účelem. Pokud je to vše v relaci rodičů, problém bych tam žádný neviděla, nakonec nejste povinni dítěti vůbec nějak spořit, je to jen vaše dobrá vůle. Pokud by mu tam spořili třeba prarodiče na studia nebo tak podobně, už by to bylo něco jiného. Nemyslím si, že dítě musí v 18 letech dostat od rodičů tučnou naspořenou sumu, když ještě nedokáže ocenit tu hodnotu. Jak si začne vydělávat samo, má i k darovaným penězům naprosto jiný přístup a víc si jich váží, když zjistí, jaký je problém cokoliv ušetřit.

  • Me to sobecke a nefer vubec neprijde. Akorat si myslim,ze vzit si na tohle stavebko úver bude docela tezke a neni to jen tak, mozna by stalo za to si to zjistit uz ted a kdyby to neslo, tak si zalozit stavebko sobe a davat tyhle vetsi penize "sobe" a na to ti uver urcite pujde vzit a miminku to snizit strelim jen na 200kč mesicne a az budete mit tak mu tam zase budete davat vic. Neco by dostalo jak bude plnolete a vy by jste taky nemeli blby pocit. Ja jsem chtela zalozit synovi stavebko,ale ptala jsem se a tam by byl problem kdyz by stavebko skoncilo a ja to chtela vybrat,ze bych potrebovala souhlas otce a tak jsem mu ho nakonec nedala, protoze sporit nechce,ale pak by si pulku vzal. Takze si to zkus zjistit ted a kdyztak si zalozte svoje anebo at ti pani co ti to zakladala navrhla jinou moznost jak by to slo. Je dobre ze myslite dopredu,proto bych si nechala poradit a nespolehala ze to za par let pujde.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 738 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist