Porodní plán

Otázku položila: Bývalá uživatelka #25351 17.5.2011 22:15

Ahoj holky, všude čtu o tom, že bych měla mít sepsaný porodní plán, ale nevím, kde, s kým a jak ho sepsat, kde a kdy ho odevzdat, atd. Poradíte ? Děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • cudla17.5.2011 22:45

    já ho neměla a nikdo se mě na něj ani neptal.Myslím,že je to docela zbytečná věc.Nějaké zásadní věci vyřešíš na místě ústně přímo s personálem.... a hlavně,kdo z nás ví dopředu jak bude porod probíhat.Myslím,že je hloupost psát nějaké požadavky,když vůbec netuším,jak se bude situace vyvíjet.

  • prodní plán jsem neměla a ani bych nic takového nesepisovala. Umím mluvit a nemůžu říct, že by mi v porodnici dělali něco co bych nechtěla. Na epidurál musíš podepsat papíir, že s tím souhlasíš a v podstatě si ho sama vyžádat při příjmu, ne všude ho rádi dávají.
    Při porodu mi nejvíc pomohlo maximálně spolupracovat s asistentkou a doktorem a řídit se jejich radami v ten daný okamžik. Porod se mi zkomplikoval a mimču šlo o život a musel okamžitě ven a věř mi, že jak jsem císaře nechtěla ani za nic a chtěla jsem rodit normálně, v tu chvíli jsem měla strašný strach jen o prcka a i kdyby mě rozřezali komplet bylo by mi to jedno. Taky jsem měla poněkud jinou představu o svém porodu, ale začalo to divně a sami doktoři z toho nebyli nadšení, že to neprobíhalo tak jak mělo a to jsem byla na nejlepším pracovišti v regionu, kde mají s porody opravdu bohaté zkušenosti.

  • Martasek8917.5.2011 22:21

    Já si ho vytiskla přímop na stránkách porodnice. Takže jsem spíše jen kroužkovala ano a ne, ale stejně nám včera na prohlídce říkala, že je to skoro zbytečný, že plno mamin to při porodu stejně změní ... Ale když už ho mám, tak ho tam vezmu :)

  • Ahoj, porodní plán jsem měla u druhého porodu a mylím, že je to prospěšná věc, kdy můžeš zamezit tomu, že zdravotníci budou provádět ruttinní kroky, bez ohledu na Tvá přání a představy-většinou je to tak, že Tě vůbec neznají a Ty neznáš je a oni neví, jak si představuješ porod-že se chceš třeba vyhnout všemožným zákrokům a jaká je Tvá představa. Porodní plán je navíc pro zdravotníky závazný a musí se ho držet, pokud to situace dovoluje a v případě, že nedovoluje, dočkáš se alespoň nějaké domluvy a vysvětlení. Ano, mělo by to tak fungovat i bez porodního plánu, ale nefunguje a je to hlavně z důvodu té anonimity. Porodní plán je obrana proti jejich rutinnímu jednání a snaha o to, aby k Tobě bylo přistupováno jako k plnoprávnému člověku a ne nějakému kusu do počtu

    Porodní plán je vhodné konzultovat s porodnicí nějaký čas před porodem-třeba aby ses připravila, že nějaká Tvá přání nejsoumožná a stihla se připravit na kompromis, či najít jinou alternativu. Žádné rodící žena nezbyde moc sil se nějak domáhat svých práv při nebo po porodu (v tomto by mohla pomoci dula, či jiný imformovaný doprovod) a myslím, že je toho využíváno v náš neporospěch a jejich pohodlnost. V porodním pláně můžeš mít i část pro situace, kdy ne vše půjde, jak má a pak část o miminku, které by se pak měli držet dál na novorozeneckém oddělení

    Já porpdní plán měla ve formě tabulky-měla jsem tedy jen variantu pro fyziologický porod, tabulka byla rozdělená na jednotlivé doby porodní a k těm jsem přiřadila pojmy, např. nástřih-pokud možno bez nástřihu a td. a vešlo se mi to na stránku A4-což i pro mě bylo důležité, vymezit má nejžhavější přání a ono automaticky se pak k To bě chovají trošku jinak a raději se zeptají. Určitě by měl být psán nějakou strukturovanou formou a ne ve formě eseje :-)

  • muzes mi poslat odkaz at se mrknu jak takovy plan vypada?dp budoucna?mam take v planu si ho sepsat,ptz s hodne vecmi ktere se praktikuji nesouhlasim.

  • tak kazdy ma shruba predstavu o porodu.ja napriklad bych nepovolila kleste jen v nejnutnejsim pripade,ptz s tim mam zkusenosti z rodiny a ten clen rodiny je nadosmrti postizeny jak mentalne tak fyzicky a jen proto ze ho tahaly klestema!!!

  • Záleží na tom kde budeš rodit, budu rodit v Brně a tady se prý s porodními plány (lépe vyjádřeno porodní přání) pracuje už dlouho a když ho někdo má, tak je to lepší, porodní asistetnka to s ním prodiskutuje co a jak. Myslím, že je to lepší aby člověk na něco nezapoměl a spoléhat se v těchto věcech na chlapa se nedá. Myslela jsem si taky že je to zbytečnost, ale nějaký si připravím. Rozhodla jsem se pro to po absolvování besedy s několika porodními asistentkami.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist