Porodní asistentky - studium a povolání

Otázku položila: Bývalá uživatelka #40965 7.1.2013 20:04

Ahoj holky, dlouho se snažím přijít na to, čím chci být. Napadla mě porodní asistence a je to zase první věc po dlouhé době, které se držím, ale má to pár háčků. Holky, které jste porodní asistentky nebo studujete, mám na vás pár dotazů. Zaprvé mám ráda biologii, ale šíleně mě nudí a nejde mi chemie, jsou na ní přijímačky hodně přísné, nebo stačí jen základy a ze které učebnice jste to brali? Při studiu se chemie hodně používá a je potřebná? Ta chemie je prostě moje smrt. :-( Jsem už ve třeťáku a upřímně se bojím, že se nerozhodnu. Pak nestudovala jste nebo nestudujete na škole v Brně? Jak tam vypadají přijímačky a jak jste spokojené? Pak by mě zajímalo jaká je to práce? Je to hodně náročné? Je to vůbec obor kde seženu práci, nebo mě čeká nezaměstnanost, jak mi tvrdí děda, že dětí je málo? A pak je jedna věc, která mě moc a moc trápí. A tou je otázka potratu. Sama se s ním nemůžu smířit, vím, že je to svobodné rozhodnutí každé ženy, nikomu to neberu, osobně s tím ale nesouhlasím a neumím si představit, že bych něčemu takovému jako je vražda dítěte napomáhala s tím bych se snad nesmířila. Existuje nějaká možnost, že bych se tomu vyhnula? :'-( A jak to vlastně probíhá? K čemu všemu máte kompetence atd. Je to obsáhlá otázka vím, ale budu vděčná za cokoli...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, práce to je náročná, protože budeš sloužit 12-ky (den,noc). Budeš muset vycházet s pacientkami a hlavně s rod.příslušníky- což je někdy dost vysilující, občas se budeš muset přetvařovat a nebudeš moc říct co si myslíš. Je to práce s lidmi :-D Jinak je to práce krásná, taky dělám zdravotní sestru,ale na kardiochirurgii - občas to je super a naplňuje tě,ale občas tě úplně vycucne a jsi úlně na dně (záleží o jakého pacienta se staráš).
    O tom potratu - taky jsem proti tomu,ale ty stejně nebudeš moct říct pacientce,co si o tom myslíš,protože by jsi jí mohla urazit. Ty budeš od toho,aby jsi vyslechla,ale nesoudila - myslet si můžeš co chceš.
    Práci určitě seženeš, zdrav.sester je málo ;-)

  • ahoj, moje kamarádka studovala na porodní asistentku na Ostravské univerzitě, takže s Brnem zkušenost nemám. Ale co vím od ní, tak studium je docela náročné, hlavně v prvním ročníku, dělala zkoušku z anatomie a to téměř v takovém rozsahu jako běžní studentni medicíny, takže extrémně náročná zkouška, ale vystudovala a mám pocit, že hodně holek u nich v ročníku studovalo i dálkově, takže zvládnout se to při dobré vůli a snaze dá. Teď pracuje v jedné porodnici a asi největší problém vidí to, že i když studovala tři roky bakalářský obor a má VŠ, tak se k ní většina klientek a doktorů nechová zrovna jako k vysokoškolsky vzdělanému členu personálu, který má téměř takové vzdělání a určitě více praxe, než čerstvý doktor po promoci a že často dělá práci jako zdravotní sestry atd., ale i to se může lišit v různých nemocnicích.
    co se týká té otázky potratu, záleží na tom, na jakém oddělení bys pracovala, jestli na gynekologii(tam bys mohla přijít i k operačním zákrokům, jakým potrat je), nebo přímo na porodním oddělení nebo oddělení šestinedělí, tam už bys to asi řešit nemusela.

  • Ahoj, souhlasím s odpovědma s oběma holkama. Je to práce náročná v tom smyslu, že seš pořád s lidima a s ženou, která má bolesti. Já sice nejsem PA, ale jsem zdravotní sestra, během studia jsme musely projít všechny oddělení, vše si vyzkoušet. Jako ty jsem se bála toho potratu a jiných zákroků, no není to nic hezkého, ale když jich už uvidíš několik, tak ti to nepřijde, vůbec. Nechci být nechutná, ale některá prasátka od nás u toho málem i svačily, samozřejmě za sklem v pracovně sanitářky, kudy jde vidět na sál a kde se taky manipuluje s těma věcma použitýma.
    No musíš si to důkladně rozmyslet, já byla od malička pro to, že ze mě bude zdravotní sestra, ale po všech zkušenostech, jsem musela z nemocnice odejít, aby se ze mě nestalo něco, co nechci. Ale ve zdravotnictví jsem zůstala, teď studuju farmacii.
    Kamarádka studuje PA, na chemii jsem se jí ptala a prej to šulijou jak se dá, ale je to asi i o škole. Ona je v Jihlavě.
    A ty seš teď kde na škole?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist