Porod do července, aby nebyl odklad ZŠ

Otázku položila: Anonymní uživatelka #66218 28.8.2012 17:36

Přijde vám normální uvažovat , že chcete porodit na jaře, nebo do července, aby nemělo dítko odloženou o rok docházku do ZŠ? :D

Samozřejmě klidně v srpnu. A taky je jasné, že i tak může být odklad. Já jen, jestli někoho tohle napadlo. Plány jsou plány, jak to vyjde, tak to je, ale přijde mi to "praktické", nedržet dítě další rok ve školce "zbytečně".

Neberte to nijak negativně, jen jsem chtěla vědět, zda to někoho napadlo, ne názory, ať nic neplánuju, natož kraviny. Nejde plánovat detailně, ale zase se někdy začít musí a pokud bych raději měla dítě v létě, začnu se snažit, aby bylo na jaře až v létě a naopak. Každý máme nějaký názor a přání, proto jsem se jen optala. Takže všem děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Když je dítě narozené na podzim a jde do 1.třídy v necelých sedmi letech = TO NEZNAMENÁ ODKLAD ŠKOLNÍ DOCHÁZKY!!!:-) Jde jen později, bude ve třídě starší. Pardon, jsem učitelka a některé šílené matky to strašně řeší - "půjde skoro v sedmi letech..." je to hloupost. Zamýšlela bych se nad tím ve spojitosti "vezmou mi dítě ve třech letech do školky?" (tedy přeji-li si urputně a dlouho dítě, tak samozřejmě je tohle to poslední, co mě napadne, to je jasné). Protože děti narozené do 31.srpna mají v tomhle víc šancí, ale to je tak všechno.
    Odklad školní docházky znamená, že pro nějakou vývojovou, osobnostní či pouhou školní nezralost dítě nenastoupí do ZŠ v šesti letech - kterých má dosáhnout do konce srpna toho kalendářního roku. Pokud toho věku dosáhne až po 31.8., týká se ho automaticky až ten další školní rok.
    Takže tak:-) Nemám ráda nejasnosti:-)

  • Mě to ani nenapadlo :-D

  • Mě to taky nikdy nenapadlo, hlavně to tak ani nemůžeš brát, protože z vlastní zkušenosti vím, že už děti narozené v srpnu mívají ve škole často potíže. A hlavně, kdo takhle dopředu řekne, jestli dát dítěti odklad nebo ne :-) Spíš je to i o vyzrálosti než jen o věku, někomu to třebas prospěje u někomu ne. To posoudí psycholog v pedagogické poradně a dnes už můžou do školy nastoupit děti i v pěti letech.

  • Myslím si, že nad tímhle málokterá žena uvažuje. Některé se snaží dlouho o dítě a pak je jim uplně jedno jestli bude narozené na jaře nebo na podzim.
    Pokud nad tím uvažuješ ty, tak ti držím pěsti, aby ti to takhle naplánovat vyšlo.
    Já nad tím teda vůbec neuvažovala, budu mít říjnové miminko, takže odklad mít bude. Já ho taky měla a nemám pocit, že by mi něco uteklo. Kolikrát je to pro dítě lepší, jít do školy v 7 letech.

  • Sydzej6028.8.2012 17:53

    ahoj já nad tím nikdy nepřemejšlela.dcera je narozena v listopadu 2001 a teď jde do 4té třídy.kluk je v březnu 2007 teď půjde poprvé do školky a dle neuroložky třeba ani do školy příští rok nepůjde.a třetí drobek to se uvidí.

  • život rozplánovaný na pětiletky?:-D Ne, nepřijde mi to normální, takové plány jsou hezké. Ale to, jestli dítě bude zralé na školní docházku nebo ne při početí nejde určit.

  • dcera je narození 1.8. a šla do školy normálně v termínu bez nějakého odkladu. až do konce prázdnin dítě může do školy v termínu, pokud nemá nějaký vyloženě problém, takže si myslím, že je zbytečné uvažovat o porodu do července.

  • Nyali28.8.2012 18:41

    Moje neteř narozená v koncem zaří vždy tvrdila, že to má o rok všechno posunutý a vnímala to spíše negativně. Ale je to o jednotlivcích...... nedá se to jednoznačně říct.... :-) Takže "ano", mě osobně to také napadlo....... Ale příroda má svůj čas, takže nemá cenu se tím moc zabývat. Kdo ví, co bude za pá let! :-) Ať se daří a hlavně zadaří :)

  • No, abych řekla pravdu, když jsem řešila nástup do školy, záviděla jsem kamarádce, že má dítě začátkem podzimu a že to nemusí řešit, ale před tím jsem o tom neuvažovala, ani teď ne, prostě člověk chce miminko a basta. Mám dvě děti slaví narozeniny spolu koncem července (ale nejsou dvojčata), klukovi odklad nedoporučili, šel v čerstvých šesti letech do školy, holce odklad doporučili, je to horzně těžké, to období, kdy člověk tápe, co bude pro dítě nejlepší. Třetí dítě mám v květnu, tak u toho to snad už nebudu muset tak řešit a bude to jasnější, i když vím, že odklad dostávají i děti rozené v lednu, či únoru. Na druhou stranu, je výhoda mít dítě narozené o prázdninách, o dost snadněji se řeší školka (přednost mají děti narozené vždy do 31.8.) a nástup do práce...Asi nejlepší pro školní systém je mít dítě narozené 31.8. :-) Vesměs odklad má na stříbrném podnosu, ale pokud by bylo nadané, může jít bez problémů do školy, školka a nástup do práce také v pohodě....Nejhůře se do školky po dovršení 3 let dostávají děti rozené z jara a co pak si počít s dítětem těch půl roku..., i když teď je ten nový vyriabilnější systém vyplácení RP, ale stejně...

  • Já jsem třeba narozena 16.9. a šla jsem v 5ti letech. A to jsme byli na poradně a tam řekli, že ne, že mám mít odklad a stejně mě vzali do školy. Podle mě se to dá udělat.

  • No tak si myslím, že dítě se naplánovat opravdu nedá. Já bych ráda, kdyby mi vyšlo druhé dítko na jaře, i když kvůli školce je super srpen, jaro jsem chtěla kvůli tomu, že už dítko další léto chodí, teď mám srpňátko a taky jsme to zvládli, jen se mu moc nelíbí v kočárku a všude ho vypustit nemůžu, protože lidi jsou strašný prasata a neuklízejí hovínka po pejscích. Taky byl masakr týdenní miminko a čtyřicetistupňový vedra, ale co všechno se dá nějak zvládnout. Jo a jestli moje srpňátko nakonec bude mít odklad nebo ne, to nechám posoudit jiné, ale rozhodně se nebudu hroutit, když půjde do školy až v sedmi. Teď je mu rok a do tohoto dotazu mě ani nenapadlo na to myslet.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 233 otázek, kterým se dostalo 271 621 odpovědí a 409 755 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist